در هجدهمین روز تجاوز نظامی روسیه به اوکراین، گزارش‌ها از محاصره شهر کی‌یف، پایتخت اوکراین توسط نیروهای روسیه و توپخانه ارتش این کشور خبر می‌دهند.

درگیری‌های در چندین منطقه در حومه پایتخت اوکراین، از جمله بر سر کنترل بزرگراه اصلی منتهی به پایتخت که شنبه ۱۲ مارس/۲۱ اسفند، آغاز شد همچنان ادامه دارد. توپخانه روسیه روز شنبه حومه شمال شرقی کی‌یف را هدف قرار داد و حملات هوایی و موشکی ارتش این کشور یک فرودگاه در شهر واسیلکیف، در جنوب پایتخت را ویران کرده و بارها آژیر خطر را در کیف به صدا درآورد.

نیروهای روسیه از شمال، غرب و شمال شرق به کی‌یف نزدیک می‌شوند و طبق آخرین گزارش‌ها در روز یکشنبه ۱۳ مارس/ ۲۲ اسفند به حدود ۲۵ کیلومتری این شهر رسیده‌اند.

پیشتر تصاویر ماهواره‌ای که توسط یک شرکت مستقر در ایالات متحده آمریکا ثبت و منتشر شد، نشان می‌داد که کاروان ۶۴ کیلومتری ارتش روسیه متشکل از خودروهای زرهی، تانک‌ها و توپخانه پس از نزدیک به دو هفته استقرار در خارج از کی‌یف، در حال پراکنده‌شدن در اطراف پایتخت است و خود را برای یک حمله همه‌جانبه آماده می‌کند.

غیرنظامیان همچنان تلاش می‌کنند از مناطق جنگی به قصد مناطق امن‌تر فرار کنند. به گفته ویتالی کلیچکو، شهردار کی‌یف تا روز جمعه حدود ۲ میلیون نفر، نزدیک به نیمی از ساکنان کیف، از این شهر خارج شده‌اند.

میخائیلو پودولیاک، مشاور رئیس‌جمهوری اوکراین روز یکشنبه گفت:‌ «کی‌یف در حال حاضر عملاً «تحت محاصره» است و ارتش و داوطلبان خیابان به خیابان برای دفاع از شهر آماده می‌شوند».

«کی‌یف تسلیم نمی‌شود»

ولودیمیر زلنسکی، رئيس جمهوری اوکراین هم نسبت به ویرانی کی‌یف درصورت تلاش روسیه برای تصرف پایتخت اوکراین هشدار داد. زلنسکی گفت اگر نیروهای روسیه بخواهند کی‌یف را اشغال کنند، نیروهای اوکراین تا سرحد مرگ از پایتخت دفاع می‌کنند و تسلیم روسیه نخواهند شد.

زلنسکی گفت:

«اگر آنها تصمیم بگیرند که زمین را از بمب فرش کنند و به سادگی تاریخ این منطقه را پاک کنند، پس از ازبین‌بردن همه ما، می‌توانند وارد کی‌یف شوند. اگر هدف آنها این است، بگذارید وارد شوند، اما باید خودشان در این سرزمین تنها زندگی کنند. اوکراین در این آزمون مقاومت خواهد کرد. ما برای شکستن ماشین جنگی که به سرزمین ما آمده است، به زمان و قدرت نیاز داریم».

رئيس جمهوری اوکراین در سخنرانی خود خطاب به مردم این کشور گفت روسیه در تلاش برای تجریه اوکراین و ایجاد «شبه‌جمهوری»های جدید از جمله در شهر بندری خرسون در جنوب اوکراین است. شهر خرسون پیشتر به اشغال نیروهای روسیه درآمد و به گفته زلنسکی اعضای شورای این شهر ۲۹۰هزار نفری روز شنبه طرح ایجاد یک شبه جمهوری جدید را که تحت فشار اشغالگران مطرح شده بود، رد کرده‌اند.

زلنسکی همچنین از کشته‌شدن ۱۳۰۰ سرباز اوکراینی خبر داد و از کشورهای غربی خواست تا مشارکت بیشتری در مذاکرات صلح داشته باشند.

غیرنظامیان در حال فرار کشته می‌شوند

این نخستین بار است که رئيس جمهوری اوکراین آمار کشته‌شدگان اوکراینی را اعلام می‌کند. روسیه هم روز دوم مارس اعلام کرده بود که ۴۹۸ سرباز خود را در درگیری‌ها از دست داده است. آماری که اوکراین آن‌را ۱۲ هزار نفر اعلام کرده است.

آمار دقیقی از کشتار غیرنظامیان نیز وجود ندارد. سازمان ملل می‌گوید تاکنون تجاوز نظامی روسیه جان حداقل ۵۷۹ غیرنظامی را گرفته است و تاکید کرده که ارقام واقعی بسیار بیشترند.

روز شنبه نیز وزارت دفاع اوکراین از مرگ هفت زن و کودک در حمله نیروهای روسی خبر داد. بر مبنای این گزارش نیروهای روسیه در حمله به کاروانی که در حال فرار از روستایی در حومه کی‌یف بوده، جان این زنان و کودکان را گرفته‌اند. کاروانی که طبق اعلام وزارت دفاع تحت «راهروی سبز» انتقال غیرنظامیان قرار نداشته و شامل مردمی می‌شده که «سعی کردند خودشان فرار کنند».

طبق گزارش سازمان ملل متحد، از آغاز جنگ تاکنون بیش از ۲,۵ میلیون نفر از اوکراین گریخته‌اند.

ایرینا ورشچوک، معاون نخست وزیر اوکراین روز شنبه تعداد شهروندانی که در شبانه‌روز گذشته از تعدادی از شهرها تخلیه شدند را ۱۳هزار نفر اعلام کرد و گفت این دوبرابر تعدادی ست که روز جمعه توانسته‌ بودند از شهرها خارج شوند.

ورشوک در پیامی اینترنتی گفت که هیچ‌کس موفق به ترک شهر محاصره ماریوپل نشده و مانع‌تراشی نیروهای روسیه را دلیل این مسئله دانست. از سوی مقابل مسکو مدعی ست نیروهای اوکراینی به‌عمد مردم را در ماریوپل به‌دام انداخته‌اند.

قطع دسترسی ساکنان ماریوپل به آب

ماریوپول در شرق اوکراین تقریباً دو هفته است که در محاصره کامل و قطع ارتباط با جهان قرار دارد. در میان درگیری‌های شدید، هیچ کس اجازه ورود یا خروج ندارد و محموله‌های کمکی در حومه شهر متوقف شده‌اند.

جیسون استراتزیوسو، از کمیته بین المللی صلیب سرخ در مصاحبه با شبکه الجزیره از قطع دسترسی ساکنان ماریوپل به آب آشامیدنی خبر داد و گفت: هزاران خانواده در ماریوپل در شرایط وخیم بدون آب هستند و تنها به آب نهرها دسترسی دارند که آن‌ هم برای همه ممکن نیست.

شهردار ماریوپل روز یکشنبه اعلام کرد در ۱۲ روز بمباران این شهر، ۱۵۰۰ نفر جان خود را از دست داده‌اند.

پیشروی روسیه در اوکراین و حمله به یک پایگاه هوایی در مرز لهستان

طبق آخرین گزارش‌های منتشر شده، ارتش روسیه در حال پیشروی به سمت شرق است. وزارت دفاع بریتانیا روز یکشنبه در اطلاعیه‌ای در توییتر اعلام کرد، نیروهای روسیه در حال تلاش برای محاصره نیروهای اوکراینی در شرق این کشورند، در حالی که از سمت خارکیف در شمال و ماریوپل در جنوب پیشروی می کنند.

همزمان مقام‌های نظامی در لویو نیز از حمله روسیه به یک پایگاه هوایی در یاووریف در غرب اوکراین، نزدیکی مرز لهستان خبردادند. بر مبنای اظهارات فرمانده لویو، روسیه در حملات هوایی متعدد به این پایگاه هوایی آموزشی در خارج از شهر لویو  ۳۵ نفر را کشته و ۱۳۴ نفر را زخمی کرده است.

خبرگزاری‌های روسیه یکشنبه به نقل از ایگور کوناشنکوف، سخنگوی وزارت دفاع این کشور اعلام کردند ارتش روسیه تاکنون ۳ هزار و ۶۸۷ زیرساخت و تاسیسات نظامی اوکراین را منهدم کرده است.

در این میان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از قصد روسیه برای کنترل دائم نیروگاه هسته‌ای زاپروژیا خبر داد. آژانس دیده‌بان هسته‌ای سازمان ملل اعلام کرد طبق گزارش‌های اوکراین، روسیه برنامه دارد تا این نیروگاه را به صورت کامل تصرف کرده و کنترل آن را به‌دست بگیرد. سازمان نیروی اتمی اوکراین (Energoatom) به آژانس اعلام کرده که حدود ۴۰۰ سرباز روسی به صورت تمام وقت در نیروگاه حضور دارند و تایید کرده که این نیروگاه همچنان تحت کنترل فرمانده نیروهای نظامی روسیه است.

از سوی مقابل مقام‌های روسی «روس اتم» اما می‌گویند تنها تعداد محدودی از کارشناسان روسی در نیروگاه زاپروژیا به‌عنوان مشاور حضور دارند و نیروگاه توسط پرسنل اوکراینی اداره می‌شود.

اوکراین تلاش‌های اسرائیل برای میانجی‌گری را امیدوارکننده خواند

در شرایطی که ناتو هشدار داده است که احتمالا جنگ در اوکراین در روزهای آینده شدت و وخامت بیشتری خواهد داشت، اوکراین نسبت به تلاش‌های اسرائیل برای میانجیگری در گفت‌وگو با روسیه بر سر آتش‌بس ابراز امیدواری کرد. نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل شنبه گذشته به درخواست کی‌یف با ولادیمیر پوتین، رئيس جمهوری روسیه در کرملین دیدار کرد و به گفته مقام‌های اسرائيلی از آن زمان تاکنون دوباره با پوتین و چهاربار با زلنسکی گفت‌وگو کرده است.

زلنسکی روز شنبه گزارش رسانه‌ها مبنی بر این‌که بنت تلاش کرده کی‌یف را به تسلیم‌شدن به خواسته‌های مسکو وادار کند، تکذیب کرد و گفت به اعتقاد او بنت می‌تواند [در میانجی‌گری برای توقف جنگ] نقش مهمی ایفا کند. رئيس‌جمهوری اوکراین گفت که در حال حاضر برگزاری جلسات در روسیه، اوکراین یا بلاروس سازنده نیست و او پیشنهاد داده گفت‌وگوهای صلح در اورشلیم برگزار شود و پیش‌بینی می‌کند که اسرائیل به اوکراین تضمین‌های امنیتی بدهد.

روز شنبه جروزالم پست و پایگاه خبری اکسیوس به نقل از یک مقام اوکراینی نوشته بودند بنت از اوکراین خواسته در مقابل روسیه تسلیم شود، میخائیلو پودولیاک، مشاور زلنسکی در این‌باره در توییتر نوشت چنین درخواستی صحت ندارد و برخلاف گزارش‌ها اسرائیل از روسیه خواسته که «رویدادها را به اندازه کافی ارزیابی کند». یک مقام ارشد اسرائيلی نیز گزارش‌‌های مذبور را رد کرد و گفت:

«نخست وزیر در هیچ زمانی به زلنسکی توصیه نکرده که با پوتین معامله کند، زیرا چنین توافقی به اسرائیل پیشنهاد نشده بود تا بتوانیم این کار را انجام دهیم.»

مسکو در این‌رابطه سکوت کرده است.

کرملین پیشتر به‌رسمیت شناخته کریمه به‌عنوان یک منطقه مستقل را به عنوان یکی از پیش‌شرط‌های مذاکرات آتش‌بس اعلام کرد. از سوی مقابل اما کی‌یف می‌گوید که هیچ سرزمینی را واگذار نخواهد کرد.

در میان امیدها به پیشرفت مذاکرات برای توقف جنگ، ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو در مصاحبه با یک روزنامه آلمانی نسبت به احتمال استفاده روسیه از تسلیحات شیمیایی و ارتکاب جنایت جنگی هشدار داد و گفت انتظار دارد در روزهای آتی جنگ و وضعیت اضطراری بشردوستانه در اوکراین تشدید شود.

جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا نیز مجوز کمک ۲۰۰ میلیون دلاری برای ارسال تجهیزات نظامی به اوکراین را صادر کرد.