اوکراین اعلام کرد که در طول شب گذشته پنجشنبه ۱۹ اسفند / ۱۰ مارس سه حمله هوایی به شهر دنیپرو انجام گرفت. تاکنون این شهر که حدود یک میلیون نفر جمعیت دارد از حملات بزرگ نظامی روسیه در امان مانده بود. این حملات در نزدیکی یک مهد کودک، یک ساختمان مسکونی و یک کارخانه کفش رخ داد و ادستکم یک نفر کشته شد.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین در یک سخنرانی تلویزیونی اعلام کرد که ممنوعیت خروج غیرنظامیان از شهر محاصرهشده ماریوپُل، «ترس آشکار تروریستهای باتجربه» است. زلنسکی گفت تلاشها برای رساندن غذا، آب و دارو به شهر شکست خورد زیرا تانکهای روسی به گذرگاه انتقال غیرنظامیان حمله کردند. وزارت دفاع روسیه پیشتر اعلام کرده بود که روز جمعه آتشبس برقرار خواهد کرد و گذرگاههای تخلیه مردم از ماریوپل، کییف، «سومی»، خارکف (خارکیف) و چرنیهف را خواهد گشود.
اما بهگفته مقامهای اوکراینی روسها دقیقاً به همان منطقهای که قرار بود گذرگاه ایجاد شود حمله تانکی کردند.
زلنسکی در سخنرانی تلویزیونی خود توضیح داد که با وجود این حملات، تقریباً ۴۰ هزار نفر توانستند از پنج شهر درگیر جنگ در اوکراین در روز پنجشنبه خارج شوند.
خبرگزاریهای روسیه نیز از انهدام دو پایگاه هوایی در شهرهای لوتسک و ایوانو فرانکیوسک خبر دادند. بنا به این گزارشها، شورشیان طرفدار روسیه نیز شهر ولنوواخا در شمال ماریوپل را تصرف کردند.
خبرگزاری اینترفاکس روسیه بهنقل از وزارت دفاع این کشور اعلام کرده است که ارتش روسیه از این پس هر روز ساعت هشت صبح گذرگاههای بشردوستانه را برای تخلیه غیرنظامیان باز خواهد کرد.
دولت اوکراین تاکنون مسیرهایی را که به انتقال غیرنظامیان به روسیه یا بلاروس منتهی میشود رد کرده است.
شب گذشته (پنجشنبه) رهبران کشورهای عضو اتحادیه اروپا در نشست خود در ورسای بار دیگر بر کمک به مردم اوکراین تأکید کردند. اتحادیه اروپا برای نخستین بار از تاریخ شکلگیریاش بودجه ۵۰۰ میلیون دلاری برای خرید تسلیحات نظامی و کمک نظامی در نظر گرفت. اتحادیه اروپا همچنین به پناهجویان اوکراینی مجوز حضور در کشورهای اروپایی و بهره بردن از بسیاری از خدماتی که متعلق به شهروندان عضو اتحادیه اروپا بوده را داده است.
از هم پاشیده شدن کاروان نظامی روسیه در اطراف کییف
در همین حال، ارتش اوکراین اعلام کرد که در روز پنجشنبه با موفقیت سرعت نیروهای روسیه را کاهش داد. ستاد کل ارتش اوکراین گفت پیشروی روسیه به سمت کییف از شمال و غرب با هدف محاصره پایتخت یا بخشی یا بهطور کامل متوقف شده است. افزون بر این، نیروهای اوکراینی روز گذشته (پنج شنبه) سربازان روسی را از روستای باکلانوا موراویکا در نزدیکی چرنیهف بیرون راندند. این منطقه در مسیر کییف قرار دارد.
روز گذشته ویتالی کلیچکو، شهردار اوکراین گفت تقریباً دو میلیون نفر از ساکنان پایتخت گریختهاند. قبل از شروع جنگ حدود ۳,۵ میلیون نفر در منطقه کییف زندگی میکردند.
بر اساس تصاویر ماهوارهای جدید، کاروان نظامی روسیه به طول یک کیلومتر در اطراف کییف پایتخت اوکراین از هم پاشیده است. بهگفته شرکت «ماکسار تکنولوژی» آمریکا که تصاویر ماهوارهای را ارائه میکند، تانکها و خودروهای زرهی روسیه گاهی به مکانهایی در اطراف فرودگاه آنتونوف در شمال کییف یا جنگلهای اطراف آن میروند. هفته گذشته این کاروان بیش از ۶۰ کیلومتر طول داشت. مقامهای آمریکایی گفتند ارتش اوکراین بارها به کاروان ارتش روسیه حمله کرده و هدف آسانی بوده است.
نشست شورای امنیت
شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار است امروز جمعه ۲۰ اسفند / ۱۱ مارس به درخواست روسیه تشکیل جلسه دهد. مسکو مدعی شده است که آمریکا در توسعه سلاحهای بیولوژیکی در اوکراین نقش دارد.
اوایل این هفته، وزارت دفاع روسیه مدعی شد که اوکراین شبکهای از آزمایشگاههای بیولوژیکی دارد که به نمایندگی از پنتاگون کار میکنند. سازمان ملل گفته است که از سلاحهای کشتار جمعی که گفته میشود در اوکراین تولید میشود، چیزی نمیداند.
ایالات متحده ادعاهای روسیه را «مضحک» خوانده و هشدار داده است که احتمالاً مسکو برای استفاده از سلاحهای شیمیایی یا بیولوژیکی آماده میشود.
تلاش برای حل مناقشه
به گزارش خبرگزاری آلمان، اولین دیدار گرهارد شرودر، صدراعظم سابق آلمان و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه پنجشنبه ۱۹ اسفند / ۱۰ مارس برگزار شد. در ابتدا مشخص نبود که سفر شرودر به مسکو برنامهریزیشده بود یا خیر. دولت فدرال آلمان گفته بود این سفر با هماهنگی با دولت انجام نشده است. اولاف شولتس، صدراعظم آلمان در حاشیه نشست اتحادیه اروپا در ورسای نخواست در اینباره اظهار نظر کند. کارل نهمر، صدراعظم اتریش از این دیدار استقبال کرد. طبق اطلاعات خبرگزاری آلمان، شرودر و همسرش از طریق استانبول به مسکو سفر کردند. با این حال تاکنون گزارشی از مضمون دیدار شرودر و پوتین منتشر نشده است.
گرهارد شرودر پس از آنکه در انتخابات ۲۰۰۵ از آنگلا مرکل، صدراعظم قبلی آلمان شکست خورد حقوقبگیر چند شرکت نفتی روسیه شد و بهتازگی به هیأت مدیره شرکت گازپروم روسیه راه یافت. او یکی از دوستان نزدیک ولادیمیر پوتین است.
پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا
شب گذشته (پنجشنبه) سران کشورها و دولتهای عضو اتحادیه اروپا در نشست خود در ورسای پس از هشت ساعت گفتوگو هیچ قولی به اوکراین درباره پیوستن سریع به اتحادیه اروپا ندادند.
در بیانیه آنها آمده است که اوکراین بخشی از خانواده اروپایی است. با این حال هیچ وعده روشنی در این زمینه داده نشد. رهبران اروپا تنها به اوکراین قول دادند که همکاریهای را عمیقتر کنند تا از آنها در مسیر اروپایی خود حمایت کنند.
امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه و میزبان این نشست در اینباره گفت:
«آیا در حال حاضر میتوانیم روند پیوستن [به اتحادیه اروپا] را برای کشوری که در حال جنگ است باز کنیم؟ فکر نمیکنم. اما آیا باید مسیر را ببندیم و بگوییم هرگز؟ این هم ناعادلانه خواهد بود.»
روند عضویت در اتحادیه اروپا همواره طولانی بوده است و کشورهایی که نامزد عضویت در این اتحادیه هستند باید بتوانند از معیارهای حقوق بشری و وضعیت سیاسی و آزادی رسانهها گرفته تا امور مالی و شفافیت اقتصادی و دیگر را موارد به سطح مورد انتظار اتحادیه اروپا برسانند.
سران اتحادیه اروپا در مورد تحریم واردات انرژی از روسیه تردید دارند. نشست ورسای امروز (جمعه) نیز ادامه خواهد داشت.
روز گذشته، پنجشنبه ۱۹ اسفند / ۱۰ مارس کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل اعلام کرد که مرگ ۵۴۹ غیرنظامی در اوکراین را از زمان حمله روسیه به این کشور در ۵ اسفند / ۲۴ فوریه تا نیمهشب چهارشنبه ۱۸ اسفند / ۹ مارس ثبت کرده است. در میان کشتهشدگان ۴۱ نوجوان وجود دارند. شمار مجروحان نیز ۹۰۸ نفر اعلام شد.