کمیته مصونیت خبرنگاران در افغانستان در بیانیه خود بهمناسبت روز زن اعلام کرد که آمار زنان خبرنگار در افغانستان بهطور چشمگیری کاهش یافته و پس از روی کارآمدن طالبان شمار زنان خبرنگار و کارمند رسانهای از یکهزار و ۳۰۰ نفر به ۳۰۰ نفر کاهش یافته است.
این کمیته گفته است که در بیشتر ولایتهای افغانستان زنان همچنان اجازه فعالیت در رسانهها را ندارند.
کمیته مصونیت خبرنگاران در افغانستان خواستار بازگشت زنان خبرنگار به محل کارشان در ولایتها شده و از طالبان خواسته است که در دسترسی زنان به حقوق اساسیشان همکاری کنند.
سازمان دیدهبان حقوق بشر نیز در گزارشی گفته است در برخی از ولایتها، مقامهای طالبان به همه خبرنگاران زن گفتهاند که دست از کار بکشند.
این نهاد مدافع حقوق بشر افزوده است که وضعیت روزنامهنگاران بهویژه زنان خبرنگار، در ولایتهای افغانستان بسیار بدتر از کابل است. همچنین طالبان در ولسوالیها و مراکز ولایتها نسبت به پایتخت سانسور بسیار گستردهتری را علیه رسانهها اعمال کرده و دست به خشونت میزنند؛ در نتیجه گزارشدهی انتقادی بهشدت محدود شده است.
براساس این گزارش دیدهبان حقوق بشر، در ماههای اخیر اکثر گزارشها درباره وضعیت رسانهها بر محدودیتها و آزار و اذیت خبرنگاران در پایتخت افغانستان متمرکز بوده است، در حالی که در خارج از کابل وضعیت به مراتب بدتر به نظر میرسد.
دیدهبان حقوق بشر برای تهیه این گزارش با ۲۴ خبرنگار و کارمند رسانهها در ۱۷ ولایت از ۳۴ ولایت افغانستان گفتوگو کرده است.
این خبرنگاران به دیدهبان حقوق بشر گفتهاند که اعضای طالبان آنها و همکارانشان را در جریان پوشش رویدادهای خبری تهدید، بازداشت و ضربوشتم میکنند. در نتیجه آنها مجبور به خودسانسوری در گزارشدهی شده و یا رسانههای خود را تعطیل کردهاند.
بسیاری از این خبرنگاران به دیدهبان حقوق بشر گفتهاند نیروهای اطلاعاتی طالبان مدام با مسئولان رسانهها دیدار میکنند و به آنها میگویند که کدام مطالب را منتشر کنند و هشدار میدهند که در مخالفت با سیاست طالبان فعالیت نکنند و درباره عملکردهای خشونتآمیز مقامهای طالبان گزارش ندهند.