خبرگزاری اینترفاکس روسیه بامداد دوشنبه ۱۶ اسفند / ۷ مارس خبر گشایش گذرگاه‌های بشردوستانه را به نقل از وزارت دفاع این کشور منتشر کرد. افزون بر کی‌یف، نام شهرهای خارکف (خارکیف)، ماریوپول و شهر «سومی» (Sumy) در شمال شرق اوکراین ذکر شده است. همچنین گفته شده که این گذرگاه‌ها به درخواست شخصی امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه راه‌اندازی می‌شود. او روز گذشته بار دیگر با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه صحبت کرده بود.

گزارش‌ها از افزایش حملات هوایی

پیش از این، گفت‌وگوها در مورد آتش‌بس موقت شکست خورده بود. طرف‌های روسی و اوکراینی یکدیگر را به نقض آتش‌بس متهم کردند.

در طول شب گذشته (یکشنبه)، ارتش روسیه به حملات هوایی خود به شهرهای بزرگ اوکراین ادامه داد و به گفته منابع اوکراینی، حتی این حملات را تشدید کرد.

آلکسی آرستویچ، مشاور ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، از افزایش بمباران حومه کی‌یف و همچنین خارکف (خارکیف)، چرنیهیف (چرنیگوف) در شمال و میکولائیف در جنوب خبر داد. خبرگزاری فرانسه نیز از افزایش گلوله‌باران شهرهای ذکر شده نوشت. با این حال منابع معتبر خبری می‌گویند به‌سختی می‌توان اطلاعات مناطق جنگی را به‌طور مستقل تأیید کرد.

در شهر خارکف (خارکیف) در شرق اوکراین، ظاهراً برج تلویزیون بر اثر حمله ارتش روسیه آسیب دید و پخش تلویزیونی برای مدتی قطع شد. هفته گذشته، نیروهای روسیه به برج تلویزیون کی‌یف حمله کرده بودند.

تحریم‌ها علیه روسیه ادامه خواهد داشت

روز دوشنبه اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، در یک گفت‌وگوی رادیویی گفت تحریم‌های غرب علیه روسیه به‌شدت به اقتصاد این کشور ضربه می‌زند و این را از واکنش‌های پوتین می‌توان فهمید.

فون درلاین گفت اقتصاد روسیه زیر فشار است و تحریم‌های بیشتر اکنون باید صادرات مواد خام این کشور را هدف قرار دهد.

رئیس کمیسیون اروپا افزود پوتین دیگر نباید فرصتی برای ادامه تأمین مالی جنگ خود داشته باشد.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روز گذشته، یکشنبه ۱۵ اسفند / ۶ مارس اعلام کرد که ایالات متحده با همکاری متحدان اروپایی‌اش احتمال تحریم واردات نفتی روسیه را مورد بررسی قرار خواهد داد.

احتمال ممنوعیت واردات نفت از روسیه موجب افزایش بیشتر قیمت‌ نفت در بازارهای جهانی شده است.

به گزارش خبرگزاری آلمان، هر بشکه نفت برنت دریای شمال در معاملات اولیه روز دوشنبه حدود ۱۴۰ دلار قیمت داشت. این بالاترین سطح قیمت از سال ۲۰۰۸ تاکنون است. از زمانی که روسیه به اوکراین حمله کرده، قیمت نفت حدود یک سوم افزایش یافته است. افزایش قیمت نفت خام وست تگزاس اینترمیدیت (WTI) نیز به همین شکل است و هر بشکه به بیش از ۱۲۶ دلار رسید.

کی‌یف برای یک حمله گسترده آماده می‌شود

شبکه تلویزیونی اُ.آر.اف اتریش گفته است که کی‌یف، پایتخت اوکراین در حال حاضر از سه طرف به‌طور گسترده محاصره شده است و مدافعان شهر برای حمله آماده می‌شوند. وضعیت عرضه مواد مورد نیاز مردم در شهر نیز بدتر می‌شود.

شب گذشته آنالنا بئربوک، وزیر امور خارجه آلمان در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی آ.آر.دی آلمان تصمیم وزیران امور خارجه کشورهای عضو ناتو در مورد عدم ایجاد منطقه پرواز ممنوع را درست خواند و گفت اگر ناتو دست به چنین اقدامی بزند احتمالاً جنگ جهانی سوم راه خواهد افتاد و کشورهای ناتو نمی‌توانند چنین خطری بکنند.

پیش از این زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین از ناتو خواسته بود بر آسمان اوکراین منطقه پرواز ممنوع ایجاد کند زیرا در غیر این صورت بی‌گناهان بسیاری بر اثر حملات هوایی روسیه کشته خواهند شد و مسئولیت جان آن‌ها «به‌عهده شماست».

ولودیمیر زلنسکی در همین حال از سران کشورها و دولت‌ها به‌دلیل عدم واکنش به اعلامیه مسکو مبنی بر هدف قراردادن بیشتر صنعت تسلیحاتی اوکراین، انتقاد کرد. زلنسکی در یک پیام ویدئویی گفت «جسارت متجاوز علامت روشنی به غرب است مبنی بر این‌که تحریم‌های اعمال‌شده علیه روسیه کافی نیست». او تأکید کرد که این امر می‌تواند باعث ایجاد حس مصونیت از مجازات برای مهاجمان شود.

در همین حال، سازمان امنیت و همکاری اروپا (OSCE) تقریباً همه ناظران خود را از اوکراین خارج کرده است. این سازمان گفت آخرین گروه باقی‌مانده شامل مسئولان اصلی نیز اوکراین را ترک خواهند کرد.

این سازمان در پایان فوریه تصمیم گرفت تا به‌طور موقت به مأموریت خود با توجه به تهاجم روسیه پایان دهد. وظیفه اصلی این مأموریت نظارت بر آتش‌بس میان نیروهای دولتی و جدایی‌طلبان طرفدار روسیه در شرق اوکراین بود.

شبکه اجتماعی تیک‌تاک نیز اعلام کرد که فعالیت خود را در روسیه محدود می‌کند. این شبکه اجتماعی چینی قانون جدید رسانه‌های روسیه را دلیل این محدودیت ذکر کرده است. بدین ترتیب کاربران تیک‌تاک در روسیه دیگر نمی‌توانند چیزی را به‌شکل زنده پخش کنند و محتوای جدیدی را در پلتفرم ویدئو منتشر کنند.

دولت روسیه پیش از این اعلام کرده بود که قصد دارد فیس‌بوک را مسدود و دسترسی به توئیتر را محدود کند.

تغییرات روز جمعه گذشته در قانون جدید رسانه‌های روسیه به این معنی است که انتشار «اطلاعات نادرست» در مورد نیروهای مسلح روسیه می‌تواند با جریمه‌های سنگین و حبس طولانی مجازات شود. به همین دلیل چندین شبکه خبری بزرگ از جمله سی‌ان‌ان و بی‌بی‌سی گزارش‌های زنده خود از روسیه را قطع کردند و از این پس گزارش‌های مربوط به روسیه را از کشورهای دیگر منتشر خواهند کرد.

بازداشت مخالفان جنگ در روسیه

روز گذشته یکشنبه ۱۵ اسفند / ۶ مارس بار دیگر مخالفان جنگ در شهرهای روسیه به خیابان‌ها آمدند اما با سرکوب گسترده نیروهای امنیتی روبه‌رو شدند. تصاویر ویدئویی از این بازداشت‌ها منتشر شد که در آن صلح‌طلبان روسی هنگام بازداشت فریاد می‌زدند: «نه به جنگ».

به‌گفته فعالان مدنی، در جریان تظاهرات یکشنبه علیه جنگ در اوکراین، بیش از چهار هزار و ۴۰۰ نفر در روسیه بازداشت شده‌اند.

سازمان Owd-Info شب گذشته (یکشنبه) گفت تنها در مسکو حدود دو هزار نفر و در سن پترزبورگ یک‌هزار نفر بازداشت شدند. روز یکشنبه در مجموع، اعتراضات ضدجنگ در بیش از ۶۰ شهر روسیه برگزار شد.