ایران با موج تازهای از همهگیری کووید۱۹ درگیر است. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی سهشنبه ۲۶ بهمن/ ۱۵ فوریه از ابتلای ۲۵ هزار و ۳۴ نفر به کرونا و مرگ ۱۶۷ بیمار کووید ۱۹ در شبانهروز گذشته خبر داد.
بر مبنای این گزارش ۲۴۷ شهرستان ایران در وضعیت قرمز، ۱۱۲ شهرستان در وضعیت نارنجی و ۸۹ شهرستان در وضعیت زرد قرار دارند.
همزمان مقامهای استانی نیز از افزایش چشمگیر مراجعه به بیمارستانها و مراکز درمانی خبر میدهند.
محمد علوی، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در یک مصاحبه تلویزیونی فوت ۱۵ بیمار کووید۱۹ را در خوزستان تأیید کرد و گفت در ۲۴ ساعت گذشته ۱۱۳ بیمار نیز در بیمارستانها بستری شدهاند. به گفته مهدی محمدی، سخنگوی ستاد مدیریت کرونا دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه این رقم در کرمانشاه به ۱۵۱ نفر رسیده است. در استان گیلان نیز طبق اظهارات فردین مهرابیان، سخنگوی علوم پزشکی گیلان، ۱۶۱ بیمار کووید۱۹ در شبانهروز گذشته بستری شدهاند.
غلامرضا شریفزاده، دبیر ستاد دانشگاهی پیشگیری و کنترل کرونا در خراسان جنوبی هم روز سهشنبه اعلام کرد موارد بستری مبتلایان به کرونا در بیمارستانهای استان نسبت به هفته اول بهمن جاری بیش از سه برابر شده و روزانه به طور متوسط ۹۳ نفر در مراکز درمانی این استان بستری میشوند.
سویه دلتا هنوز در گردش است
نادر توکلی، معاون درمان ستاد مقابله با کرونای استان تهران هم روز سهشنبه در مصاحبه با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) از ورود تهران به وضعیت بحرانی خبر داد. توکلی گفت تهران با گردش همزمان سویههای دلتا و اومیکرون مواجه است و بهرغم غالب شدن سویه اومیکرون و برآورد ۸۰ تا ۸۵ درصدی این سویه در موارد ابتلا به کرونا در تهران، همچنان ۱۰ تا ۱۵ درصد بیماران به سویه دلتا مبتلا میشوند.
طبق اعلام نادر توکلی نزدیک به ۱۸هزار نفر برای درمان سرپایی به بیمارستانها مراجعه کرده و ۱۲۰۰ نفر تنها در روز دوشنبه بستری شدهاند. بر این اساس تعداد بیماران بستری در بیمارستانهای تهران که به گفته او غالباً مبتلایان به سویه دلتا و افرادی هستند که با بیماری زمینهای یا وزن بالا یا بدون تزریق واکسن به اومیکرون مبتلا شدهاند به ۴ هزار و ۲۶۶ نفر رسیده است.
توکلی درباره وضعیت ابتلای کودکان در تهران هم گفت:
«۱۵ تا ۲۰ درصد از ابتلاها در افراد زیر ۱۰ سال است. بهطور کلی برخلاف سویههای قدیم، ۵۰ درصد بستریها زیر ۵۰ سال هستند. البته در کودکان آنچه بیشتر منجر به بستری میشود، با علائمی مانند استفراغ، سرفههای شدید که بیشتر علتش التهاب در مجاری تنفسی فوقانی بوده و حالت خروسک دارد، است. این علائم و سرفههای شدیدی که ایجاد حالت خفگی میکند، کودکان را به بیمارستان میکشاند. درگیری ریه ناشی از کرونا در کودکان بسیار کم است.»
معاون درمان ستاد مقابله با کرونای استان تهران همچنین اعلام مرگومیر ناشی از کرونا هم در کودکان بسیار کم است، گفت:
«در عین حال بیشترین میزان مرگومیر ناشی از کرونا همچنان در سنین بالای ۶۰ سال است. روال مرگومیر کماکان همان الگوی سنی قبلی را دارد و بیشتر مرگها در سنین بالای ۶۰ سال اتفاق میافتد.»
معاون درمان ستاد کرونای استان تهران از مرگ ۵۵ بیمار کووید۱۹ در روز دوشنبه خبر داد و گفت موج تازه همهگیری هنوز به پیک (نقطه اوج) خود نرسیده است و چرخش همزمان دلتا و اومیکرون پیشبینی را دشوار کرده، اما شاید با درصد اطمینان متوسط بتوان پیشبینی کرد که شاید تا آخر بهمن و هفته اول اسفند ماه به پیک برسیم.
بحران محتمل تکمیل ظرفیت تختهای بیمارستانی
توکلی در ادامه مصاحبه خود تاکید کرد که با وجود وضعیت بحرانی همهگیری در تهران، هنوز بیمارستانها مشکل تکمیل ظرفیت ندارند.
با اینوجود زهرا ابطحیان، فلوشیپ فوق تخصصی بیماریهای عفونی بیمارستان مسیح دانشوری در مصاحبه با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) از افزایش تعداد بیماران بدحال و تکمیل ظرفیت تختهای این بیمارستان خبر داد. ابطحیان گفت گفت:
«ما در حال حاضر بیماران بدحال زیادی داریم که باید بستری شوند اما تخت خالی نیست و مجبور هستند که برای بستریشدن در لیست بمانند. شرایط متاسفانه خوب نیست.»
او از افزایش «مداوم» آمار مراجعان خبر داد و گفت:
«افراد دچار بیماریهای زمینهای همچنان در معرض خطر هستند و قسمت اعظم بیماران ما که با حال بد بستری میشوند، بیماریهای زمینهای دارند که با مرگ و میر هم میتواند همراه باشد و متاسفانه در کودکان نیز با مرگ و میر همراه بوده است.»
ابطحیان افزود: درحال حاضر متاسفانه گزارش مرگ و میر ناشی از کرونا در کودکان را از شهرهای مختلف داریم. تظاهر این سویه کاملا مانند سرماخوردگی است و حتی بسیاری تصور میکنند، آلرژی است که این سویه را از دیگر سویهها متمایز میکند اما در موارد بستری علایم مانند سویه دلتاست. شاید به طور کلی بگوییم میزان مرگ و میر سویه دلتا بیشتر از اومیکرون است، اما از آنجا که جمعیت زیادی با اومیکرون آلوده میشوند، در نهایت مرگ و میر ناشی از اومیکرون کم نخواهد بود.
در این شرایط اما گزارشها حاکی از عدم واکنش جدی دولت به موج تازه کروناست. در حالی که وزارت بهداشت و ستاد مقابله با کرونا تزریق دوز سوم و رعایت پروتکلهای پیشگیرانه را توصیه میکنند، به نظر میرسد این ستاد از اعمال محدودیتهایی که در دورههای قبل اجرا شدند خودداری کرده است. خبرگزاری ایسنا در گزارشی از وضعیت جادهها میگوید حتی مورد اخذ جریمه برای سفر از و به شهرهای قرمز و نارنجی که پیشتر بر مبنای پلاکهای بومی و غیر بومی اعمال میشد هم اجرا نشده است.
ایران با کمبود واکسن نیز مواجه است و هنوز بخش زیادی از جمعیت ایران دوز اول و دوم واکسن کرونا را با وجود تبلیغات گسترده درباره ساخت واکسن داخلی، دریافت نکردهاند.