شبکه طلوع‌نیوز افغانستان به‌نقل از مقام‌های محلی ولایت نیمروز این کشور از کشته شدن دست‌کم ۱۰۰ نفر از پناهجویان افغانستانی در شش ماه گذشته به دست نیروهای امنیتی ایران خبر داد و نوشت جسدهای آن‌ها به کشور بازگردانده شده‌اند.

به‌گفته آن‌ها این شهروندان افغانستان قصد داشتند از راه‌های غیرقانونی وارد ایران شوند اما نظامیان ایران آن‌ها را آماج تیرهای خود قرار دادند.

مسئولان ریاست امور مهاجران و عودت‌کنندگان هرات نیز به طلوع‌نیوز گفته‌اند در کمتر از شش ماه گذشته بیش از ۴۶۰ پناهجوی افغانستانی که بر اثر ضرب‌وشتم مرزبان‌های ایران زخمی شده بودند از طریق مرز اسلام‌قلعه به افغانستان بازگردانده شدند.

طلوع‌نیوز یکی از قربانیان را نوجوان ۱۶ ساله‌ای به نام «سهراب» معرفی کرده که پیکر بی‌جان او به‌تازگی از ایران به هرات انتقال یافته است.

نزدیکان این نوجوان گفته‌اند او در شهر اصفهان هدف تیراندازی نیروهای ایرانی قرار گرفته و جان باخته است. سهراب به‌شکل غیرقانونی برای یافتن کار به ایران رفته بود.

به‌گفته یکی از نزدیکان سهراب، او پیش از این یک بار به ایران رفته بود اما مأموران به او اجازه ورود نداده بودند اما بار دوم موفق شد وارد ایران شود.

غلام جیلانی شریفی، مدیر بیمارستانی در نیمروز نیز اعلام کرد زخمی‌شدگانی که در مرز هدف قرار گرفته بودند به این بیمارستان منتقل شده‌اند.

مولوی عبدالحی منیب، رئیس امور مهاجران و عودت‌کنندگان هرات نیز گفته است:

«ما افرادی را هم داریم که لت‌و‌کوب (ضرب‌وشتم) شده‌اند، دست و پاهای‌شان را شکسته‌اند.»

طلوع‌نیوز نوشته است به‌رغم تماس‌های مکرر، کنسولگری ایران در هرات و سفارت این کشور در کابل حاضر به گفت‌وگو در این‌باره نشدند.

روزنامه ۸صبح افغانستان هفته گذشته، ۱۱ بهمن / ۳۱ ژانویه در گزارشی از برخوردهای غیرانسانی با پناهجویان افغانستانی در ایران نوشته بود.

این روزنامه ضمن اشاره به «برخوردهای خشونت‌آمیز نیروهای امنیتی ایران با مهاجران افغانستانی»، نوشته بود:

«طی سالیان اخیر، مهاجران افغانستانی در شرایط دشوار با دریافت اندک‌ترین حقوق در ساخت‌وساز پروژه‌های اقتصادی و زیربنایی ایران سهم گرفتند و هزاران جوان افغانستانی در جنگ نیابتی ایران در سوریه به کام مرگ رفتند و برای بقای حکومت بشار اسد، قربانی شدند. در مقابل، بازنده اصلی در مهاجرت به ایران، مهاجران افغانستانی بوده‌اند. به جرأت می‌توان گفت که در سال‌های پسین، بهترین استعدادهای افغانستان در ایران تلف شدند و جوانان نخبه و با استعداد افغانستان حق نداشتند به جرم “افغانستانی بودن” وارد دانشگاه‌های ایران شوند و ادامه تحصیل بدهند.»

۸صبح افزوده بود:

«هرچند مقام‌های حکومت ایران همیشه از مهمان‌نوازی و پذیرایی از میلیون‌ها مهاجر افغانستانی در خاک کشورشان سخن می‌گویند؛ اما واقعیت این است که حضور مهاجران افغانستانی طی سال‌های گذشته بیش‌تر به سود ایران بوده است و همین مهاجران بی‌دفاع و بی‌پناه “برگ برنده” و “اهرم فشار” ایران [بر افغانستان] به حساب آمده‌اند.»