بهگزارش رویترز، مسکو پنجشنبه ۷ بهمن / ۲۷ ژانویه اعلام کرد که ایالات متحده آمریکا مایل نیست به نگرانیهای امنیتی اصلی روسیه بر سر اوکراین رسیدگی کند، اما هر دو طرف درها را برای گفتوگوی بیشتر باز نگه میدارند.
آمریکا و ناتو روز چهارشنبه پاسخهای کتبی خود به نگرانیهای امنیتی روسیه را ارائه کردند. مهمترین نگرانی روسیه گسترش ناتو در شرق اروپا با احتمال پیوستن اوکراین به این پیمان نظامی است. مسکو همچنین خواهان عقبنشینی نیروها و تسلیحات ناتو از کشورهای اروپای شرقی است. پاسخ آمریکا و ناتو هنوز علنی نشده است.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین گفت مسکو برای بررسی پاسخهای آمریکا و ناتو نیاز به زمان دارد و در نتیجهگیری عجله نخواهد کرد، اما پاسخها فضای زیادی برای خوشبینی باقی نمیگذارند. پسکوف گفت:
«بر اساس آنچه روز گذشته همکاران ما (آمریکا و ناتو) ارائه کردند، نمیتوان گفت که ملاحظات ما در نظر گرفته شدند یا اینکه چه نوع آمادگی برای در نظر گرفتن نگرانیهای ما وجود دارد.»
با این حال پسکوف اعلام کرد که از هرگونه ارزیابی مضمونی خودداری میکند.
روز گذشته سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه نیز در نخستین واکنش پیش از اعلام موضع رسمی روسیه به این اشاره کرد که آمریکا در پاسخ کتبی خود در مورد «ضمانتهای امنیتی»، به پرسش روسیه در مورد عدم گسترش ناتو پاسخ نداده است.
واکنش کرملین نشان داد که روسیه بهرغم نگاه انتقادی به پاسخهای آمریکا و ناتو درها را به روی دیپلماسی نمیبندد. واشنگتن میگوید که این کشور و متحدانش امیدوارند روسیه پاسخهای آنها را مطالعه کند و به میز مذاکره بازگردد.
ویکتوریا نولند، معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور سیاسی به خبرنگاران گفت:
«ما در ترجیح برای [پیشبرد] دیپلماسی متحد هستیم. اما اگر مسکو پیشنهاد گفتوگوی ما را رد کند، در اینکه پاسخ و هزینهها باید سریع و شدید باشد نیز متحد هستیم.»
وزارت امور خارجه روسیه میگوید بهترین راه برای کاهش تنش، خروج نیروهای ناتو از شرق اروپا است.
الکسی زایتسف، سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفت:
«ما قبلاً بارها اعلام کردهایم که قصد حمله به جایی را نداریم. ما حتی تصور جنگ بین مردم خود را غیرقابل قبول میدانیم.»
با این حال الجزیره جمعه ۸ بهمن / ۲۸ ژانویه بهنقل از کاخ سفید خبر داد که جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا به ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین هشدار داده است که احتمال دارد روسیه در ماه فوریه دست به اقدام نظامی علیه اوکراین بزند.
جو بایدن در تماس تلفنی با زلنسکی بر تعهد ایالات متحده به حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین تأکید کرده و گفته است که در صورت حمله روسیه به اوکراین، واشنگتن و متحدانش آماده پاسخ قاطع هستند.
کاخ سفید در بیانیهای همچنین گفت بایدن در حال بررسی حمایتهای کلان اقتصادی بیشتر برای کمک به اقتصاد اوکراین است. زلنسکی در توییتر نوشت که آنها بر روی «اقدامات مشترک برای آینده» توافق و در مورد احتمال حمایتهای مالی گفتوگو کردند. گروهی از سناتورهای آمریکایی برای پیشنویس قانونی تشکیل جلسه دادهاند که کمکهای دفاعی به کییف را افزایش میدهد.
الجزیره افزوده است که ایالات متحده همچنین خواستار تشکیل جلسه علنی شورای امنیت سازمان ملل در دوشنبه آینده برای بحث در مورد بحران اوکراین است.
در همین حال چین از همه طرفهای درگیر در اوکراین خواسته است که «آرام بمانند و از انجام اقداماتی که تنشها را برانگیخته و بحران را بیشتر کنند، خودداری کنند».
ویکتوریا نولند در اینباره گفت:
«ما از پکن میخواهیم از نفوذ خود در مسکو برای تشویق به دیپلماسی استفاده کند، زیرا اگر درگیری در اوکراین رخ دهد، برای چین نیز خوب نخواهد بود.»
با این حال در شرایطی که روابط چین و روسیه ظاهراً در گرمترین سطح خود است، واشنگتن نمیتواند انتظار پشتیبانی چین را داشته باشد.
اما بین ایالات متحده و متحدانش در اتحادیه اروپا که حدود یک سوم گاز خود را از روسیه تأمین میکنند، اختلافهایی وجود دارد. واشنگتن در حال رایزنی با آلمان است تا مطمئن شود در صورت حمله روسیه به اوکراین، پروژه خط لوله گاز «نورد استریم ۲» میان روسیه و آلمان اجرا نمیشود.
ایالات متحده به دنبال این است که به اتحادیه اروپا اطمینان دهد که در صورت قطع گاز توسط روسیه به آنها کمک خواهد کرد تا منابع گازی جایگزین پیدا کنند، اما عرضه جهانی کم است.
آنالنا بئربوک، وزیر امور خارجه آلمان گفت این کشور در حال آمادهسازی یک بسته تحریمی «قوی» علیه روسیه در صورت حمله این کشور به اوکراین است و خط لوله گاز «نورد استریم ۲» نیز شامل آن خواهد بود.
روسیه شهریور (سپتامبر) گذشته اعلام کرد ساخت خط لوله «نورد استریم ۲» بین این کشور و آلمان به پایان رسیده است. صادرات گاز روسیه به آلمان از طریق این خط لوله قرار بود دو برابر شود اما هنوز عملیاتی نشده است.
شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر قرار است روز دوشنبه وارد واشنگتن شود تا درباره تأمین گاز آلمان، بزرگترین اقتصاد اروپا، گفتوگو کند.
الجزیره نوشته است که سپس اولاف شولتس، صدراعظم آلمان ۱۸ بهمن / ۷ فوریه در کاخ سفید خواهد بود تا در مورد مسائل مشترک صحبت کند.
امتناع آلمان از پیوستن به ایالات متحده و دیگر اعضای ناتو در ارائه تسلیحات به اوکراین، برخی از متحدان این کشور را آزرده و پرسشهایی را در مورد عزم برلین در ایستادگی در برابر مسکو ایجاد کرده است.
اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، نیز به شبکه سیانان گفته است که در پاسخ به تهاجم روسیه به اوکراین، کنار گذاشتن روسیه از سیستم بانکی بینالمللی سوئیفت یا هدف قرار دادن خط لوله گاز «نورد استریم ۲»، هر دو امکانپذیر است.
او تأکید کرد که اروپا به دنبال راه حلی از طریق مذاکره است، اما برای بدترین شرایط نیز آماده میشود.