علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت، سهشنبه ۵ بهمن در نشست خبری خود سفر ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم به روسیه را در راستای سیاست «توسعه متوازن روابط بینالمللی دولت» با کشورهای جهان و «سیاست متنوعسازی و متوازنسازی حوزه سیاست خارجی» دانست و بهرغم انتقادها از این سفر گفت:
«مردم بهزودی شاهد آثار و نتایج سفر رئیسجمهوری به روسیه خواهند بود.»
ابراهیم رئیسی و هیأت همراه او، از جمله وزیران امور خارجه، نفت و امور اقتصادی و دارایی، چهارشنبه ۲۹ دی وارد مسکو شدند و از سوی نیکولای شولگینوف، وزیر انرژی روسیه و رئیس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و روسیه و ایگور مارگولوف، معاون وزیر خارجه این کشور مورد استقبال قرار گرفتند. رئیسی پس از دیدار و گفتوگو با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، شرکت در مجلس دومای روسیه و اعضای شورای علمی، اساتید و دانشجویان دانشگاه ملی مسکو و دریافت دکترای افتخاری و همچنین شرکت در مسجد جامع مسکو، شامگاه پنجشنبه ۳۰ دی به تهران بازگشت.
از آن زمان رسانههای طرفدار دولت مدام از دستاوردهای این سفر سخن راندهاند. سخنگوی دولت نیز این سفر را «پربار» خواند و گفت:
«در این سفر موضوعات دو جانبه و چندجانبه در تمامی حوزهها مطرح شد و توافقهای گسترده و اشتراکات عمیقی بهوجود آمد و قراردادهایی نیز در حوزه نفت و راهآهن بین دو کشور منعقد شد. »
بهادری جهرمی افزود:
«برای ارزیابی سفر شاخصهای اصلی، استقبال گرم، انجام برنامههای سفر و تحقق آن است که هر سه شاخص در سفر روسیه روشن بوده است.»
«توافق برای افزایش خط اعتباری ۵ میلیاردی به ۱۰ میلیارد دلار»، «توافق بر سر توسعه صادرات صیفیجات تا بیش از سه برابر»، «توافق در حوزه راهآهن و کریدور»، «توافق برای حل مشکلات موجود در صادرات برخی محصولات»، از جمله دستاوردهایی است که علی بهادری جهرمی در خلال سخنانش برشمرد.
او افزود:
«این حجم از جلسات کاری، احترامات متقابل و برنامههای تدارک دیدهشده در این بازه زمانی کوتاه بهنوعی کمنظیر بود و تقریباً در تمامی موضوعات اقتصادی و تجاری که محور اصلی مباحث سفر بود، و همچنین مسائل سیاسی، علمی و فرهنگی، نظامی و دفاعی بحث و تبادل نظر شد.»
پیش از این، سید احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد در مصاحبه با شبکه دو صدا و سیمای جمهوری اسلامی گفته بود حجم مبادلات تجاری دو کشور در سطح همان پنج میلیارد دلار باقی مانده اما بر سر تسریع و تکمیل آنها توافقهایی صورت گرفته است.
همچنین سخنگوی دولت هیچ اشارهای نکرد که در آستانه سفر ابراهیم رئیسی به روسیه رسانههای حامی دولت سیزدهم تبلیغات گستردهای در مورد امضای سند جامع همکاریهای راهبردی ۲۰ ساله ایران و روسیه و یا احتمال تصویب قرارداد تسلیحاتی ۱۰ میلیارد دلاری برای خرید ۲۴ فروند سوخو-۳۵ و دو سامانه موشکی اس-۴۰۰ در این سفر کرده بودند، اما هیچکدام محقق نشد و به آینده موکول شد.
استقبال سرد از رئیسی و چینش میز دیدار او و پوتین و فاصله زیاد آنها از هم نیز از جمله مسائلی بود که رسانههای مخالف دولت مطرح کرده بودند اما سخنگوی دولت میگوید نحوه استقبال از رئیسی در فرودگاه همواره به همین شکل بوده و دیدار با پوتین نیز «محترمانه» برگزار شده است.
برخی از رسانههای خارجی نوشتهاند که علت فاصله زیاد رئیسی و پوتین در پشت میز بزرگ این بود که رئیسی ظاهراً پیش از دیدار با رئیس جمهوری روسیه نه تنها از قرنطینه، بلکه از انجام تست پیسیآر کرونا نیز خودداری کرده بود.
در مورد «دستاوردهای» سفر ابراهیم رئیسی به مسکو، اسدالله بادامچیان، دبیرکل حزب مؤتلفه اسلامی و از بازاریان ایران از اظهارات سخنگوی دولت نیز فراتر رفت و گفت:
«سفر رئیسجمهوری به روسیه آغازی نوین بر تشکیل قدرت بزرگ غرب آسیا، در جهت صلح ابدی و دفاع از خوبیها بود.»
بادامچیان افزود:
«همکاری مشترک ایران، روسیه و چین و سایر ملتهای استقلالخواه، نیروی عظیم جهانی مقتدری را پدید میآورد که معادلات جهانی را دچار تحول اساسی میکند.»
محسن ماندگاری، روزنامهنگار و سردبیر سابق روزنامه جامجم در مقابل، در توئیتی نوشت:
«۱ـ سفر آقای رئیسی به مسکو، “سفر رسمی” نبوده است. ۲ـ هیچ استقبال رسمی از ایشان در مسکو، از فرودگاه گرفته تا کاخ کرملین صورت نگرفته. ۳ـ سرود ملی ایران هیچ کجا نواخته نشده ۴ـ پرچم ایران هیچ کجا وجود نداشته ۵ـ هدف پوتین از دیدار آقای رئیسی چیز دیگری بوده.»
او درباره هدف پوتین از این دیدار توضیحی نداد اما برخی آن را استفاده از برگ ایران برای فشار در مناقشه کنونی روسیه و کشورهای غربی بر سر اوکراین میدانند.