محمدرضا آهنچیان، مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی آموزش عالی وزارت علوم به خبرگزاری مهر گفت:

«براساس مصوبه ستاد کرونا، ستاد از سرگیری آموزش حضوری دانشگاه‌ها تأکید کرد تا دانشگاه‌ها از بهمن‌ماه به‌صورت کامل حضوری شوند.»

آهنچیان افزود بازگشایی دانشگاه‌ها به‌صورت حضوری مورد تأکید ستاد ملی مقابله با کرونا بوده است و روش اجرای این مصوبه و احتمالاً درخواست‌هایی که دانشگاه‌ها در این زمینه دارند روز چهارشنبه ۲۲ دی در نشستی با شرکت وزیر علوم و رؤسای دانشگاه‌ها بررسی می‌شود.

پیش از این، در جلسه ۱۴ دی قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مبارزه با کرونا تأکید شده بود که با تسهیلاتی مانند مکاتبه با سازمان برنامه و بودجه برای تأمین بودجه دانشگاه‌ها، هماهنگی با استانداری‌ها برای کمک به اسکان دانشجویان، اقدام وزارت بهداشت برای دوزهای سوم و بیشتر برای جامعه دانشگاهی، دانشگاه‌ها به‌صورت حضوری بازگشایی شوند.

«در بازگشایی مدارس و دانشگاه‌ها عجله نشود»

در همین حال، حمیدرضا جماعتی، دبیر کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا نسبت به شیوع سویه اومیکرون در کشور هشدار داد و گفت خطر واکسن‌نزده‌ها در ایجاد پیک ششم در کشور از اهمیت برخوردار است:

«ما در کمیته علمی اعلام می‌کنیم که افرادی که واکسن تزریق نکرده‌اند هم برای خودشان، هم برای خانواده‌هایشان و هم برای جامعه‌شان می‌توانند خطرناک باشند. در عین حال باید توجه کرد این‌که بگوییم با تزریق دو دوز واکسن دیگر نیازی به رعایت پروتکل‌ها وجود ندارد، ساده‌انگاری محسوب می‌شود. پروتکل‌های بهداشتی حتماً باید رعایت شوند.»

براساس آخرین آمار وزارت بهداشت جمهوری اسلامی درباره واکسیناسیون کرونا تا روز دوشنبه ۲۰ دی‌ماه در مجموع ۶۰ میلیون و ۱۴۶ هزار و ۵۴۶ نفر دوز اول؛ ۵۲ میلیون و ۷۲۵ هزار و ۵۳۵ نفر دوز دوم و ۱۰ میلیون و ۶۷۵ هزار و ۳۳۹ نفر دوز سوم واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند. با این تعداد مجموع دوزهای واکسن تزریق‌شده در ایران به ۱۲۳ میلیون و ۵۴۷ هزار و ۴۲۰ مورد رسیده است.

دبیر کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا تأکید کرد که بسیاری از بیمارانی که اکنون در ایران بستری شده‌اند و حتی در آی‌سی‌یو هستند، مبتلا به اومیکرون هستند و حدود ۲۷ درصد از کل تست‌هایی که در هفته گذشته انجام شده، مربوط به اومیکرون بوده است. به‌گفته او شماری از این افراد در سنین ۲۰ تا ۴۰ ساله‌اند که ایمنی خوبی دارند و واکسن زده‌اند اما به‌گفته او اومیکرون می‌تواند سنین دیگر را هم گرفتار کرده و حتی منجر به بستری در آی‌سی‌یو و مرگ شود.

حمیدرضا جماعتی در این‌باره افزود:

«بنابراین پیشنهاد کمیته علمی این است که مدارس، دانشگاه‌ها و مجامع اعم از کنسرت و… حداقل تا چند هفته آینده، برای بازگشایی‌شان تعجیل نشود و بعد از این چند هفته ارزیابی کنیم و با این اقدامات، همچنین با رعایت پروتکل‌ها و تکمیل واکسیناسیون و تزریق دوز سوم واکسن، از ایجاد پیک اومیکرون در کشور تا حد زیادی پیشگیری کنیم.»

«افزایش تقاضا برای سنگ قبرِ قسطی»

روزنامه شرق سه‌شنبه ۲۱ دی در گزارشی نوشته است که با شیوع کرونا در ایران و افزایش مرگ‌ومیرها «وجود این حجم از بنر و اعلامیه‌های ترحیم روی درودیوار شهر [تهران] بی‌سابقه بود و هست».

به‌گزارش این روزنامه در این شرایط کسب‌وکارهای حول محور مرگ‌ومیر هم رونق گرفته و با بالارفتن چندین برابر قیمت سنگ قبر، تقاضا برای سنگ قبرِ قسطی یا دست‌دوم هم افزایش یافته است.

فروشندگان سنگ قبر کاهش قدرت خرید مردم را از جمله دلایل تقاضای بیشتر برای سنگ قبرِ قسطی دانسته و گفته‌اند که «مردم همه دنبال ارزان‌ترین سنگ هستند، برای کار چانه می‌زنند و از قیمت‌ها ناراضی هستند».

به‌گفته آن‌ها کار نصب یک قبر معمولی حدود سه‌و‌نیم، چهار میلیون تومان خرج دارد که با طراحی عکس، خط، تاج، ابزار، قرنیز دور‌تا‌دور، نصب بهشت زهرا و… «۱۰ میلیون تومان تا بی‌نهایت» هزینه می‌برد و مردم توان پرداخت آن را ندارند.

این گزارش می‌افزاید:

«بسیاری از افراد هم قید خرید سنگ قبر را می‌زنند و به همان قطعه سنگ بهشت زهرا که مشخصات فوت‌شده را نوشته‌اند، اکتفا می‌کنند.»

بهرام عین‌اللهی، وزیر بهداشت جمهوری اسلامی روز سه‌شنبه ۲۱ دی از عملکرد وزارتخانه خود و دولت سیزدهم در مقابله با کرونا دفاع کرد و گفت:

«ما حدود ۷۰۰ نفر در روز مرگ‌ومیر داشتیم که امروز به کمتر از ۲۰ نفر رسیده، همچنین آمار مبتلایان از ۳۱۵۰۰ به ۲۰۰۰ نفر، کاهش بستری‌ها از ۵۲ هزار به ۲۹۸ و بیماران ویژه از ۸۲۰۰ نفر به ۱۷۷۵ نفر کاهش یافته است. ضمن اینکه هیچ شهر قرمزی در کشور وجود ندارد، در حالی که در شروع به کار این دولت ۳۵۹ شهر و شهرستان در وضعیت قرمز بودند.»

به‌گفته عین‌اللهی «امروز در تهران ۹۱ درصد مردم تحت واکسیناسیون قرار گرفته‌اند».