همزمان با فرا رسیدن دومین سالگرد سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراینی توسط سامانه موشکی سپاه پاسداران، خانوادههای جانباختگان و دادخواهان این پرونده دو تجمع اعتراضی در دو مکان جداگانه برپا کردند.
بر اساس فیلمها و تصاویر منتشر شده در شبکههای اجتماعی، جمعی از خانوادههای قربانیان روز شنبه ۱۸ دیماه، با پوشیدن لباس سیاه در فرودگاه امام خمینی تهران گردهم آمده و شعارهایی برای برآورده شدن خواستههای خود سر دادند.
آنطور که در ویدئوهای منتشر شده دیده میشود، تجمع کنندگان با در دست داشتن پلاکارد و عکسهایی از جانباختگان هواپیمای اوکراینی، دقیقا مصادف با ساعتی که قربانیان سوار بر هواپیما شده بودند، در فرودگاه بینالمللی امام خمینی حضور پیدا کردهاند.
این تجمع کنندگان پس از تجمع در فرودگاه، با پیوستن به شماری دیگر از خانوادهها و دادخواهان، به محل سقوط هواپیمای اوکراینی رفته و در آنجا هم شعارهایی در اعتراض به کشتار عزیزانشان به دست نیروی هوا فضای سپاه پاسداران سر دادند.
خانوادههای جانباختگان پرواز ۷۵۲ خطوط هوایی اوکراین در این دو تجمع اعتراضی اعلام کردهاند: «عدالت قابل مبادله نیست. ما محکم ایستادهایم تا جنایتکاران را در دادگاه بیطرف محاکمه کنیم.»
همزمان با برپایی این گردهمایی اعتراضیِ شماری از خانوادهها در ایران، جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا بههمراه تعدادی دیگر از مقامات دولتی این کشور بهصورت اینترنتی با خانواده شماری از قربانیان این پرواز در کانادا دیدار کرده است.
در بیانیهای که دولت کانادا بههمین مناسبت صادر کرده، بر اراده این دولت برای پاسخگو کردن حکومت ایران در پرونده هواپیمای سرنگون شده اوکراینی تأکید شده است. دولت کانادا همچنین اعلام کرده تلاش میکند حکومت ایران را بهدلیل اقداماتی که منجر به کشته شدن ۱۷۶ انسان بیگناه شده به پرداخت غرامت کامل به بازماندگان وادار کند.
از سوی دیگر، جاستین ترودو با انتشار یک توئیت در حساب شخصی خود ضمن اشاره به دیدارش با خانوادههای قربانیان در کانادا اعلام کرده، دولت او «در مبارزه ما برای عدالت و پاسخگویی آرام نخواهد گرفت.»
هواپیمای مسافربری اوکراینی با شماره پرواز ۷۵۲ اندکی پس از برخاستن از فرودگاه تهران در هشتم ژانویه ۲۰۲۰/ ۱۸ دی ماه ۱۳۹۸ پس از اصابت دو موشک سپاه پاسداران سرنگون شد. با وجود گذشت دو سال از این رویداد و علیرغم تلاش گسترده سران جمهوری اسلامی برای مخدوش کردن حقایق مرتبط با این جنایت، خانوادهها و بازماندگان ضمن تأکید بر ادامه دادخواهی برای روشن شدن حقیقت و برقراری عدالت در مورد عاملان و آمران، همچنان پیگیر این پرونده هستند.
حکومت جمهوری اسلامی پس از گذشت حدود دو سال از ساقط شدنِ هواپیمای اوکراینی بر فراز آسمان تهران، همچنان از انجام تحقیقات مستقل درباره چگونگی وقوع این رویداد و محاکمه عاملان آن خودداری میکند و در طی این مدت تنها به ارائه یک گزارش ناقص و مبهم بسنده کرده و صرفا «خطای انسانی» در کنترل رادار از سوی سپاه پاسداران را عامل شلیک به این هواپیما و سقوط آن دانسته است.
در روزهای گذشته گروه همکاریِ پرونده هواپیمای ساقط شده اوکراینی به دست سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مشتمل بر چهار کشور کانادا، بریتانیا، سوئد و اوکراین، در یک بیانیه مشترک مذاکره با ایران درباره این پرونده را «بینتیجه» توصیف و اعلام کردهاند از این به بعد موضوع را از طریق مجاری بینالمللی دنبال خواهند کرد.