درخواست اعاده دادرسی زهرا (زارا) محمدی، فعال مدنی، مدرس زبان و ادبیات کُردی و از اعضای انجمن فرهنگی-اجتماعی نوژین که پیشتر از سوی شعبه چهار دادگاه تجدیدنظر دادگاه انقلاب سنندج به تحمل پنج سال زندان محکوم شده بود، در دیوان عالی کشور رد شده است. او را برای تحمل حبس در روزهای آینده احضار کردهاند.
خواهر زهرا محمدی به زمانه میگوید هیچ دلیلی برای رد درخواست اعاده دادرسی ارائه نشده است.
انجمن نوژین روز گذشته در پستی اینستاگرامی خبر به اجرا گذاشته شدن حکم پنج سال زندان زهرا محمدی را اعلام کرد و نوشت:
«پس از تلاشهای فراوان برای لغو حکم ناعادلانه زهرا محمدی در دادگاه تجدیدنظر، دیوان عالی و اعمال ماده ۴۷۷، متأسفانه بار دیگر این حکم از سوی رئیس کل دادگستری استان کردستان تحمیل شده و برای اجرا به دفتر اجرای احکام دادگستری استان کردستان ارسال شده است.»
◼️ زمانه در همین رابطه با کانی محمدی، خواهر زهرا محمدی گفتوگو کرده است:
کانی محمدی به زمانه میگوید بعد از تأیید حکم پنج سال زندان زهرا محمدی، درخواست اعاده دادرسی به دیوان عالی کشور داده شد اما بعد از گذشت چند ماه از طریق پیامک به زهرا محمدی اطلاع دادهاند که پرونده بررسی نشده است.
کانی محمدی میگوید در این مدت وکلای زهرا محمدی سعی داشتند با اعمال ماده ۴۷۷ آیین دادرسی کیفری از رئیس کل دادگستری سنندج درخواست کنند تا پرونده را مجددا مورد بررسی قرار دهد:
«با توجه به تناقضهایی که در پرونده وجود دارد، وکلای زهرا قبلا به قضات دیگر مراجعه کردند و دو قاضی دیگر رأی حکم غیرشرع را صادر کردند، یعنی حکم پنج سال با وجود اینکه قانونی است ولی غیر شرعی است به این دلیل که هیچ سند و مدرکی در پرونده زهرا وجود ندارد. همچنین تناقضهای زیادی در پرونده موجود است و به همین خاطر وکلای زهرا سعی کردند از اعمال این ماده استفاده کنند و پرونده را مجددا به جریان بیندازند اما متأسفانه رئیس کل دادگستری استان اعمال ماده ۴۷۷ را تأیید نکرد و نهایتا حکم پنج سال زندان را برای زهرا تأیید کردند.»
کانی محمدی میگوید وکیلان این فعال مدنی همچنان تلاش میکنند با رئیس کل دادگستری استان کردستان وقت ملاقات بگیرند و پرونده را حضوری مورد بررسی قرار دهند اما رئیس کل دادگستری به آنها وقت نداده و گفته است یک بار پرونده را مطالعه و رأی خود را صادر کرده است.
کانی محمدی به زمانه میگوید درخواست اعاده دادرسی در دیوان عالی کشور بدون ارائه هیچ توضیحی رد شده است و درخواست اعاده دادرسی و اعمال ماده ۴۷۷ به صورت کلی از پرونده زهرا محمدی حذف شده که این سوال بزرگی برای وکلا و خانواده به وجود آورده است.
کانی محمدی میگوید هفته گذشته از طریق پیامک به زهرا محمدی اطلاع دادهاند که حکم او به اجرای احکام ارسال شده و ظرف مدت ۱۰ روز باید خودش را به زندان معرفی کند.
زهرا (زارا) محمدی، دوم خرداد ۱۳۹۸ هنگامی که همراه دو تن دیگر از اعضای انجمن نوژین به نامهای ادریس منبری و ریبوار منبری در منزل پدرش مشغول صرف ناهار بودند، با یورش چند فرد لباس شخصی به خانه آنها و بدون ارائه هیچ حکمی بازداشت شد. او به همکاری با گروههای کُرد مخالف حکومت و اقدام علیه امنیت ملی متهم شد.
به گزارش سازمان عفو بینالملل بازجویان تلاش کردند از زهرا محمدی اعتراف بگیرند اما موفق نشدند. او ۲۷ شهریور ۱۳۹۸ بدون اطلاعرسانی قبلی به وکلا و خانوادهاش برای جلسه دادرسی به شعبه یکم دادگاه انقلاب سنندج منتقل شد که برگزاری آن جلسه به تعویق افتاد. محمدی سپس ابتدا توسط شعبه یکم دادگاه انقلاب سنندج به ریاست قاضی سعیدی به تحمل ۱۰ سال حبس تعزیری محکوم شد. این حکم بر اساس اتهام «تشکیل دسته و جمعیت به هدف بر هم زدن امنیت ملی» علیه این معلم کُرد صادر شد و این فعال مدنی نهایتا در تاریخ ۱۱ آذر ۹۸ با وثیقه سنگین ۷۰۰ میلیون تومانی به صورت موقت از زندان آزاد شد.
فعالیتهای انجمن نوژین با مجوز رسمی از وزارت کشور بر آموزش زبان کُردی و فعالیتهای محیطزیستی تمرکز دارد و کلاسهای مختلفی را در سطوح مختلف، از کودکان گرفته تا افراد بزرگسال و بازاریان برای آموزش زبان کُردی برگزار میکند.
این فعال مدنی طی این مدت بارها برای بازجویی و اخذ اعترافات اجباری از کانون اصلاح و تربیت به بازداشتگاه اداره اطلاعات سنندج منتقل شده بود. سازمان عفو بینالملل ۲۲ آبان ۱۳۹۸ با انتشار یک فراخوان، خواستار آزادی بیقید و شرط او شده بود. بر همین اساس بازجویان زهرا محمدی را تهدید کرده بودند که اگر با آنها همکاری نکند، اعضای خانوادهاش را هم بازداشت میکنند.
زهرا محمدی ۲۹ ساله، ساکن سنندج و فارغ التحصیل کارشناسی ارشد ژئوپولتیک از دانشگاه بیرجند است.