روز یکشنبه ۱۲ دیماه، صدها تن از نیروهای حشدالشعبی مراسمی در محل کشته شدن قاسم سلیمانی در نزدیک فرودگاه بغداد برگزار کردند. صداوسیمای جمهوری اسلامی این مراسم را «حضور میلیونی مردم عراق برای گرامیداشت سردار سلیمانی» خواند و به صورت زنده بخشهایی از آن را پخش کرد.
در این مراسم پرچمهای بزرگ حشدالشعبی و گروههای شیعه شبهنظامی که در بسیج مردمی عراق حضور دارند در دست حاضران بود. سخنرانان مراسم اعلام کردند که انتقام خون ابومهدی المهندس، معاون وقت حشدالشعبی و فرمانده کتائب حزبالله و البته قاسم سلیمانی، فرمانده سابق سپاه قدس را خواهند گرفت.
قاسم سلیمانی، ابومهدی المهندس و گروهی از همراهانشان در بامداد روز ۱۳ دیماه ۱۳۹۸ هدف موشکهای شلیکشده از پهپادهای آمریکایی قرار گرفتند و کشته شدند. دستور ترور قاسم سلیمانی را دونالد ترامپ، رئیسجمهور وقت آمریکا صادر کرده بود.
این دومین مراسم بزرگ حشدالشعبی در سالگرد ترور قاسم سلیمانی است. نخستین مراسم نیز روز جمعه در بغداد و با حضور هزاران نیروی حشدالشعبی برگزار شد. با توجه به برگزاری این مراسم، استانهای کربلا، نجف و بصره در جنوب عراق روز دوشنبه ۱۳ دیماه را تعطیل اعلام کردهاند.
در مراسمی که شامگاه روز ۱۲ دیماه در نزدیکی فرودگاه بغداد برگزار شد، حاضران با صدور قطعنامهای خواستار خروج همه نیروهای آمریکایی از عراق شدند. آمریکا هفته گذشته به حضور نظامی خود در عراق پایان داد ولی علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، روز شنبه ۱۱ دیماه در دیدار با خانواده قاسم سلیمانی گفت که آمریکا هنوز در عراق حضور نظامی دارد و به دروغ میگوید حضورش مستشاری است. او از گروههای عراقی خواسته بود در این مورد هوشیار باشند.
دو مراسمی که حشدالشعبی به مناسبت دومین سالگرد ترور قاسم سلیمانی برگزار کرد بیش از آنکه برای گرامیداشت فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران باشد، قدرتنمایی و اعلام آمادگی برای تحولات سیاسی آینده در عراق بود. ائتلاف سیاسی اصلی حشدالشعبی یعنی ائتلاف فتح در انتخابات پارلمانی ۱۰ اکتبر بیش از ۳۰ کرسی خود را از دست داد و تنها ۱۷ نماینده در مجلس جدید عراق خواهد داشت. گروههای سیاسی و شبهنظامی وابسته به سپاه قدس در ماههای اخیر تلاش کردهاند نتایج این انتخابات را به چالش بکشند. نهایتاً دادگاه عالی عراق نتایج انتخابات را تأیید کرد و این به آن معناست که حشدالشعبی در تشکیل دولت آینده عراق نقشی بسیار حاشیهای خواهد داشت.
مقتدیصدر، دیگر رهبر شیعه عراقی که تلاش میکند فاصله خود را با جمهوری اسلامی و سپاه قدس حفظ کند، برنده انتخابات ۱۰ اکتبر بود. ائتلاف «سائرون» وابسته به جریان مقتدی صدر، اکنون ۷۳ کرسی پارلمان را در اختیار دارد و بخت بلندی برای تعیین نخستوزیر آینده در ائتلاف با جریان اصلی سنیها با نام تقدم با ۳۷ کرسی و حزب دموکرات کردستان عراق با ۳۱ کرسی دارد. به نظر میرسد در نهایت ائتلاف دولت قانون به رهبری نوری مالکی نیز که به ایران نزدیک است ناچار به معامله بر سر جند وزارتخانه فرعی شود و با ۳۳ کرسی به سه جریان غالب پارلمان بپیوندد.
مقتدی صدر در دو سال گذشته بر انحلال حشدالشعبی و انحصار سلاح در دست نیروهای مسلح رسمی عراق متمرکز بوده است. حشدالشعبی این وعده را تهدیدی برای موجودیت خود میداند و حال که انتخابات پارلمانی را به سائرون باخته است نگران است که نخستوزیر آینده به راستی به دنبال تحقق وعده مقتدی صدر باشد.
اما این تنها تحول مربوط به سالگرد کشته شدن قاسم سلیمانی نبود. بامداد روز ۱۳ دیماه، وبسایت روزنامه اورشلیم پست هم هک شد. در این حمله سایبری، صفحه نخست این وبسایت تصویری را نشان میداد که موشکی از انگشتر قاسم سلیمانی شلیک میشود و به گنبد تأسیسات هستهای دیمونای اسرائیل برخورد میکند. این پیامی آشکار برای اسرائیل بود آن هم پس از آنکه هفته گذشته در جریان رزمایش «پیامبر اعظم» حمله موشکی به همین تأسیسات در ایران تمرین شده بود.
روزنامه اورشلیم پست هک وبسایت خود را «تهدید مستقیم» علیه کشورش میداند. ایران به صورت رسمی مسئولیت آن را بر عهده نگرفته است اما نپذیرفتن مسئولیت چنین رویدادهایی در تنش میان اسرائیل و ایران امری تکراری است.
در بخشی از تصویر گرافیکی که هکرها در صفحه نخست اورشلیم پست منتشر کرده بودند این جمله از قاسم سلیمانی هم به انگلیسی نوشته شده بود: «در جایی که به آن فکر نمیکنید ما به شما نزدیک هستیم».
قاسم سلیمانی این جمله را چند ماه قبل از کشته شدنش خطاب به سنتکام و نیروهای آمریکایی حاضر در عراق گفته بود. اما شاید اعتراف رئیس سابق اطلاعات نظامی اسرائیل در ماه گذشته که علناً اذعان کرد که کشورش در قتل قاسم سلیمانی دست داشته محرک دیگری برای این حمله سایبری بوده است.
اورشلیم پست، در توییتی نوشت که برای حل مشکل وبسایت خود تلاش میکند. در این بیانیه آمده است:
«ما از هک وبسایت خود در کنار تهدید مستقیم [برای] اسرائیل آگاه هستیم.»