جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا در یک مکالمه تلفنی که ۵۰ دقیقه به درازا کشید به ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه هشدار داد که در صورت اقدام نظامی روسیه علیه اوکراین، ایالات متحده تحریمهای جدیدی علیه آن کشور اعمال میکند. پوتین در پاسخ گفت که هرگونه تحریم علیه روسیه چه اکنون و چه بعداً ممکن است به قطع روابط کامل بین کشورها منجر شود و به این نکته هم اشاره کرد که این خطایی بزرگ است.
رئیسان جمهوری آمریکا و روسیه شامگاه پنجشنبه ۳۰ دسامبر/۹ دی برای دومین بار در ماه جاری درباره بحران در مرزهای شرقی اوکراین با یکدیگر حدود یک ساعت تلفنی گفتوگو کردند. روسیه خواهان تضمین امنیتی مبنی برای عدم گسترش ناتو در شرق اروپا و در اوکراین است. آمریکا میگوید تضمینی در کار نیست اما فعلاً ناتو علاقهای به گسترش قلمرو خود ندارد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس مقامات کاخ سفید میگویند رهبران دو کشور توافق کردند که زمینههایی وجود دارد که دو طرف میتوانند «پیشرفت معناداری» در تعامل با هم داشته باشند اما اختلافاتی هم دارند که ممکن است حل و فصل آنها غیر ممکن باشد.
آسوشیتدپرس به نقل یکی از مقامات کاخ سفید مینویسد برجام از زمینههای همکاری روسیه و آمریکاست.
جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید گفت، بایدن «از روسیه خواست تا تنشها با اوکراین را کاهش دهد» و به صراحت گفت که «اگر روسیه به اوکراین حمله کند، ایالات متحده و متحدان و شرکای آن قاطعانه پاسخ خواهند داد.»
مکالمه تلفنی رهبران دو کشور به درخواست رئیس جمهوری روسیه و قبل از مذاکرات ژنو انجام شد. در ۹ و ۱۰ ژانویه مقامات ارشد آمریکا و روسیه درباره بحران در مرزهای شرقی اوکراین در ژنو با هم مذاکره میکنند. ۱۲ ژانویه مذاکرات روسیه و ناتو و ۱۳ ژانویه مذاکرات روسیه و سازمان امنیت و همکاری اروپا در وین برگزار میشود.
کاخ سفید میگوید بایدن در گفتوگوی تلفنی با پوتین با صراحت گفت که دو قدرت جهانی فقط دو راه در پیش دارند: دیپلماسی و یا اعمال تحریمهای شدیدتر اقتصادی از سمت آمریکا و متحدانش علیه روسیه به عنوان یک عامل بازدارنده و در پاسخ به تهاجم نظامی احتمالی روسیه به اوکراین.
کرملین اعلام کرد که نیازمند یک تضمین امنیتی کتبی است که اوکراین هرگز به عضویت ناتو در نمیآید و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی از استقرار تسلیحات علیه روسیه در شرق اروپا و در کشورهایی که قبلا زیر نفوذ اتحاد جماهیر شوروی بودند خودداری میکند.
کاخ سفید میگوید بایدن اعلام کرد که با وجود استقرار بیش از یکصد هزار نیروی نظامی روسیه در مرزهای اوکراین پنجره دیپلماسی باز است.
کرملین اعلام کرد بایدن ظاهرا با این نظر پوتین که مسکو نیاز به برخی ضمانتهای امنیتی از سوی غرب دارد، تفاهم داشت.
اولکسی دانیلوف، دبیر شورای امنیت و دفاع اوکراین، روز پنجشنبه گفت کشورش معتقد است که هیچ نشانهای مبنی بر تهاجم بزرگ روسیه وجود ندارد.
دانیلوف گفت: «کارشناسان ما میگویند که فدراسیون روسیه از نظر فیزیکی نمیتواند تهاجم بزرگی به خاک ما انجام دهد. ارتش روسیه به یک دوره زمانی برای آمادهسازی نیاز دارد.»
روسیه هرگونه قصد تهاجم نظامی به اوکراین را رد کرده و به نوبه خود اوکراین را متهم به طرحریزی برای تلاش برای بازپسگیری کنترل مناطق تحت کنترل شورشیان مورد حمایت مسکو کرده است. اوکراین این ادعا را رد کرده است.
در همان حال، پوتین هشدار داده است که اگر غرب به مسیر «تهاجمی» خود «در آستانه خانه ما» ادامه دهد، مسکو باید «اقدامات نظامی-فنی کافی» را انجام دهد.
در سال ۲۰۱۴، نیروهای روسیه وارد شبهجزیره کریمه شدند و این سرزمین را به خاک روسیه ملحق کردند.
بیشتر بخوانید: