شبکه خبری «طلوع نیوز» افغانستان دوشنبه ششم دی ماه از «ازدحام» شهروندان افغانستانی که از سفارت یا کنسولگری های ایران ویزا گرفتهاند، در پشت مرزهای ایران خبر داد. خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران هم در یک گزارش ازدحام مسافران افغانستانی در پشت مرزهای ایرانی را تأیید کرد و نوشت:
با وجود اعلام تعطیلی مرز زمینی دوغارون هزاران تن از شهروندان افغانستان از ولایات مختلف که ویزای جمهوری اسلامی ایران را در دست دارند در مرز اسلام قلعه تجمع کرده و از مسوولان کشور ایران و افغانستان میخواهند تا اجازه ورود به آنها داده شود.
جمعه گل، یکی از مهاجران افغانستانی که به گفته خودش با پرداخت هزینه ویزا دریافت کرده به خبرنگار «طلوع نیوز» گفت:
«در این هوای سرد حتی نان وجود ندارد، پشت مرز میرویم اما ایران میگوید که مرز بند است. ۳۰ هزار افغانی من مصرف کردم و چهار شبانه روز است که در این سرما به سر میبرم. این چه حال است و سرنوشت ما چه کار میشود.»
شعیب عمرزاده هم که همانند جمعه گل به مرزهای بسته خورده گفت:
«با ویزای قانونی میرویم، اما حالا قانونی رفتن هم مانند قاچاقی شده است. در این هوا سرد دست و پای ما میلرزد و منتظر استیم که برای ما چه جواب میدهد.»
آصف رحمانی یکی از شهروندان هرات اوضاع را اینگونه روایت کرد: پس از ۵ روز توانسته بهصورت کاملا قانونی ویزا دریافت کند و حالا که قصد سفر به ایران دارد با رسیدن به مرز اسلامقلعه به او گفتهاند که ۱۵ روز دیگر مراجعه کند. او گفت: هزینههای زیادی را برای دریافت ویزا و سفر به ایران پرداخت کرده و دیگر پولی برای بازگشت به هرات ندارد و مجبور است تا هرچه زوتر به ایران سفر کند.
معاون کمیساری اسلام قلعه در گفت و گو با خبرگزاری فارس و طلوع نیوز این وضعیت را تأیید کرد. او گفت:
از ۳ روز پیش تاکنون، مرز اسلام قلعه هرات شاهد حضور هزاران تن از شهروندان ولایات مختلف است که در انتظار ورود به خاک ایران هستند اما تنها افرادی میتوانند از این مرز عبور کنند که بازرگان، بیمار و دانشجو باشند.
ایران اعلام کرده است از چهارم دی ماه به منظور پیشگیری و کنترل چرخه انتقال اومیکرون تمامی مرزهای زمینی و دریایی را به مدت ۱۵ روز مسدود میکند.
مولوی شیراحمد عمار مهاجر، رئیس نمایندگی وزارت خارجه طالبان در هرات هم با تأیید این موضوع گفت که کنسولگری ایران از سه روز قبل اطلاعیه ای مبنی بر بسته شدن مرز زمینی دوغارون و توقف صدور ویزا به شهروندان منتشر کرد.
او گفت که این موضوع را با مقام های ایرانی و وزارت خارجه کشورش در میان گذاشته است.
همایون همت، معاون کمیساری بندر اسلام قلعه اما از ایران خواست به «کسانی که ویزای جهانگردی دارند، ویزای خود را از کنسولگری به دست آورده اند و پول مصرف کرده اند»، اجازه ورود بدهد.
ایران یکی از مقاصد و مسیرهای انتقالی مهاجران و گریختگان از افغانستان است که شمارشان پس از تسلط دوباره تروریستهای طالبان بر این کشور، افزایش یافته است.
سازمانهای بینالمللی ناظر بر وضعیت مهاجران در جهان تا به حال چند مرتبه از بدرفتاری و بازگرداندن پناهجویان افغانستانی از ایران خبر دادهاند.
مقام های دولتی ایران در آغاز سلطه دوباره طالبان اعلام کردند پناهجویان افغانستانی را به صورت موقت در اردوگاههای مستقر در سه استان سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی اِسکان میدهند و در اسرع وقت آنها را به کشورشان باز میگرداند.
روزنامه وال استریت ژورنال چندی قبل در یک گزارش تحقیقی فاش کرده بود ایران روزانه ۲۵۰۰ تا ۴هزار پناهجوی افغانستانی را اخراج میکند.
یک مقام سازمان ملل به این روزنامه گفته بود که در سال ۲۰۲۱ بیش از یک میلیون پناهجوی افغانستانی از ایران اخراج شدهاند.
گروهی از نمایندگان مجلس ایران به تازگی در تذکری به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی خواستار ممنوعیت اشتغال مهاجران افغانستانی در برخی از مشاغل شدهاند. ایران اقامت مهاجران افغانستانی را در مراکز استان ها و شهرهای بزرگ ممنوع کرده و آنها را به اردوگاه هایی که به نام «مهمانشهر» ساخته، منتقل میکند.