نامزدی اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس «مجمع تشخیص مصلحت نظام»، برای انتخابات ریاست جمهوری یازدهم ایران، از شنبه (۱۱مه /۲۱ اردیبهشت) در خبرگزاری‌ها، مطبوعات و رسانه‌های بین‌المللی بازتاب‌های گوناگونی داشت.

رفسنجانی شش

خبرگزاری «اسوشیتدپرس» در گزارشی به بهبود ارزش ریال در برابر دلار آمریکا در بازار بورس با نامزدی سیاستمدار ۷۸ ساله ‌جمهوری اسلامی اشاره کرد.

اسوشیتدپرس این رخداد را «امیدی» برای اصلاح‌طلبان خواند که در حال حاضر رهبری منسجمی ندارند و طرفداران آن‌ها نیز در تظاهرات خیابانی برای اعتراض به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ پس از اعلام پیروزی محمود احمدی‌نژاد سرکوب شدند.

نیویورک تایمز وضعیت سیاسی پیش رو در صورت تأیید صلاحیت مشایی و رفسنجانی را نوعی چالش برای سپاه پاسداران و روحانیت محافظه‌کار شیعه می‌داند.

این خبرگزاری مشارکت اسفندیار رحیم مشایی، رئیس دفتر سابق احمدی‌نژاد و دیگر نامزد ریاست جمهوری در «جنگ قدرت» میان حاکمیت و دولت دهم را، عاملی احتمالی برای رد صلاحیت او از سوی شورای نگهبان ارزیابی کرده است.

انتخاباتی در تنگنا

در گزارش خبرگزاری «رویترز» با اشاره به ثبت نام دیرهنگام هاشمی رفسنجانی، از او به عنوان نامزدی یاد شده که می‌تواند امید «اصولگرایان» وفادار به آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی را برای پیروزی کاهش دهد: جناحی که با هدف انتقال سریع و آسان قدرت وارد عرصه‌ انتخابات شده‌ است.

رویترز همچنین به زمان حساس برگزاری انتخابات به دلیل فشارهای بین‌المللی در قالب تحریم‌های اقتصادی و تهدید حمله اسرائیل به تأسیسات هسته‌ای ایران در صورت پافشاری بر ادامه غنی‌سازی ۲۰ درصدی اشاره کرده است.

در این گزارش همچنین به نامزدی سعید جلیلی، دبیر شورای‌عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی و امکان قرار گرفتن موضوع پرونده هسته‌ای در اولویت رقابت انتخاباتی پرداخته شده است.

مرحلهای پرابهام

روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» در تحلیل خود، ثبت نام اکبر هاشمی رفسنجانی و اسفندیار رحیم مشایی در آخرین دقایق مهلت ثبت نام نامزدها را، ورود انتخابات ریاست جمهوری پیش رو به «مرحله‌ای غیرقابل پیش بینی» ارزیابی کرد.

rafsanjani201303

واشنگتن پست ورود رفسنجانی  به صحنه انتخابات را واقعه‌ای دانسته که می‌تواند افت شدید ارزش واحد پولی ایران و آینده سیاسی بحران‌زده ‌آن را تغییر دهد.

این روزنامه وضعیت سیاسی پیش رو را در صورت تأیید صلاحیت دو نامزد یاد شده، نوعی چالش برای سپاه پاسداران و روحانیت محافظه‌کار شیعه می‌داند، چون این دو دیدگاه‌هایی مخالف این مراجع قدرت دارند.

«نویه تسوریشر تسایتونگ»، روزنامه سوئیسی در گزارش یکشنبه (۱۲مه / ۲۲ اردیبهشت)  خود نامزدی رئیس مجمع تشخیص مصلحت را به چالش کشیدن رهبر و محافظه‌کاران رقیب او در انتخابات ریاست جمهوری ارزیابی و به حمایت محمد خاتمی، رئیس جمهوری سابق، از او اشاره کرد.

در این گزارش همچنین به حمایت هاشمی رفسنجانی از مهدی کروبی و میرحسین موسوی، سران مخالفان دولت احمدی‌نژاد پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ و افزایش فشارها بر رئیس مجمع تشخیص مصلحت پرداخته شده است.

روزنامه سوئیسی، بازگشت هاشمی رفسنجانی به صحنه اجرایی را تهدیدی برای رهبر جمهوری اسلامی ارزیابی کرده و می‌نویسد، آیت‌الله خامنه‌ای مجبور است نامزدی را در برابر هاشمی قرار دهد که بتواند در انتخابات به پیروزی قابل باوری برای مردم برسد و مانند احمدی‌نژاد سعی نکند پایه‌های قدرت رهبر جمهوری اسلامی را سست کند.

روزنامه دی‌‌ولت، ورود رفسنجانی به صحنه را بعد تازه‌ای در کارزار انتخاباتی میان اردوگاه اصلاح‌طلبان، احمدی‌نژاد و ‌محافظه‌کاران دانسته است.

واکنش طبقه متوسط

هم‌زمان روزنامه ‌«واشنگتن‌پست»، ضمن اشاره به تجمع عده‌ای برای حمایت از نامزدی هاشمی رفسنجانی در تهران، ورود وی به صحنه انتخابات را واقعه‌ای دانسته که می‌تواند افت شدید ارزش واحد پولی ایران و آینده سیاسی بحران‌زده ‌آن را تغییر دهد.

این روزنامه همچنین، دید منفی طبقه متوسط ایران به هاشمی رفسنجانی به عنوان فردی متعلق به طبقه ثروتمند را عاملی برای کاهش محبوبیت او خوانده است.

روزنامه ‌بریتانیایی «گاردین» نیز در مطلبی ضمن اشاره به نامزدهای اصلی انتخابات ریاست جمهوری، به اختلاف رئیس مجمع تشخیص مصلحت با رهبر جمهوری اسلامی پس از انتخابات جنجال‌برانگیز سال ۸۸ اشاره کرد.

 در گزارش این روزنامه، از موضوع دستگیری مهدی و فائزه هاشمی رفسنجانی دو تن از فرزندان او با اتهام‌های سیاسی و اقتصادی طی اختلاف‌ها در حکومت ایران نیز یاد شده است.

روزنامه ‌آلمانی «دی‌ولت» هم در گزارش شنبه خود در باره‌ نامزدی رئیس مجمع تشخیص مصلحت، از تبدیل او به یکی از چهره‌های شاخص مخالف دولت در دوره ‌دوم ریاست جمهوری احمدی‌نژاد نوشت. در این گزارش آمده که با ورود رفسنجانی به صحنه، کارزار انتخاباتی میان اردوگاه احمدی‌نژاد، اصلاح‌طلبان و ‌محافظه‌کاران بعد تازه‌ای می‌یابد.