اختلاف آژانس با ایران همچنان بر سر دوربینهای نظارتی در تأسیسات تولید سانتریفیوژ در کرج است.
علی باقری، معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران و رئیس هیأت مذاکرهکننده ایرانی در وین شامگاه چهارشنبه ۳ نوامبر/ ۱۲ بهمن با انتشار پیامی در توییتر اعلام کرد مذاکرات احیای برجام که با انتخابات ریاست جمهوری ایران در تابستان سال جاری متوقف مانده بود ۲۹ نوامبر/ ۸ آذر برگزار میشود. اکنون در آستانه برگزاری دور ششم مذاکرات وین، آن کلر لژاندر، سخنگوی وزارت خارجه فرانسه در یک نشست خبری در پاریس گفت:
«ایران میبایست گفتوگوها و همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را بلافاصله از سر بگیرد با این هدف که برای پرسشهایی که مطرح است، پاسخهایی بیابد.»
نشست بعدی شورای حکام ۱۸ نوامبر/ ۲۷ بهمن برگزار میشود. این پرسش مطرح است که آیا قدرتهای غربی ممکن است قبل از برگزاری دور ششم مذاکرات وین، در نشست فصلی شورای حکام قطعنامهای علیه ایران صادر کنند؟ لگاندر گفت:
«پاریس همچنان بیاندازه نگران نقض تعهدات ایران در توافق هستهای و نقض توافق با آژانس در سپتامبر/ مهر گذشته است.»
دوربینهای نظارتی در تأسیسات «تسا» در کرج
رافائل گروسی ۲۱ شهریور در یک سفر فوری به تهران با محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران به توافق رسید که کارتهای حافظه دوربینهای نظارتی در تأسیسات هستهای ایران تعویض شوند. یک روز بعد قدرتهای غربی از صدور قطعنامهای در نشست شورای حکام علیه ایران در صرف نظر کردند. آژانس بینالمللی انری اتمی اما شامگاه یکشنبه ۴ مهر / ۲۶ سپتامبر در بیانیهای اعلام کرد که ایران اجازه تجدید کارتهای حافظه و تعویض دوربینها در تأسیسات «تسا» در کرج را بر اساس توافق رافائل گروسی با محمد اسلامی نمیدهد.
بهزاد کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران نیز ۵ مهر / ۲۷ سپتامبر گفت تفاهم گروسی و اسلامی در تهران شامل تأسیسات تسا نمیشد. او گفت این تأسیسات دوم تیر سال جاری هدف حمله پهپادی قرار گرفته و همچنان «تحت تحقیقات امنیتی» قرار دارد.
سخنگوی وزارت خارجه فرانسه در ادامه نشست خبری خود خاطرنشان کرد:
«ما همراه با شرکایمان مراقب خواهیم بود که ایران به تعهداتش عمل کند و همچنان با هم درباره واکنش مناسب به عدم پایبندی ایران به تعهداتش مشورت خواهیم کرد.»
چهارشنبه گذشته رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی که برای شرکت در بیستوششمین اجلاس بین المللی آبوهوایی به گلاسکو سفر کرده بود، در مصاحبه با خبرگزاری آسوشیتدپرس شیوه بازرسی از مراکز اتمی ایران را به پرواز در ابرهای متراکم تشبیه کرد و خاطرنشان کرد که این مسیر نمیتواند برای مدت طولانی ادامه پیدا کند.
گروسی ابراز امیدواری کرد که بتواند به زودی به ایران بازگردد و با مقامات عالیرتبه ایران وارد گفتوگو شود.