دو مرد یمنی و افغان که سالها بدون اتهام مشخص در زندان گوانتانامو زندانی بودند، حکم آزادی خودر ا دریافت کردند. نیویورک تایمز گفته که آزادی زندانی افغان احتمالاً بخشی از توافق آمریکا با هیئت رهبری طالبان بوده است.
هیئت رسیدگی قضایی، حکم آزادی ساناد اسلام الکاظمی و اسدالله هارون گل را صادر کرده ولی اعلام نشده که هارون گل که یک شهروند افغانستانی است که از سال ۲۰۰۷ در گوانتانامو نگهداری میشود، به کجا اعزام خواهد شد.
این هیئت گفت که الکاظمی به عمان فرستاده میشود ولی در مورد هارون گل اطلاعاتی منتشر نشده است.
الکاظمی ۴۱ ساله در ژانویه ۲۰۰۳ در دبی دستگیر شد. اطلاعات ارتش آمریکا او را محافظ اسامه بن لادن در افغانستان میدانست. وکیل الکاظمی، گفت که وضعیت سلامتی وی بسیار خوب است و «منتظر است که در اسرع وقت به عمان منتقل شود.»
الکاظمی ۴ فرزند و تعدادی نوه دارد و درخواست کرده بود پس از آزادی از زندان به یک کشور عربزبان فرستاده شود. یک هیئت آمریکایی در هفتههای گذشته برای انتقال این زندانی به عمان با مقامهای این کشور دیدار کرد و به توافق رسید.
لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا و سایر مقامات این کشور گفتهاند که هدف بایدن این است که بازداشتگاه خلیج گوانتانامو را تخلیه و به وعدهای که باراک اوباما، رئیس جمهور اسبق آمریکا داده بود، عمل کند.
کنگره آمریکا در زمان اوباما با تصویب قانون ممنوعیت انتقال زندانیان از گوانتانامو به ایالات متحده مانع از تعطیلی این زندان در آن دوره شد. دولت بایدن هیچ پیشرفتی در رفع محدودیتهای قانونی در این زمینه نداشته است.
هماکنون ۱۲ نفز ار ۳۹ زندانی گوانتانامو هم در انتظار هستند تا اگر آمریکا به کشورهای پذیرنده به توافق امنیتی برای محدود کردنشان دست یابد، آنها نیز آزاد شوند.
سال گذشته و در جریان مذاکرات طالبان با هیئت آمریکایی در دوحه قطر، آنها خواستار آزادی هارون گل شده بودند. او احتمالا پس از آزادی به افغانستان فرستاده خواهد شد.
در سال ۲۰۲۰ هیئت رسیدگی قضایی با درخواست آزادی هارون گل مخالفت کرده بود ولی ای هیئت امسال رای متفاوتی در مورد این زندانی داد.
هارون گل از فرماندهان شبهنظامی حزب اسلامی افغانستان است که در کنار القاعده و طالبان با نیروهای آمریکایی در افغانستان جنگیده بود.
هیئت رسیدگی قضایی در حکم آزادی این زندانی به این موضوع اشاره کرده است که هارون گل نقشی در رهبری اسن سازمانهای شبهنظامی نداشته و از کرده خود هم پشیمان است. همچنین به این نکته اشاره شده است که پیوند او با این سازمانهای شبهنظامی، ایدئولوژیک نبوده است.
آمریکا در دوران ۲۰ ساله جنگ در افغانستان بیش از ۲۰۰ زندانی افغان محبوس در گوانتانامو را آزاد کرد و به افغانستان فرستاد. تعدادی از این زندانیان آزاد شده بعدتر مجددا به صفوف طالبان و القاعده پیوستند.