پیدایش حزب توده ایران در مهر ۱۳۲۰، رویدادیاست تاریخی. این نخستین حزب سیاسی مدرن ایران، سپهر سیاسی جامعه آن روز ما را دستخوش دگرگونی کرد.
با این حال دربارهی این حزب، ویژگیهای آن، دورههای گوناگون فراز و فرود، اعتلا و انحطاط آن هنوز بسیار چیزها نمیدانیم؛ نیز دربارهی رهبران و چهرههای اثرگذارش که حزب را یا به کژراهه بردند و یا که دمی درخشیدند و جستند و رفتند. جز آنان، حزب توده ایران چهرههای بحث انگیز هم داشته است و از آن میان خسرو روزبه که گرچه مایهی بررسیهای پر شمار بوده، هنوز، همچنان سیمایش در هالهای از ابهام است.
دربارهی این شخصیت تاریخی، دو تن از تاریخنگاران ایران این روزگاران، سیاوش رنجبر دائمی و ناصر مهاجر کتابی در دست انتشار دارند که فرازی از آن در زمانه منتشر شد:
◄ خسرو روزبه: ناهمساز و اندیشمند
سلام
ضمن تشکر از زحمات شما.حیف است که این همه زحمت با سهل انگاری های کوچک مثل غلط های املایی وبه قولی سوتی، خراب شود.مثلاً در همین متن فوق الذکر، اعتلاء غلط و درست آن بدون حمزۀ آخر است.تمام کلمات این چنینی به اصطلاح غلط مصطلح اند.یا ناهمگونی در متن که گاه به طرف وازه های ایرانی و گاه به متن های عادی(نه به معنی کم ارزش تر ازمتون به اصطلاح ایرانی شده بلکه از حیث تفاوت با متون ایرانی شده) تغییر یافته است.لطفاً در صورت امکان این مشکل را برطرف نمایید.این مشکل گاه می تواند در صورت تصحیح به بر دل نشستن نوشتارهای این وبسایت نیز کمک نمایید.
حمید / 21 October 2021