حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران، پس از پایان سفر پنج روزه خود به آمریکا و دیدار با آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل و وزرای خارجه فرانسه، آلمان و بریتانیا و نماینده عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا، درباره چگونگی بازگشت ایران به برجام و مذاکرات وین گفت: «بر مبنای رفتار عملی آمریکایی‌ها قضاوت خواهیم کرد و پیام‌های متعارض آمریکایی‌ها که از کانال‌های رسانه‌ای یا کانال‌های دیپلماتیک به ما منتقل می‌شود، ملاک تصمیم‌گیری نهایی ما نخواهد بود.»

امیرعبداللهیان گفت:

«رفتار آمریکا پارادوکسیکال و متعارض است، از یک طرف دعوت برای بازگشت به برجام و از طرف دیگر اعمال تحریم‌های جدید و بعضا هم ادبیات منفی که در رسانه‌ها و مصاحبه‌هایشان به‌کار گرفته می‌شود.»

او تاکید کرد که «از خطوط قرمز دولت رئیسی این است که ما نمی‌خواهیم کشور را به برجام و مذاکرات وین گره بزنیم و هر بخشی در مسیر خودش برای توسعه، تعالی و پیشرفت کشور» کار می‌کند.

وزیر امور خارجه ایران گفت:

«اگر در این مسیر، مذاکرات وین و برجام هم به نتیجه‌ای رسید، فبها المراد. تبدیل به کاتالیروزی می شود و روابط و پیشرفت‌های اقتصادی ما سرعت و شتاب بیشتری خواهد گرفت.»

روز جمعه، ۲۴ سپتامبر، ۳ مهر، حسین امیرعبداللهیان در جمع رسانه‌های آمریکایی در نیویورک گفت که مذاکرات «به‌زودی» شروع می‌شود.

او پس از درخواست‌های متعدد کشورهای ۴+۱ از ایران برای بازگشت به مذاکرات و ادامه آن در وین، گفته بود که فعلا بین ایران و اعضای باقی‌مانده برجام مذاکره‌ای رخ نخواهد داد. او در عین حال گفته بود که «در اولین فرصت» به پای میز مذاکره بازخواهد گشت.

امیرعبداللهیان در همین مصاحبه و سخنرانی‌اش برای رسانه‌های آمریکایی همان جمله «کلی» ابراهیم رئیسی، عضو هیات مرگ، در مناظره‌های انتخاباتی را تکرار کرد که تنها در مذاکره‌ای شرکت می‌کنیم که منافع ما تامین شود.

پس از آغاز به کار دولت بایدن در ژانویه گذشته و آغاز روند احیای برجام، تا کنون شش دور مذاکره در وین میان ایران و اعضای باقی‌مانده در برجام و آمریکا انجام شده است. مذاکره با آمریکا در این مدت به صورت غیرمستقیم بوده است.

طرفین در ماه‌های گذشته بارها گفته‌اند که «پنجره زمانی» برای احیای برجام در حال بسته شدن است و باید هر چه زودتر به توافق رسید. حسن روحانی نیز در آخرین روزهای ریاست‌جمهوری‌اش بارها گفت که او در اسفند ۱۳۹۹ با کشورهای دیگر بر سر احیای برجام به توافق رسید ولی «اراده سیاسی» در تهران برای پذیرش این توافق وجود نداشت. به بیان دیگر سخن روحانی به این معنا بود که از نظر دولت توافق به دست آمده ولی علی خامنه‌ای نمی‌گذارد آن را نهایی کنیم.

از زمان برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران تا اکنون هر هفته در مورد آغاز مذاکرات برجام و شروع دور هفتم خبرهای ضد ونقیضی منتشر می‌شود. برخی رسانه‌های داخل ایران که نزدیک به سپاه پاسداران هستند در «تحلیل»‌هایشان نوشته‌اند که دولت سیزدهم ادامه مذاکرات با چارچوب پیشین را قبول ندارد.