ارتش آمریکا روز جمعه ۱۷ سپتامبر/ ۲۶ شهریور با عذرخواهی از آنچه «اشتباه غمانگیز» خواند، اعلام کرد که در حمله چند هفته پیش هواپیماهای بدون سرنشین در کابل، ۱۰ غیرنظامی از جمله هفت کودک کشته شدند.
پنتاگون گفته بود که حمله ۲۹ اوت/ ۷ شهریور یک بمبگذار انتحاری داعش را هدف قرار داد که تهدیدی قریبالوقوع برای نیروهای تحت رهبری آمریکا در فرودگاه بود. آمریکا در آن زمان در حال طی کردن آخرین مرحله خروج نیروهایش از افغانستان بود.
بلافاصله پس از این حمله، مجموعه گزارشهایی در رسانههای مختلف منتشر شد که تایید میکرد حمله اشتباه بوده و یک خانواده افغان هدف قرار گرفتهاند و تعدادی کودک کشته شدهاند.
با وجود انتشار گزارشهایی از تلفات غیرنظامیان، ژنرال ارشد آمریکایی این حمله را «عادلانه» توصیف کرده بود.
ژنرال فرانک مک کنزی، فرمانده فرماندهی مرکزی ایالات متحده گفت که در آن زمان مطمئن بود که این حمله از تهدید قریبالوقوع برای نیروهای حاضر در فرودگاه جلوگیری میکند.
مک کنزی به خبرنگاران گفت: «تحقیقات ما اکنون روشن ساخته که این حمله یک اشتباه غمانگیز بوده است.»
او گفت که بعید میدانم کشتهشدگان اعضای وابسته به گروه داعش خراسان یا تهدیدی برای نیروهای آمریکایی بودند. مک کنزی گفت که پنتاگون در حال بررسی نحوه پرداخت غرامت و جبران این رویداد است.
کشته شدن غیرنظامیان در حمله هواپیماهای بدون سرنشین مستقر در خارج از افغانستان، پرسشهایی را در مورد آینده حملات ضدتروریستی آمریکا در این کشور ایجاد کرده است. خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان سطح دسترسی اطلاعاتی به این کشور را محدودتر هم خواهد کرد و این نگرانی وجود دارد که استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین میتواند به قیمت جان غیرنظامیان بیشتری تمام شود.
تأیید مرگ غیرنظامیان در اثر حمله پهپادی انتقادها از دولت بایدن را افزایش خواهد داد. رئیسجمهور آمریکا هماکنون نیز به دلیل خروج بیبرنامه و آشفته آمریکا از افغانستان و رها کردن متحرانش در این کشور با بحران مواجه است.
اما ژنرال مککنزی تنها نظامی آمریکایی نبود که درباره حمله اشتباه به یک خانواده در کابل سخن گفت. لوید آستین، وزیر دفاع این کشور نیز در بیانیهای گفت که در حمله هواپیمای بدون سرنشین آقای احمدی و خانوادهاش کشته شدند که در سازمان غیرانتفاعی موسوم به «تغذیه و آموزش بینالمللی» کار میکرد.
آستین در این بیانیه گفت:
«ما اکنون میدانیم که هیچ ارتباطی بین آقای احمدی و داعش خراسان وجود ندارد. فعالیتهای او در آن روز کاملاً بیضرر بوده و به هیچ وجه مربوط به تهدید قریبالوقوع نبود. ما عذرخواهی میکنیم و سعی میکنیم از این اشتباه وحشتناک درس بگیریم.»
به رغم اینکه همواره گزارشهای متعددی درباره کشته شدن غیرنظامیان در حملات با هواپیماهای بدون سرنشین در سراسر جهان منتشر شده است، به ندرت پیش میآید که مقامات ارشد پنتاگون، از جمله وزیر دفاع آمریکا، شخصاً از غیرنظامیانی که در حملات نظامی کشته شدهاند عذرخواهی کند.
تقریباً بلافاصله پس از آنکه احمدی و خانوادهاش در شهر کابل هدف موشکهای هلفایر آمریکایی قرار گرفتند، گزارشهایی مبنی بر اینکه حمله هواپیمای بدون سرنشین در محلهای در غرب فرودگاه بین المللی حامد کرزی کابل باعث کشته شدن غیرنظامیان از جمله کودکان شده است، منتشر شد.
براساس گزارش نیویورک تایمز، این خودرو در حیاط خانهای پارک شده بود و به گفته خانواده، انفجار ۱۰ نفر از جمله زماری احمدی ۴۳ ساله و هفت کودک را کشت. پنتاگون مدعی شده بود که احمدی کمککننده داعش و خودروی او مملو از مواد منفجره بوده است.
طبق تحقیقات نیویورک تایمز آنچه ظاهراً نظامیان نمیدانستند این بود که احمدی یک امدادگر قدیمی بود که به گفته همکاران و اعضای خانوادهاش ساعتهای قبل از مرگش را به انجام کارهای معمول سپری کرده بود و روز خود را با رفتن به خانهاش به پایان میرساند اما کمی بعد، تویوتای او با موشک ۲۰ پوندی هلفایر مورد اصابت قرار گرفت. این گزارش روشن کرد که ارتش آمریکا احمدی را در حال بارگیری در اتومبیلش دیده بود، اما آنچه او حمل میکرد بشکههای آبی بود که برای خانوادهاش به خانه میبرد، نه مواد منفجره.
زماری احمدی مهندس برق بود. او به مدت ۱۴ سال در دفتر تغذیه و آموزش بینالمللی کابل کار کرده بود. بیشتر روزها، او با تویوتایی سفید رنگ رانندگی می کرد و همکارانش را به محل کار میبرد و از آنجا غذاهای اهدایی این سازمان غیردولتی را بین افغانهای آواره جنگ توزیع میکرد.
این حمله سه روز پس از آن صورت گرفت که بمب گذار انتحاری داعش ۱۳ سرباز آمریکایی و شماری از غیرنظامیان افغان را که در خارج از دروازه فرودگاه تجمع کرده بودند، کشت.
در پی بمبگذاری انتحاری در فرودگاه، ارتش آمریکا یک حمله با استفاده از هواپیمای بدون سرنشین در شرق افغانستان انجام داد که گفته شد در نتیجه آن دو شبهنظامی داعش کشته شدند. هنوز مشخص نیست که آن حمله هم درست بوده یا نه.