کنفرانس مجازی «وضعیت بشردوستانه در افغانستان» به ریاست آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل دوشنبه ۱۳سپتامبر /۲۲ شهریور در ژنو برگزار شد. مارتین گریفیتس، هماهنگ کننده سازمان ملل اعلام کرد در این اجلاس کشورهای حامی به‌طور مشروط یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار به افغانستان کمک کردند. علاوه بر این، کشورهای حامی اعلام کردند از کشورهای همسایه که پذیرای پناهجویان افغانستانی باشند، حمایت می‌کنند.     

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل از یک گام بزرگ سخن گفت. هفته گذشته دوبورا لیونز، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور افغانستان طی سخنانی در شورای امنیت سازمان ملل نسبت به فروپاسی اقتصاد افغانستان و بازگشت این کشور به چندین نسل عقب‌تر هشدار داده بود. ایالات متحده آمریکا ۱۰ میلیارد دلار از دارایی‌های بانک مرکزی افغانستان را برای اعمال فشار بر طالبان مسدود کرده است. وزارت خزانه‌داری آمریکا اعلام کرده که تحریم اقتصادی علیه طالبان را لغو نمی‌کند و کاهش نمی‌دهد. صندوق بین‌المللی پول علاوه بر آن مانع از دسترسی طالبان به ۴۴۰ میلیون دلار ذخایر ارزی افغانستان شده است.  

در کنفرانس مجازی «وضعیت بشردوستانه در افغانستان» این چالش وجود داشت که چگونه می‌توان به مردم افغانستان حمایت مالی کرد، بدون آنکه بر نقض حقوق بشر و حقوق مدنی شهروندان افغانستانی در حکومت طالبان چشم بست.

حقوق مدنی زنان افغانستان و نقش سازمان ملل متحد

بیش از همه نقض حقوق مدنی زنان افغانستانی توسط طالبان در مرکز توجه کشورهای حامی قرار داشت. میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد طی سخنانی هشدار داد که افغانستان در یک مرحله بسیار حساس قرار دارد. به گفته باشله در طی سه هفته گذشته حقوق مدنی و شهروندی زنان افغانستان به‌طور روشمند نقض شده و طالبان موفق شده‌اند در این مدت کوتاه زنان را از زندگی اجتماعی کنار بگذارند.

هفته گذشته دوبورا لیونز، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور افغانستان نیز نسبت به نقض حقوق زنان در حکومت طالبان هشدار داده بود.

سید بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان در یک نشست خبری در مسقط اعلام کرد قصد دارد با طالبان در این زمینه وارد گفت‌وگو شود. یکشنبه گذشته وزیر خارجه قطر در رأس هیأتی برای گفت‌وگو با طالبان وارد کابل شد.

خطر گرسنگی در افغانستان

در آغاز سال ۲۰۲۱ نیمی از جمعیت افغانستان به کمک نیاز داشتند. برنامه توسعه سازمان ملل روز پنجشنبه هشدار داد که افغانستان در نیمه سال آتی میلادی با فقر گسترده‌ای روبه‌رو می‌شود. در این گزارش آمده است که احتمال دارد که تولید واقعی ناخالص داخلی در افغانستان تا ۱۳,۲ درصد کاهش یابد که همین موضوع درصد فقر در این کشور را تا ۲۵ درصد افزایش خواهد داد.

خشکسالی این بحران را عمیق‌تر کرده است، چنانکه اکنون نیمی از جمعیت افغانستان در خطر گرسنگی قرار گرفته‌اند. بخش بزرگی از کمک‌های مالی به افغانستان به ارزش ۶۰۰ میلیون دلار در اختیار برنامه جهانی غذای سازمان ملل متحد قرار می‌گیرد. ۹۳ درصد از شهروندان افغانستانی در حال حاضر اقلام غذایی کافی در اختیار ندارند. دیوید بسلی، مدیر اجرایی برنامه جهانی غذا در سخنانی در ژنو اعلام کرد که نیمی از ذخایر غله افغانستان مصرف شده و به این ترتیب، به گفته او، ۱۴ میلیون نفر از شهروندان این کشور به سمت گرسنگی و قحطی حرکت می‌کنند.

امیر عبداللهیان، وزیر خارجه دولت عضو هیأت مرگ در سخنانی در ژنو ضمن تاکید بر ضرورت ارسال کمک‌های انسانی به افغانستان، آمریکا را مسئول این فجایع جلوه داد. عبداللهیان اعلام کرد جمهوری اسلامی راه‌‌های ارسال این کمک‌ها به افغانستان را تسهیل می‌کند.