گونههای وحشی همخانواده با برخی محصولات بسیار مهم کشاورزی (CWR) از جمله سیبزمینی، آووکادو و وانیل بر اساس مطالعهای که اخیرا صورت گرفته در معرض تهدید خطر انقراض هستند.
وانیل، از تیره ارکیده (ثعلب) و بومی آمریکای جنوبی و مرکزی است و به شدت با خطر انقراض روبروست. تمام هر هشت گونه وحشی وانیل در منطقه یا در معرض خطر هستند و یا در طبقهبندی بحرانی و فهرست قرمز اتحادیه بینالمللی حفظ طبیعت(IUCN) قرار دارند.
کتان وحشی (دانه پنبه) در فهرست قرمز جایگاه دوم را دارد. حدود ۹۲ درصد گونههای این گیاه در معرض خطر هستند.
آووکادو و سیبزمینی نیز در این فهرست قرار دارند. از هر پنج گونه آووکادو یه گونه در خطرست. حدود ۲۳ درصد گونههای سیبزمینی وحشی نیز با خطر انقراض مواجه هستند.
در این مطالعه گیاهان همخانواده ۲۲۴ محصول وحشی در مکزیک، گواتمالا، السالوادور و هندوراس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. این گیاهان اولین بار بین ۵۰۰۰ تا ۱۰ هزار سال پیش توسط آزتکها، مایاها و دیگر تمدنها کشت و وارد محصولات کشاورزی شدند. این محصولات اینک جزو مهمترین اقلام غذایی و پوشاک انسانها به حساب میآیند.
لوبیای وحشی، اسکواش (کدو)، فلفل قرمز، و نوعی از گوجه فرنگی(husk) همگی به دلیل کشاورزی در مقیاس صنعتی و استفاده از آفتکشها در معرض خطر هستند.
با بالارفتن متوسط دمای جهان، میزان برداشت محصولات کشاورزی کاهش مییابد. این مساله سبب تهدید امنیت غذایی جمعیت کره زمین میشود که در حال نزدیک شدن به مرز ۱۰ میلیارد نفر است.
چنانچه کارشناسان میگویند، بحران اقلیمی سبب اخلال در برداشت محصول و گونههای وحشی میشوند که به طور گسترده جای خود را در رژیم غذایی انسانها باز کردهاند. آووکادو و وانیل ممکن است روزگاری از روی زمین ناپدید شوند.
در فهرست محصولات غذایی که در معرض خطر انقراض اند تنها نام گونههای وحشی دیده میشود.
املاح موجود در خاک در حال تغییر هستند، و این دسته از گیاهان ظرفیت لازم برای تطبیق با شرایط جدید را ندارند. افزایش دما به واسطه گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی آفات و بیماریها نیز تغییر کردهاند و این مساله میتواند اثرات زیادی بر روی کشت گیاهان بگذارد.
احتمال کمبود مواد غذایی یکی از گزینه هایی است که ممکن است در آینده پیش روی ما قرار گیرد.
خشکسالی، هجوم ملخ و دیگر شرایط اقلیمی میتواند خطر انقراض را برجستهتر کند.
به عنوان مثال ماداگاسکار اکنون با بدترین خشکسالی در ۴۰ سال گذشته مواجه است. بیش از یک میلیون نفر به دلیل کاهش بارندگی هنگام فصل کاشت اینک با کمبود غذا روبرو هستند.
از دیگر گونهّای وحشی گیاهی که در خطر هستند میتوان به موز، سیب، آلو و زنجبیل اشاره کرد.
بررسیهای پژوهشگران حاکی از آن است که یک میلیون گونه ( ۵۰۰ هزار گونه جانوری و گیاهی و ۵۰۰ هزار گونه از حشرات) در دهههای آینده در معرض خطر انقراض هستند.
دانشمندان دو سال پیش هشدار دادند که اکنون نرخ تخریب طبیعت و جاندارانش بین ۱۰ تا ۱۰۰ برابر بیشتر از متوسط آن در ۱۰ میلیون سال گذشته است و دلیل اصلی:مداخله بشر در طبیعت و گرمایش جهانی زمین به علت انتشار گازهای گلخانهای به دست بشر است.
انسانها عاملان اصلی ششمین عصر انقراض انبوه جانوران در تاریخ سیاره هستند.