همایون سامه‌یح نجف‌آبادی، نماینده کلیمی‌ها در مجلس شورای اسلامی گفت در حال حاضر ۵۰۰ نفر در ایران به بیماری قارچ سیاه مبتلا شده‌اند و داروی مقابله با این بیماری وارد کشور شده است. او در مورد دلیل بروز بیماری قارچ سیاه گفت:

«این بیماری به کرونا مربوط است و به واسطه کاهش ایمنی بدن در ادامه مصرف زیاد کورتون و در پی مشکلات تنفسی بسیار شدید ایجاد می‌شود.»

اولین مورد از بیماری قارچ سیاه در بیمارستان‌های ایران در مردادماه گزارش شد. در ابتدا گفته شد که داروی مقابله با این بیماری در کشور وجود ندارد و مبتلایان یا می‌میرند و یا چشمشان را از دست می‌دهند. وزارت بهداشت با تأیید شیوع بیماری قارچ سیاه گفت که واردات «آمفوتریسین‌بی» برای درمان این بیماری را در اولویت قرار داده است.

حال این نماینده مجلس می‌گوید «در حال حاضر این دارو به کشور وارد شده و در بیمارستان‌ها و داروخانه‌های منتخب دولتی موجود است و بیماران می‌توانند آن را دریافت کنند. اما آنچه مسلم است واردات این دارو باید ادامه پیدا کند.»

بیماری قارچ سیاه به عنوان بیماری جانبی در مبتلایان به کرونا نخستین بار در اردیبهشت امسال و در میانه موج گسترده کرونای دلتا در هندوستان مشاهده شد.

در هند، بسیاری از مبتلایان به کوویدـ۱۹ به بیماری موکورمایکوز یا «قارچ سیاه» نیز مبتلا می‌شدند که علائم شدیدی دارد و اغلب منجر به مرگ می‌شود.

دلیل ابتلا به «قارچ سیاه» می‌تواند کورتیزون با دوز اشتباه باشد. همچنین این قارچ می‌تواند از طریق مرطوب‌کننده‌ها و یا دستگاه‌های اکسیژن حاوی آب آلوده به بیماران منتقل شده باشد.

سیستم ایمنی بدن معمولاً توانایی دفع این عفونت قارچی را دارد اما ضعیف شدن افراد بر اثر بیماری‌های زمینه‌ای آن‌ها را می‌تواند در معرض خطر مرگ قرار دهد.

دارو به اندازه کافی وجود دارد؟

در روزهای گذشته، نایب رئیس اتحادیه واردکنندگان دارو گفته بود که سازمان غذا و دارو، مجوز واردات داروی قارچ سیاه را تنها به یک شرکت اعطا کرده و در روند واردات آن مختل شده است:

« به علت شیوع کوویدـ۱۹ و پیچیدگی‌های ناشی از بستری شدن شخص در بیمارستان احتمال شیوع برخی بیماری‌ها و عفونت‌های بیمارستانی مانند قارچ سیاه هم بیشتر می‌شود. بنابراین مصرف دارو برای این بیماری نیز افزایش یافته است‌. سازمان غذا و دارو نه تنها در برنامه‌ریزی‌های خود به این موضوع توجه نکرد بلکه در واردات عادی نیز اختلال ایجاد کرد. یعنی سهمیه کمتر و سخت‌تری را به تأمین‌کنندگان داد.»

گزارش‌های مختلفی نیز درباره کمبود این دارو و فروش آن در بازار سیاه به قیمت ۴ میلیون تومان منتشر شده است.

مجتبی بوربور، نایب رئیس اتحادیه واردکنندگان دارو در مورد وضعیت واردات داروی قارچ سیاه در گذشته و قیمت واقعی آن گفت:

«تنها و مطمئن‌ترین داروی قارچ سیاه، آمفوتریسین بی است که به دو صورت لیپوزومال و غیر لیپوزومال وجود دارد که نحوه استفاده، میزان عوارض و قیمت آنها متفاوت است. این دارو در سال‌های گذشته سالانه بین ۳۰ هزار تا ۴۰ هزار عدد مصرف می‌شد. الان باید میزان تأمین این دارو دو و نیم تا سه برابر افزایش یابد. قیمت غیر لیپوزومال آن ۶۱ هزار و ۵۰۰ تومان و لیپوزومال ۱۲۰ هزار تومان است.»

ایران هم‌اکنون از یک کمپانی هندی و چند توزیع‌کننده داروی اروپایی در سوئیس، آلمان و ایتالیا داروی قارچ سیاه را وارد می‌کند.