فواد حسین، وزیر امور خارجه عراق در سفر خود به اتریش با هیئت‌های نمایندگی کشورهای عربی در وین دیدار و تحولات عراق و منطقه را بررسی کرد. او دوشنبه ۱۵ شهریور / ۶ سپتامبر در این دیدار بر اهمیت مبارزه با تروریسم در خاورمیانه تأکید کرد و ضمن اشاره به مذاکرات پنهان ایران و عربستان سعودی گفت:

«عراق سیاست تحول از مرحله جنگ و خون‌ریزی به مرحله مذاکره و گفت‌وگو را در پیش گرفته تا نقش واقعی خود را در نزدیک کردن دیدگاه‌های طرف‌های منطقه‌ای مانند ایران و عربستان سعودی یا طرف‌های فرامنطقه‌ای مانند ایران و آمریکا را بر عهده بگیرد.»

فواد حسین افزود:

«عراق این موضوع را بخش مهمی از تحقق امنیت و ثبات در منطقه [خاورمیانه] می‌داند.»

ریاض و تهران در ماه آوریل همزمان با مذاکرات احیای برجام در وین، مذاکرات مستقیم برای مهار تنش‌ها بین دو کشور را با میانجی‌گری بغداد آغاز کردند. عربستان سعودی و متحدانش به دلیل عدم توجه به برنامه موشک‌های بالستیک تهران و نیروهای نیابتی منطقه‌ای در توافق هسته‌ای با آن مخالفت کرده‌اند.

تلاش‌ها برای حل مناقشات ایران و عربستان سعودی و کشورهای عربی می‌تواند افزایش یابد زیرا کشورهای عربی خلیج فارس که مدت‌هاست برای تضمین امنیت خود به واشنگتن متکی هستند، با نگرانی به مذاکرات احیای برجام و پایان آشفته دو دهه جنگ در افغانستان می‌نگرند.

فواد حسین افزود:

«عراق با ایجاد کانال‌های ارتباطی برای نزدیک کردن دیدگاه‌ها در منطقه خاورمیانه برای کاهش تنش‌ها و بهبود روابط استفاده می‌کند.»

او همچنین دلیل دشواری «روند گذار عراق از رژیم تمامیت‌خواه به حکومت دموکراتیک آزاد» را نیروهای اثرگذار منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای و اختلاف دیدگاه‌ها درباره تحولات عراق دانست و گفت:

«روند تحول دموکراتیک که آمریکا و اتحادیه اروپا از آن استقبال می‌کردند با مخالفت برخی کشورهای منطقه مواجه شد و این بر اوضاع امنیتی و ثبات عراق و کل منطقه از جمله بر سوریه، ایران و یمن تأثیر منفی داشت چون برخی کشورها به تردد تروریست‌ها چراغ سبز نشان دادند.»

به‌گفته وزیر امور خارجه عراق، این کشور از نظر امنیتی و ثبات رو به بهبود می‌رود «زیرا نگاه‌ها و راهبردها نسبت به چالش‌های امنیتی عوض شده است».

عراق با همکاری فرانسه به‌تازگی از ایران و دشمنان عرب آن در خلیج فارس و دیگر کشورهای منطقه دعوت کرد که با هدف کاهش تنش‌ها در نشست منطقه‌ای بغداد شرکت کنند. این اجلاس با شعار «همکاری و مشارکت» شنبه ۶ شهریور / ۲۸ اوت برگزار شد و در آن از جمله مصطفی الکاظمی نخست‌وزیر عراق، امانوئل مکرون رئیس‌ جمهوری فرانسه، عبدالفتاح سیسی رئیس‌ جمهوری مصر، عبدالله دوم پادشاه اردن و وزیران خارجه ایران و عربستان سعودی، شرکت داشتند با این حال در این نشست مذاکره‌ای بین وزیران خارجه ایران و عربستان سعودی برگزار نشد.

ایرج مسجدی، سفیر ایران در عراق ۹ شهریور / ۳۱ اوت اعلام کرد که دور چهارم مذاکرات ایران و عربستان سعودی با تشکیل دولت جدید در ایران، به‌زودی در بغداد برگزار خواهد شد.

ایران و عربستان سعودی از سال ۲۰۱۶ روابط خود را قطع کرده‌اند. تنش بین آن‌ها پس از حمله سال ۲۰۱۹ به تأسیسات نفتی عربستان سعودی که نیمی از تولید نفت این کشور را از بین برد، بدتر شد. ریاض مسئول این حمله را تهران دانست، اما مقام‌های ایرانی این اتهام را رد کرده‌اند.

عربستان سعودی با نگرانی از این‌که دولت جو بایدن در آمریکا با احیای برجام تحریم‌ها علیه ایران را کاهش دهد، بدون کنار گذاشتن نگرانی‌های امنیتی خود از حملاتی که عامل آن را ایران و نیروهای نیابتی آن می‌داند، تعامل را راهی برای مهار تنش‌ها دانسته است.