سخنگوی سازمان غذا و داروی ایران گفته از امروز/شنبه ۱۳ شهریور، کمبود واکسن کرونا در کشور وجود ندارد و و روند واردات و تزریق واکسن روزانه رو به افزایش است. این در حالی است که در روزهای گذشته بسیاری از مراکز واکسیناسیون در ایران به دلیل نبود واکسن تعطیل بودند.

یکی از مقام‌های گمرک ایران اعلام کرده که روز جمعه بزرگ‌ترین محموله واکسن کرونا با بیش از چهار میلیون و ۴۰۰ هزار دز واکسن چینی سینوفارم وارد کشور شده است.

مهرداد جمالی ارونقی، معاون فنی گمرک ایران گفته که این چهل و چهارمین محموله‌ای است که از طریق مجاری رسمی وارد کشور شده است.

به دنبال این خبر، کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و داروی ایران گفته:

«از امروز ظرفیت تزریق واکسن در مراکز تجمیع واکسیناسیون در کشور یک میلیون دز به شرط تامین واکسن است و امیدواریم روند واردات و توزیع واکسن رو به افزایش باشد.»

جهانپور گفته در سه ماه آینده بیش از حدود ۱۲۰ میلیون دز واکسن فراهم می‌شود و «در صورت خوش‌قولی طرف‌های خارجی» تا پایان تابستان این رقم به ۴۰ میلیون دوز خواهد رسید.

او همچنین گفته که ایران موفق شده رکورد بیش از ۶۰۰ دوز تزریق را با ایجاد نظم در سامانه ثبت نام و نوبت دهی، شده است.

علیرضا رییسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا هفته گذشته خبر از بالا رفتن سرعت واکسیناسیون داده و گفته بود ۸۷ درصد گروه‌های سالمندی ۶۰ سال به بالا واکسینه شده‌اند و مشاغل خاص و گروه‌های شغلی، بیماران سرطانی، دیابتی، هموفیلی، دیالیزی و خاص نیز ۸۰ تا ۹۰ درصد واکسیناسیون آنها انجام شده است.

ایران تاکنون ۲۷ میلیون دوز واکسن تزریق کرده است و برای فاز ۴ که واکسیناسیون افراد زیر ۶۰ سال است، نیاز به ۸۴ میلیون دوز واکسن دارد. با این حال واکسیناسیون در ایران تاکنون به کندی پیش رفته و روزانه دست‌کم ۶۰۰ نفر در موج چهارم کرونا در ایران جان می‌بازند.

جنجال بر سر واکسن اسپوتنیک تولید شده در ایران

محمد کریمی‌نیا، معاون قرارگاه پدافند زیستی ایران در مصاحبه‌ای با روزنامه جوان گفته قرارداد تولید دو میلیون دوز واکسن اسپوتنیک در ماه، در ایران بین شرکت اکتوورکو و اسپوتنیک روسیه بسته شده و اعلام می‌شده که به زودی ماهی دو میلیون دوز واکسن اسپوتنیک به بازار ایران عرضه می‌‌شود، اما در تیرماه علیرضا رئیسی، معاون بهداشتی وزارتخانه اعلام کرده که روس‌ها سر ما کلاه گذاشتند.

کریمی نیا گفته:‌

«واقعیت این بوده که روس‌ها به درستی با شرکت اکتوور قرارداد بسته‌اند تا واکسن اسپوتنیک در ایران تولید و به روسیه تحویل شود نه ایران! در واقع روسیه برای تولید واکسن برون‌سپاری کرده‌ است.»

اما کیانوش جهانپور در واکنش به اظهارات معاون قرارگاه پدافند زیستی این اظهارات را «کذب محض» خوانده و گفته «هنوز» طرف روسی محصول تولید شده اولیه واکسن اسپوتنیک لایت تولیدی شرکت خصوصی ایرانی را برای تولید انبوه تحت لیسانس تایید نکرده است.

جهانپور گفته:

«واکسن اسپوتنیک لایت به صورت بچ تست یا محموله اولیه تولید شده و هفته‌هاست در انتظار تایید نهایی موسسه گامالیا روسیه برای ورود به چرخه تولید انبوه است.»

به گفته جهانپور، خروج و ورود هر نوع واکسن مستلزم مجوز سازمان غذا و دارو است که چنین چیزی «تاکنون» در مورد واکسن‌های کرونا از جمله واکسن اسپوتنیک وی صادر نشده است.