ابراهیم رئیسی، عضو هیات مرگ، روز پنج‌شنبه ۱۱ شهریور در دیدار با کمیته‌های تخصصی ستاد مقابله با کرونا از آن‌ها خواست که مردم را قانع کنند که با بازگشایی مدارس و دانشگاه‌ها، فرزندان‌شان را به مراکز آموزشی بفرستند.

تاکنون حدود ۱۰ درصد از جمعیت ایران واکسینه شده‌اند و بنا بر اعلام وزارت بهداشت، سویه دلتا که نوع غالب کرونا در موج پنجم بیماری در ایران بوده است بیشتر از بزرگسالان، کودکان و جوانان را درگیر کرده است.

حال علیرضا کمرئی، معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش نیز به ایرنا خبر داد که مدارس به صورت تدریجی بازگشایی خواهند شد. او گفت که بازگشایی حضوری مدارس از آبان ماه «به صورت تدریجی، آرام و با کسب اطمینان از سلامت دانش‌آموزان» خواهد بود.

براساس اعلام وزارت آموزش و پروش، در مهرماه، بازگشایی مدارس به صورت غیرحضوری خواهد بود ولی در ماه دوم سال تحصیلی، آموزش حضوری خواهد شد.

معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش درباره نحوه حضوری شدن آموزش هم گفت که «مناطق آموزشی که تراکم دانش‌آموز در آنها کمتر است، کلاس‌های با جمعیت کمتر دارد و امکان فاصله‌گذاری اجتماعی در محیط آموزشی آنها بیشتر است، در اولویت بازگشایی قرار می‌گیرند. بنابراین مدارس با جمعیت کم در مناطق کم جمعیت یا پیرامون استان‌ها، در برخی شهرستان‌ها و مدارس روستایی در اولویت بازگشایی هستند، همچنین اینکه امکانات دیجیتال در این مناطق کمتر است و باید امکانات آموزشی بیشتری برای آنها مهیا شود.»

چنین طرحی سال تحصیلی گذشته و بر مبنای رنگ بندی شهرها انجام شد و عملا با وقوع سه موج کرونا بخش عمده سال تحصیلی به صورت غیرحضوری برگزار شد.

واکسیناسیون دانشجویان، دانش‌آموزان و کادر آموزشی

ایران خلاف کشورهای همجوارش هنوز برنامه‌ای برای واکسیناسیون گروه تحت آموزش و استادان اعلام نکرده است. جمعیت محصلان در ایران در سال تحصیلی گذشته ۱۵ میلیون نفر بوده است. پیش‌بینی می‌شود که تنها برای واکسینه کردن این جمعیت و کادر آموزشی به حدود ۴۰ میلیون دوز واکسن نیاز است.

هم‌اکنون دوز اول واکسن به معلمان رسمی آموزش و پرورش تزریق شده است. بسیاری از نیروهای حق‌التدریس که جمعیت قابل توجهی از کادر آموزشی را شکل می‌دهند هنوز نوبت اول واکسن را هم دریافت نکرده‌اند.

همچنین هنوز برنامه‌ای برای واکسیناسیون جمعیت زیر ۱۸ سال اعلام نشده است. برای دانشجویان که عموما بیش از ۱۸ سال سن دارند نیز نه در گروه سنی دریافت واکسن قرار دارند و نه در گروه صنفی.

وزارت آموزش و پرورش اعلام کرده است که تلاش می‌کند تا آبان‌ماه بخش قابل توجهی از معلمان و کسانی که با دانش‌آموزان در ارتباط هستند واکسینه شوند.

آموزش در دانشگاه‌ها ترکیبی خواهد بود

گرچه وزارت آموزش و پرورش همچنان حوه بازگشایی مدارس را مبهم گذاشته است، برای آموزش عالی تصویر روشن‌تری وجود دارد. بهرام عین‌اللهی، وزیر بهداشت گفته است که بازگشایی دانشگاه‌ها برای کشور بسیار مهم است و او روش آموزش مجازی را قبول ندارد.

او روز چهارشنبه ۹ شهریور گفت: «اینکه آموزش‌ها از مهر به صورت خالص، مجازی باشند را دیگر قبول نداریم و کاملا حضوری هم امکان‌پذیر نیست، بنابراین روش ترکیبی را برای بازگشایی دانشگاه‌ها از مهر به کار می‌گیریم.»

روش پیشنهادی وزارت بهداشت برای ازسرگیری کار آموزش در دانشگاه‌ها به این شکل است که «کلاس‌ها حتما دایر شوند و مساله مهم در این موضوع تعداد دانشجویان در کلاس‌های حضوری است، بنابراین هر دانشگاهی با توجه به شرایط و میزان آلودگی که در شهر و مکان مربوطه دارد، می‌تواند تعداد دانشجویان خود را مشخص کند، اگر یک کلاسی ۳۰ نفر جمعیت دارد باید آن را با ظرفیت ۱۰ نفری برگزار کند و مابقی به شیوه مجازی آموزش ببیند.»

البته وزارت بهداشت اجرای این شیوه را منوط به واکسیناسیون بخش بزرگی از جمعیت استادان و دانشجویان تا قبل از آغاز سال تحصیلی کرده است. سال تحصیلی در دانشگاه‌ها باید تا کمتر از سه هفته دیگر آغاز شود و البته هنوز فراخوانی برای واکسیناسیون این گروه اعلام نشده است.