شبکه آبرسانی لبنان در آستانه فروپاشی است. در ماه ژوئیه، گزارشی که از سوی یونیسف منتشر شد هشدار داد که انتقال آب به تدریج در سراسر کشور طی چهار تا شش هفته متوقف می‌شود زیرا شبکه برق کشور مختل است.

هنریتا فوره، مدیر اجرایی یونیسف ۳۰ مرداد / ۲۱ اوت گفت:

«اگر اقدام فوری نشود، بیش از چهار میلیون نفر در سراسر لبنان – کودکان و خانواده‌های عمدتاً آسیب‌پذیر ـ در روزهای آینده با کمبود شدید آب یا قطع کامل آب سالم روبه‌رو خواهند شد.»

کمبود آب در سراسر کشور

لبنان با بحران اقتصادی وخیمی روبه‌روست که با بن‌بست سیاسی تشدید شده است. کمبود بودجه، سوخت و منابع بر آبرسانی تأثیر گذاشته و دسترسی مردم به آب سالم را محدود کرده است. این کشور همچنین میزبان بیشترین جمعیت سرانه پناهندگان سوری در جهان است و به ۱,۷ میلیون نفر سرپناه داده است. استان‌های بعلبک-هرمل و بقاع، هر دو با دست‌کم ۴۰ درصد جمعیت پناهنده سوری، از آسیب‌پذیرترین مناطق در برابر کمبود آب در این کشور هستند.

در ماه ژوئیه گذشته، تأسیسات آب شمال لبنان وضعیت اضطراری اعلام کرد و شروع به توزیع موقت آب از طریق ایستگاه‌های آبرسانی و چاه‌ها در مناطق مختلف لبنان کرد. همزمان آبرسانی در تأسیسات آب بقاع نیز نیز به دلیل قطع برق در ایستگاه‌های پمپاژ مختل شد.

به‌گفته یونیسف، دست‌کم ۷۰ درصد از مردم لبنان با کمبود شدید آب روبه‌رو هستند و بسیاری از مردم در روزهای آینده دچار کمبود آب خواهند شد.

آب پاکیزه دیگر مقرون به صرفه نیست

لبنان با بحران اقتصادی‌ای روبه‌رو است که بیش از نیمی از جمعیت این کشور را در فقر قرار داده است. بحران مالی منجر به کمبود شدید مایحتاج اولیه از جمله غذا، پوشاک، دارو و سوخت شده است. به‌طور متوسط، اقلام غذایی امروز حدود ۱۰ برابر گران‌تر از سال ۲۰۱۹ شده‌اند.

واحد پول این کشور، پوند لبنان – یا لیر – بیش از ۹۰ درصد ارزش خود را در کمتر از دو سال از دست داده است.

در سال ۲۰۱۹، با یک‌هزار پوند لبنان چهار لیتر آب بطری می‌شد خریداری کرد. امروزه یک بطری ۵۰۰ میلی‌لیتری آب هشت برابر گران‌تر شده است.

بدون تأمین برق برای تغذیه پمپ‌های آب و تأمین هزینه تعمیر و نگهداری، احتمال نابودی شبکه آبرسانی عمومی می‌رود. یونیسف تخمین زده است که در صورت خرابی شبکه عمومی آبرسانی و در پی آن آبرسانی از طریق تأمین‌کنندگان جایگزین یا خصوصی، هزینه آب ماهانه ۲۰۰ درصد افزایش خواهد یافت. یونیسف می‌گوید برای تأمین حداقل میزان سوخت، کلر، قطعات یدکی و تعمیر و نگهداری مورد نیاز برای به‌کار انداختن شبکه‌های حیاتی به ۴۰ میلیون دلار در سال نیاز است.

گران‌ترین سوخت در جهان

لبنان ماه‌ها با کمبود شدید سوخت روبه‌رو بوده است که منجر به صف‌های طولانی در جایگاه‌های سوخت شده و این کشور کوچک خاورمیانه را در تاریکی فرو برده است. بانک مرکزی لبنان در ۲۰ مرداد / ۱۱ اوت اعلام کرد که دیگر نمی‌تواند واردات سوخت را با نرخ ارز یارانه‌ای تأمین کند و واردات سوخت را به نرخ ارز در بازار تغییر می‌دهد.

دولت با تغییر قیمت‌های رسمی فروش به مخالفت پرداخت و بن‌بستی به‌وجود آورد که واردکنندگان را در بلاتکلیفی قرار داد و باعث شد تا عرضه در سراسر کشور مسدود شود.

پس از جلسه اضطراریِ ۳۰ مرداد / ۲۱ اوت، مقامات لبنانی تصمیم گرفتند قیمت سوخت را ۶۶ درصد افزایش دهند.

به گزارش سایت «گلوبال پترول پاریسز»، لبنان اکنون بالاترین قیمت بنزین و گازوئیل در جهان را دارد. قیمت یک لیتر بنزین به‌طور متوسط ​​۴,۲۵ دلار (۱۶ دلار برای هر گالن) است، در حالی که یک لیتر گازوئیل ۳,۲۷ دلار (۱۲,۳۹ دلار برای هر گالن) قیمت دارد.

حزب‌الله لبنان ۲۵ مرداد / ۱۶ اوت اعلام کرد که می‌خواهد از ایران سوخت وارد کند و محموله‌های بنزین از ایران به مقصد لبنان بارگیری خواهند شد.

حسن نصرالله رهبر این گروه سه روز بعد گفت که یک کشتی حامل سوخت از ایران به لبنان خواهد آمد و به آمریکا و اسرائیل هشدار داد که نباید مانع از ورود این کشتی به لبنان شوند.