در حالی که همه رکوردهای ابتلا و مرگ در اثر کرونا در ایران در حال شکسته شدن است، وزارت بهداشت اعلام کرد که واکسنهای تولیدی شرکتهای آمریکایی و بریتانیایی اگر در خارج از این دو کشور تولید شوند، منعی برای وارداتشان وجود ندارد.
کیانوش جهانپور، رئیس مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت در یک توییت مدعی شد که از ابتدا هم منعی برای واکسنهای آمریکایی و بریتانیایی وجود نداشت. این در حالی است که علی خامنهای در دیماه سال گذشته در دیدار مجازی با گروهی از مردم قم گفت که او صراحتاً به وزارت بهداشت دستور داده که اجازه ورود واکسنهای آمریکایی و بریتانیایی به ایران را نمیدهد. خامنهای در آن سخنرانی گفت که اگر آمریکا میگوید واکسن مؤثر کرونا تولید کرده است چرا آمار کرونا در کشورشان هنوز صعودی است.
چند ماه پس از این سخنرانی و در حالی که همه آمارهای کرونا در کشورهای غربی پس از اجرای برنامه گسترده واکسیناسیون نزولی شد، ایران با پنجمین و گستردهترین موج کرونا روبهرو شده است که بر اساس آمارهای رسمی وزارت بهداشت روزانه بیشتر از ۵۰۰ قربانی میگیرد. مقامهای بهداشتی و درمانی البته میگویند آمار واقعی مرگ و ابتلا تا سه برابر بیشتر از آمارهای رسمی است.
در تحولی دیگر در ایران، یکی از مسئولان بیمارستانی گفته است که قربانیان موج جدید کرونا در ایران جوانانی هستند که واکسینه نشدهاند.
رزیتا خداشاهی، رئیس بخش عفونی بیمارستان امام رضا در مشهد گفت که در پیک فعلی جوانان بیشترین درگیری با کرونا را دارند:
«بیماران جوانی در بیمارستانها بستری هستند که چنین علائمی در آنها بروز کرده، اما توجهی به آن نکردند و بعد از گذشت ۱۰ روز با سطح اکسیژن پایین و ریههای درگیر شده به بیمارستان مراجعه میکنند. در این شرایط دیگر به آسانی نمیتوان کاری برای این بیماران انجام داد.»
او به ایسنا گفت رده سنی ۳۵ تا ۴۰ سال بیشترین گروه درگیر با گونه کرونای دلتا هستند و با «درگیری ریهای بسیار وسیعی» بستری میشوند.
خدابخشی گفت در چهار موج پیشین کرونا جوانان کمتر مبتلا میشدند ولی اکنون موضوع متفاوت شده است چرا که جمعیت جوان کشور عمدتاً در مقابل کرونا واکسینه نشدهاند و شمار بیشتری از آنها مبتلا میشوند.
مشهد به عنوان یکی از شهرهای مذهبی ایران با وضعیت بحرانی کرونا نیز مواجه است. البته موج جدید کرونا تمامی مراکز استان و شهرستانها را در برگرفته است و رؤسای بیش از ۲۰ دانشگاه علوم پزشکی در کشور میگویند امکانات لازم برای بستری و مداوای بیماران جدید را ندارند.
این در حالی است که به گفته متخصصان هنوز موج جدید کرونا به قله خود نرسیده است و در هفتههای آینده آمارها همچنان صعودی خواهد بود.
خداشاهی که خود در صف مقدم درمان بیماران کرونا در شهر مشهد است به ایسنا گفت که موج کنونی تا سه ماه دوام خواهد داشت:
«کرونای دلتا با گونههای قبلی خود متفاوت است. در گونههای قبلی کرونا پیشبینی بر این بود که از شروع پیک تا خاتمه آن حدود دو ماه به طول بینجامد. در شهر مشهد از تیرماه به طور رسمی شیوع گونه دلتا آغاز و اعلام شد، اما با گذشت یک ماه و ۲۰ روز از آن هنوز به نوک قله پیک نرسیدهایم. طول پاندمی گونه دلتا در کشور هند، سه ماه طول کشید. براساس پیشبینی در مقالات، پیک دوره گونه دلتا حداقل سه ماه زمان میبرد.»