مجید ملک شاهی، مدیرکل حمایتهای اجتماعی کمیته امداد در گفتوگو با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) آمار خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد را اعلام کرد و درباره استانهایی که بالاترین مددجویان زن سرپرست خانوار را دارند، گفت:
«براساس شاخصهای اولویتبندی امداد بیشترین سهمیه مددجویی به استانهای سیستان و بلوچستان، خراسان شمالی، جنوبی و رضوی و هرمزگان بر مبنای محرومیتهایی که دارند، داده شده است.»
به گفته ملک شاهی یک میلیون و ۲۸۳ هزار و ۴۷۷ نفر زنان سرپرست خانوار تحت پوشش کمیته امداد هستند. همچنین در حال حاضر دو میلیون و ۳۵۲ هزار و ۸۴۱ خانوار تحت پوشش کمیته امداد هستند.
ملک شاهی در ادامه گفت که حدود ۶۴۳ هزار از این زنان سرپرست خانوار بیش از ۶۰ سال سن دارند، همچنین حدود ۳۷ هزار زن بین ۴۰ تا ۶۰ سال هستند ۱۷۴ هزار زن سرپرست خانوار بین ۳۰ تا ۴۰ سال هستند، ۷۹ هزار زن سرپرست خانوار بین ۲۰ تا ۳۰ سال و حدود ۱۶ هزار زن نیز حدود ۱۵ تا ۲۰ سال هستند که در سراسر کشور تحت پوشش کمیته امداد امام قرار دارند.
مدیرکل حمایتهای اجتماعی کمیته امداد درباره مکان زندگی این زنان گفت:
«از این تعداد حدود ۷۰ هزار خانوار تحت سرپرستی زنان در شهرها زندگی میکنند و حدود ۵۸ هزار خانوار در روستاها هستند و حدود ۳ هزار خانوار نیز در عشایر ساکن هستند.»
ملک شاهی در ادامه افزود:
«حدود ۸۹۶ هزار خانوار از این تعداد خانوادههای نیازمند عادی محسوب میشوند و در شهرها زندگی می کنند. مابقی آنها در ضرایب محرومیت ۶،۷،۸ و ۹ در اقصی نقاط کشور قرار دارند. این اعداد ضرایب محرومیت مناطق است. ۲۰۰ هزار نفر در ضریب ۶ محرومیت و ۱۱ هزار نفر در ضریب ۷، ۶۱ هزار زن در ضریب ۸ و ۱۳ هزار زن در ضریب ۹ محرومیت قرار دارند.»
او با بیان اینکه حدود ۱۵۱ هزار زن سرپرست خانوار مستأجر هستند، گفت:
« حدود یک میلیون و ۸۷ هزار و ۸۲۷ خانوار در منزل شخصی خود سکونت داشته و یا در منزل اقوام زندگی میکنند و مستأجر محسوب نمیشوند. همچنین حدود ۱۸۸۴ هزار خانوار زن سرپرست دارای بیماری خاص هستند و ۳۰۶۵۹ نفر بیماری صعبالاعلاج دارند.»
این در حالی است که به گفته معصومه ابتکار معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری پیشین، حسن روحانی در یک برنامه رادیویی در اردیبهشت ماه سال جاری، ۲۰ درصد زنان سرپرست خانوار از هیچ حمایت بیمهای برخوردار نیستند. او در این باره گفت:
«اکنون یک درگاه اطلاعات جامع زنان سرپرست خانوار ایران را در پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان در وزارت رفاه داریم که تمام اطلاعات مربوط به وضعیت این زنان را که چهار میلیون و ۵۰۰ هزار نفر محاسبه میشوند در اختیار دارد و رصد و پایش کامل شرایط مختلف اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی زنان را در بر میگیرد. تقریباً نیمی از این زنان، نیازمند حمایتهای خاص دولتی نیستند و توانمند هستند و تقریبا حدود ۷۰ درصد از بیمه و حمایتهای تأمین اجتماعی استفاده میکنند، اما درصدی که ممکن است بین ۳۰ تا ۴۰ درصد باشند هنوز از بیمه و حمایتها به طور کافی برخوردار نیستند.»
به گزارش همشهریآنلاین مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت کار در آخرین گزارش خود در ۱۳ اردیبهشت سال جاری اعلام کرده تعداد مردان سرپرست خانوار از ۱۸ میلیون و ۳۶۰ هزار نفر در سال ۹۰ به ۲۲ میلیون و ۱۶۸ هزار نفر در سال ۹۸ رسیده، در حالی که در این مدت تعداد زنانی که خرج خود و خانواده تحت سرپرستیشان را تأمین میکردند از ۲ میلیون و ۷۷۳ هزار نفر در سال ۹۰ به ۳ میلیون و ۵۱۷ هزار نفر افزایش یافته است. این آمارها نشان میدهد در یک بازه زمانی ۸ ساله که ایران در بیشتر سالهای آن با رشد منفی اقتصادی، بهویژه بر اثر تحریمها مواجه بوده، رشد خانوارهای دارای مردان سرپرست خانوار ۲۰,۶ درصد بوده، در حالی که خانوارهای دارای زنان سرپرست خانوار و خودسرپرست، رشدی ۲۷درصدی داشته است.
افزون بر افزایش آمار خانوارهای بیسرپرست در سالهای اخیر برخی از مناطق کشور بهعلت سوء مدیریت و دلایل سیاسی و امنیتی به حاشیه کشانده شدهاند. سیستان و بلوچستان یکی از استانهاست که بهطور سیستماتیک مورد تبعیض قرار گرفته و دهها سال است که در حاشیه قرار گرفته است. فقر و بیکاری در این استان چنان بالاست که که زنان بیسرپرست این استان نیز ناچارند از کمیته امداد سهم بیشتری دریافت کنند.