به‌گزارش رویترز، فیصل بن فرحان آل سعود، وزیر امور خارجه عربستان سعودی، سه‌شنبه ۱۲ مرداد / ۳ اوت با حضور آنلاین در نشست مجمع امنیتی «آسپن»، اندیشکده آمریکایی، با اشاره به گزارش‌های مبنی بر ربودن یک نفتکش که گفته می‌شود توسط ایران صورت گرفته، گفت: «در سراسر منطقه، ایران همچنان در حال گستاخ‌تر شده است.»

فیصل بن فرحان گفت:

«ایران با فعالیت‌های منفی خود در منطقه [خاورمیانه] بسیار فعال است، خواه با ارسال سلاح به حوثی‌ها یا به خطر انداختن حمل و نقل دریایی در خلیج فارس. ما امروز گزارش‌هایی دریافت کرده‌ایم که ممکن است نشان دهنده فعالیت‌های بیشتر [ایران] در این منطقه باشد.»

وزیر خارجه عربستان سعودی افزود، ایران از بن‌بست سیاسی که اقتصاد لبنان را تضعیف کرده نیز حمایت می‌کند.

جمعه گذشته ۸ مرداد / ۳۰ ژوئیه در حمله به یک نفتکش متعلق به ژاپن تحت مدیریت شرکت اسرائیلی «زودیاک ماریتایم» در سواحل عمان دو خدمه بریتانیایی و رومانیایی آن کشته شدند. آمریکا، اسرائیل و بریتانیا ایران را مسئول این حمله دانستند.

به فاصله چند روز از این حمله، سازمان عملیات‌ تجارت دریایی بریتانیا (UKMTO) روز گذشته، سه‌شنبه ۱۲ مرداد / ۳ اوت از احتمال ربوده شدن یک نفت‌کش به نام «آسفالت پرینسس» در دریای عمان خبر داد. انگشت اتهام این بار نیز به سوی ایران نشانه رفت.

سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی شامگاه سه‌شنبه خبرهای منتشر شده در مورد بروز حوادث مکرر برای کشتی‌ها در منطقه خلیج فارس و دریای عمان و نقش جمهوری اسلامی در آن را «کاملاً مشکوک» خواند و از همه طرف‌ها درخواست کرد «نسبت به انتشار اخبار جعلی و ساختگی» هوشیاری خود را حفظ کنند.

وزیر خارجه عربستان سعودی همچنین در سخنرانی خود در مجمع امنیتی «آسپن»، موضع ریاض در مورد موافقت با نسخه گسترده‌تر توافق هسته‌ای ایران با قدرت‌های جهانی در سال ۲۰۱۵، در صورت اطمینان از عدم دستیابی تهران به سلاح هسته‌ای را تکرار کرد. او در این‌باره گفت:

«ما قطعاً از توافق با تهران، مادامی که این توافق تضمین کند که ایران در حال حاضر یا هرگز به فن‌آوری سلاح‌های هسته‌ای دست نخواهد یافت، حمایت می‌کنیم. اما این مستلزم آن است که [ایران] به‌عنوان یک دولت رفتار عادی در منطقه داشته باشد… از شبه‌نظامیان حمایت نکند، سلاح در اختیار گروه‌های مسلح قرار ندهد و مهم‌تر از همه، برنامه هسته‌ای که ممکن است برای توسعه سلاح‌های هسته‌ای مورد استفاده قرار گیرد را کنار بگذارد.»

با روی کار آمدن جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا و از سرگیری مذاکرات برای احیای برجام، عربستان سعودی خواهان مشارکت در مذاکرات هسته‌ای و افزودن بندهایی در برجام شد تا مانع از برنامه موشکی ایران و تهدیدهای جمهوری اسلامی و نیروهای نیابتی آن در خاورمیانه شود.

در ماه‌های گذشته خبرهایی مبنی بر مذاکرات پنهان ایران و عربستان سعودی با میانجی‌گری عراق منتشر شد و مسئولان دو کشور و عراق نیز آن را تأیید کردند. خبرهای چندانی از این مذاکرات منتشر نشده اما گفته می‌شود که تمرکز اصلی آن بر روی جنگ یمن است. این گفت‌وگوها هنوز به نتیجه‌ای نرسیده است.

پیش از این محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی گفته بود عربستان علاقه‌ای به دشمنی با ایران ندارد.