محمداشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان، پنجشنبه ۷ مرداد / ۲۹ ژوئیه در مراسم گرامیداشت «بیرق ملی» در کابل گفت:
«دولت نیت و برنامه روشن برای تغییر دارد. نیت دولت افغانستان حفظ ارزشها، برقراری صلح پایدار و ایجاد نظم در کشور است.»
غنی به مردم افغانستان اطمینان داد که «برنامه عمل دولت آماده است و بهزودی اوضاع تغییر خواهد کرد».
محمد اشرف غنی بهتازگی در پیامی بهمناسبت عید قربان نیز گفته بود طالبان ارادهای برای صلح ندارند و «سه تا شش ماه موضعگیری روشن، وضعیت را تغییر میدهد، افکار را تغییر میدهد و باورمندی میآورد».
رئیس جمهوری افغانستان روز پنجشنبه تأکید کرد که اقداماتی باید صورت گیرد تا طالبان به این نتیجه برسند که بهکارگیری زور نتیجه نمیدهد.
او افزود طالبان باید در مورد عملکرد خود پاسخگو باشند. غنی گفت آنها باید به مردم توضیح دهند که چرا اسامه بن لادن را بر منافع ملی افغانستان ترجیح دادند؛ باید توضیح دهند که «آیا منافع ملی افغانستان برایش مهم است یا منافع ملی شبکهها».
اشرف غنی تأکید کرد که مردم افغانستان تسلیم طرحهایی که در آن افغانستان را به نابودی میکشانند، نخواهند شد. او خطاب به طالبان گفت:
«یک چیز ثابت است؛ شما به زور تسلیم نمیشوید و ما هم به زور تسلیم نمیشویم.»
رئیس جمهوری افغانستان در حالی این سخنان را بیان میکند که در ماههای اخیر طالبان به حملات خود شدت بخشیدهاند. همزمان با تشدید خشونتها از سوی طالبان، مذاکرات صلح نیز به کُندی پیش میرود.
شبکه تلویزیونی «طلوع» افغانستان روز گذشته، چهارشنبه ۶ مرداد / ۲۸ ژوئیه گزارش داد که در شبانهروز گذشته دستکم ۲۰ولایت این کشور شاهد درگیریهای نظامی میان نیروهای دولتی و طالبان بودهاند که از این میان در غزنی، تخار، قندهار، هلمند و بغلان جنگ شدیدتر بود.
فواد امان، معاون سخنگوی وزارت دفاع ملی افغانستان در اینباره گفت:
«حملات نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان از طریق زمین و هوا به مواضع طالبان به شکل منظم و مداوم در حال اجراست. تلفات طالبان نسبت به گذشته افزایش پیدا کرده و با گذشت هر روز مناطق بیشتری از دست دشمن آزاد میشوند.»
بر اساس این گزارش، بخشهایی از شهر میمنه، مرکز ولایت فاریاب، از روز سهشنبه شاهد حملات توپخانهای طالبان است و این وضعیت ساکنان این شهر را نگران کرده است.
وضعیت در هرات نیز نگرانکننده توصیف شده است و نیروهای امنیتی قانون منع رفتوآمد شبانه را بهاجرا گذاشتهاند.
روز گذشته (چهارشنبه) شبکه الجزیره گزارشی تفصیلی از نگرانی مردم قندهار از پیشرویهای طالبان منتشر کرد. در این گزارش آمده بود که با محاصره قندهار توسط طالبان، هزاران نفر مجبور شدهاند محل زندگی خود را ترک کرده و به مناطق امن بگریزند.
بنا به این گزارش، در حال حاضر بیش از ۲۲ هزار آواره داخلی در یکی از اردوگاههای شهر زندگی میکنند که از مناطق و ولایتهای همجوار آمدهاند. همچنین در مجموع حدود ۱۵۰ هزار نفر به دلیل جنگ در مناطق روستایی قندهار آواره شدهاند.
ساکنان قندهار به الجزیره گفتهاند که در چهار ولسوالی مختلف این ولایت درگیری وجود دارد و طالبان یک ساختمان تجاری مهم را تصرف کردهاند.
وزارت دفاع ملی افغانستان روز چهارشنبه از کشته شدن دستکم ۱۷ طالب مسلح در ولسوالی پنجوابی ولایت قندهار خبر داد و گفت نیروهای دولتی طالبان را وادار به عقبنشینی کردهاند.
وزارت دفاع ملی افغانستان گفته است در دو روز اخیر ۱۸۹طالب در عملیات زمینی و هوایی در مناطق مختلف کشور کشته و نزدیک به ۱۴۰ نفر دیگر زخمی شدهاند. طالبان درباره تلفات خود چیزی نگفتهاند.
هفته گذشته سازمان دیدهبان حقوق بشر در گزارشی طالبان را متهم کرد که افرادی را که گمان میرود برای دولت و نیروهای امنیتی افغانستان کار میکنند بازداشت و اعدام کرده است.
گزارش دیدهبان حقوق بشر پس از آن منتشر شد که سازمان ملل متحد به همه طرفهای درگیر هشدار داد که «در حال پیگیری بسیاری از اتهامات مربوط به آسیبرسانی به غیرنظامیان» است.
طالبان این اتهامات را «تبلیغاتی» میدانند.
دولت افغانستان نیز اقدامات نگرانکنندهای علیه روزنامهنگارانی که برای تهیه گزارش از مناطق درگیری تلاش میکنند، انجام داده است.
روز سهشنبه گزارشهایی مبنی بر بازداشت چهار روزنامهنگار توسط دولت به دلیل تلاش برای ورود به سپینبولدک منتشر شد. این شهر مرزی در جنوب ولایت قندهار افغانستان و شمال کویته پاکستان قرار دارد.
وزارت کشور خبرنگاران را که در شبکههای رادیو ـ تلویزیونی محلی کار میکردند متهم کرده است که برای «دشمن» تبلیغ میکنند.
سازمان عفو بینالملل خواستار آزادی فوری روزنامهنگاران شد و گفت:
«این روزنامهنگاران پس از تحقیق در مورد تلفات غیرنظامیان از منطقه سپین بولدک در حال بازگشت بودند. ما خواستار آزادی آنها هستیم.»
در همین حال، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، چهارشنبه ۶ مرداد / ۲۸ ژوئیه در سفر خود به هند از ادامه حملات طالبان ابراز نگرانی کرد و از طالبان خواست تا خشونتها را متوقف کنند و به میز مذاکره برگردند.
بلینکن همچنین گفت با وجودی که آمریکا نیروهای خود را از افغانستان خارج کرده، اما همچنان درگیر مسائل این کشور است.
او گفت:
«آمریکا با داشتن یک سفارت قوی و برنامههایی برای حمایت از زنان و دختران، به توسعه اقتصادی، کمکهای بشردوستانه و حمایت از نیروهای امنیتی افغانستان ادامه میدهد.»
وزیر امور خارجه آمریکا تنها راه حل مشکلات افغانستان را «میز مذاکرات» دانست و افزود:
«پاکستان در توقف خشونت و عدم استفاده گزینه نظامی از سوی طالبان، نقشی اساسی دارد و باید از نفوذ خود استفاده کند.»
فوادحسین چودری، وزیر اطلاعات پاکستان روز چهارشنبه در اسلامآباد گفت سیاستهای آمریکا در افغانستان شکست خورده است و پاکستان و افغانستان هر دو بهای آنرا میپردازند.
چودری گفت: «ابرقدرتها بازی خود را انجام میدهند و سپس منطقه را ترک میکنند.»