خلاصه آنچه گذشت:

۲۴ تیر: اعتراض‌ها به بی‌آبی،‌ فقر و تبعیض نظام‌مند در خوزستان ابتدا از سوی شهروندان عرب از مناطق عرب‌نشین آغاز شد و سپس به دیگر مناطق گسترش یافت. دامنه این خیزش به اهواز، سوسنگرد،‌ ایذه، دزفول،‌ بهبهان، ماهشهر، آبادان و … کشیده شده است.
از همان هفته نخست، شهروندان دیگر مناطق ایران نیز رفته‌رفته در همبستگی با خوزستان دست به اعتراض زدند. شهرهایی همچون تهران، کرج، تبریز، یزدانشهر اصفهان و … شاهد این دست اعتراض‌ها بوده اند. آخرین موارد تظاهرات سوم مرداد در تبریز و تظاهرات چهارم مرداد در تهران بود.
نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی به سرکوب خشونت‌بار اعتراض‌ها دست زده اند. شمار کشته‌شدگان اعتراض‌ها به طور دقیق مشخص نیست اما عفو بین‌الملل کشته شدن دست کم هشت معترض را تأیید کرده است. تاکنون دست‌کم نام ۹ شهروند معترض که به دست نیروهای امنیتی کشته شده‌اند، مطرح شده: میثم عچرش، فرزاد فریسات (الفریساوی)، محمد عباس الکنانی، محمد عبداللهی، محمد کروشات، مصطفی منیعاوی، قاسم خضیری و هادی بهمنی. مقام‌های رسمی هنوز کشته شدن همه این شهروندان را تأیید نکرده‌اند.

پس از گذشت ۱۲ روز از آغاز اعتراض‌ها از سوی شهروندان عرب خوزستان، موج اعلام همبستگی و پیوستن به این اعتراض‌ها به نقاط دیگر ایران از جمله تهران و تبریز کشیده شده است.

مردم معترض در فردیس کرج در حمایت از اعتراضات خوزستان به خیابان آمدند. بنا به ویدئوهای منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی، گروهی از مردم دوشنبه شب چهارم مرداد در فلکه دوم فردیس کرج از جمله شعار می‌دادند: «نترسید، نترسید، با همه با هم هستید»؛ «ایرانی می‌میرد، ذلت نمی‌پذیرد» و «مرگ بر دیکتاتور».

ساعاتی پیش از آن، در تهران مردم در خیابان‌های جمهوری و انقلاب در حمایت از اعتراضات خوزستان راهپیمایی کردند.

این تظاهرات در دوازدهمین روز از آغاز اعتراضات در خوزستان در خیابان جمهوری تهران آغاز شد و مردم شعار می‌دادند: «مرگ بر دیکتاتور»، «توپ ، تانک فشفشه آخوند باید گم بشه»، «ایرانی با غیرت حمایت حمایت»، «بی‌غیرتا نشستن منتظر چی هستن».

گزارش‌های منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی از کندی سرعت اینترنت یا اختلال در آن در بخش‌هایی از تهران خبر می‌دهند.

ویدئوهایی حاکی از بستن جاده به دست معترضان در کرمانشاه نیز منتشر شده است. ویدئوی دیگری منتسب به این شهر از استقرار نیروهای امنیتی در آنجا خبر می‌دهد. برخی گزارش‌های تأییدنشده حاکی از درگیری نیروهای امنیتی با مردم هستند.

در دو روز گذشته خیابان‌های چند شهر شاهد اعتراض جمعی بودند. تبریز، سقز و بجنورد از جمله شهرهایی بودند که بعدازظهر و شامگاه شنبه ۲ مرداد تجمعات اعتراض‌آمیزی در همبستگی با تظاهرات اخیر در استان خوزستان در آنها برپا شد.

در تبریز نیز همزمان با اعتراضات در اتصال اینترنت اختلال به وجود آمد. گروهی از معترضان نیز دستگیر شدند.

اینترنت در خوزستان شب گذشته نیز همچون شب‌های پیش از آن با قطعی مواجه بود.

شامگاه یکشنبه ۳ مرداد از کوی علوی اهواز خبر رسید که دو ورودی اصلی آن تحت محاصره نیروهای امنیتی قرار گرفته است و مأموران همه افراد در حال خروج یا ورود به این منطقه را تفتیش کرده و از برخی می‌خواهند تلفن‌های همراه خود را باز کنند تا در صورت وجود ویدئوی اعتراضات آن‌ها را بازداشت کنند.

پیش از این نیز در حمایت از اعتراضات خوزستان مردم در کرمانشاه، لرستان، یزدانشهر اصفهان و … دست به تظاهرات زده‌اند.

گزارش‌ها از دومین هفته اعتراضات

▪️گزارش‌ شبکه‌های اجتماعی: حضور مردم معترض در خیابان‌های تهران

در پی اعتراضات مردم در خوزستان و گسترش آن در چند شهر دیگر ایران، از تهران نیز خبرها و فیلم‌هایی از تظاهرات گروهی از مردم منتشر شده است. آن‌ها علیه حکومت شعارهایی سر دادند.

▪️ادعای روحانی: دولت بیشترین خدمات را به خوزستان کرده و «دشمن» و «تحریکات برخی جریان‌های داخلی» پشت حوادث اخیر قرار دارد

مسئولان حکومتی همچنان هرگونه عملکرد غلط و کم‌کاری در مورد خوزستان را انکار می‌کنند. حسن روحانی باز هم از «حق اعتراض مردم» سخن گفت اما همچنان «دست‌های آلوده دشمن» و «تحریکات برخی جریان‌های داخلی» را برجسته کرد. معاون اول او نیز ریشه مشکلات کنونی خوزستان را «خشکسالی» و «بهره‌برداری‌های غیرقانونی از آب» می‌داند.

▪️سناریوی حکومت ایران برای سرکوب در خوزستان: « ۱۹ مامور امنیتی در جریان اعتراضات کشته و مجروح شدند»

حکومت و رسانه‌های امنیتی به‌جهت تشدید خط سرکوب، سناریوسازی برای اعتراضات در خوزستان را کلید زده‌اند. پس از آنکه صدا و سیما معترضان را به «خارج از کشور» نسبت داد، خبرگزاری فارس هم از کشته و زخمی شدن ۱۹ تن از ماموران امنیتی طی روزهای گذشته خبر داد.

▪️بحران خوزستان: خامنه‌ای باز هم مسئولیت خود را نپذیرفت

رهبر جمهوری اسلامی همچون بحران‌ها و چالش‌های قبلی، این بار نیز در مورد رویدادهای خوزستان مسئولیتی به گردن نگرفت. او در همین حال «دشمن» را فراموش نکرد و گفت بهانه به دست دشمن ندهید.

▪️عفو بین‌الملل خواستار توقف استفاده از سلاح‌های جنگی و سرکوب معترضان در خوزستان شد

سازمان عفو بین‌الملل با انتشار بیانیه‌ای ضمن تأیید کشته شدن دست‌کم هشت معترض در جریان اعتراض‌های استان خوزستان، خواستار توقف استفاده از سلاح‌های جنگی علیه معترضان، قطع کردن اینترنت و سرکوب شدید معترضان شد.

▪️نیروهای امنیتی به سوی معترضان در ماهشهر و الیگودرز آتش گشودند

هشتمین شب اعتراضات در شهرهایی از خوزستان و لرستان و بوشهر و اصفهان ادامه یافت. بنا به گزارش‌های تأییدنشده، نیروهای امنیتی دو معترض را در ماهشهر کشتند.

▪️در هفته نخست اعتراض‌ها در خوزستان چه گذشت؟

اعتراض‌های خوزستان در هفتمین شب در ایذه و مسجد سلیمان و دیگر مناطق ادامه یافت. یک هفته پس از آغاز اعتراض‌های فراگیر در این استان، فریاد همبستگی از دیگر نقطه‌های ایران بلندتر شده است.