روند همهگیری کووید-۱۹ در استانهای جنوبی ایران همچنان افزایشی است. در سیستان و بلوچستان، محرومترین استان ایران به لحاظ سرانه تخت بیمارستانی و امکانات درمان، رئیس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان شرایط را «بسیار سخت» توصیف کرد و گفت که تنها در یک روز هزار و ۱۰۳ بیمار جدید شناسایی شدند و در ۲۴ ساعت گذشته، ۱۹ بیمار فوت کردند.
در این استان که نزدیک به دو ماه است با روند افزایشی همهگیری کووید-۱۹ روبهرو است، در هفتههای قبل تختهای بیمارستانی بیشتری به بخش کرونا اختصاص یافت اما آنطور که از اظهارات محمد هاشمی پیداست، امکانات درمانی پاسخگوی مراجعهکنندگان نیست.
به گفته او شدت همهگیری و سرایت بیماری نسبت به هفته قبل سه برابر افزایش یافته، ۴۸۱ بیمار حاد تنفسی و ۳۰۰ مبتلا به کرونا در بیمارستانهای استان تحت درمان قرار دارند و ظرفیت تختهای بیمارستانی کاملا تکمیل است.
در استان فارس نیز شمار بیماران رو به افزایش است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز شنبه ۵ تیر گفته بود موج پنجم شیوع ویروس کرونا در فارس از نواحی جنوبی استان آغاز شده است.
در پیوند با همین موضوع فاطمه عابدینی، دبیر کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا در گفتوگو با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) نسبت به موج پنجم همهگیری هشدار داد و گفت پس از کاهش نسبی شمار بیماران در اوایل خرداد، روند افزایشی ابتلا به صورت شاخهای از استانهای جنوبی به سمت شمال کشور در حال حرکت است.
در خرداد ماه پیش از آنکه تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای اسلامی شهر و روستا آغاز شود، کارشناسان حوزه سلامت نسبت به افزایش شمار بیماران به دلیل برگزاری همایشهای تبلیغاتی هشدار داده بودند.
با وجود اینکه ستاد مقابله با کرونا و وزارت کشور برگزاری گردهماییهای تبلیغاتی را به رعایت دستورالعملهای تدوین شده مشروط کردند اما تصاویر متعددی از برنامههای تبلیغاتی نامزدها منتشر شد که نشان میداد پروتکلهای بهداشتی نادیده گرفته شده است.
در یک نمونه، ابراهیم رئیسی (عضو هیئت مرگ) در اهواز صدها تن را بدون رعایت فاصلهگذاری اجتماعی در ورزشگاه تختی اهواز کنار هم نشاند.
نادیده گرفتن دستورالعملهای مربوط به کنترل چرخه همهگیری و تأخیر در واکسیناسیون عمومی به عنوان تنها راهکار ایمنی جمعی سبب افزایش دوباره شمار بیماران شده است.
به گفته عابدینی روند افزایشی همهگیری از استانهای هرمزگان، سیستان و بلوچستان و بوشهر به استانهای کرمان و یزد رسیده و در صورتی که اقدام جدی برای کنترل آن صورت نگیرد به دیگر مناطق میرسد و به احتمال زیاد در روزهای پایانی تیر ماه موج پنجم کرونا سراسر ایران را فرا میگیرد.
در حال حاضر در تهران شمار مراجعهکنندگان سرپایی به درمانگاههای ویژه کووید-۱۹ افزایش یافته است.
در قزوین نیز جلال رحمانی، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی افزایش شمار بیماران را تائید کرد و گفت:
«تا هفته گذشته روند مراجعات و بستریها تقریبا ثابت بوده اما در روزهای اخیر شاهد رشد نامحسوس در این خصوص هستیم و آمار بستریها از ۲۰۰ نفر به ۲۱۷ نفر افزایش یافته است.»
وضعیت در استان مازندران هم مشابه قزوین است. دانشگاه علوم پزشکی ساری در آخرین گزارش از وضعیت شهرهای استان مازنداران نسبت به روند افزایشی شمار بیماران در مقایسه با هفته قبل هشدار داده است.
واکسن نیست، تور هست
در حالی که شمار بیماران همچنان رو به افزایش است و به استناد آمارهای رسمی کووید-۱۹ روزانه حداقل جان ۱۰۰ تن را میگیرد، حکومت همچنان به جای اقدام برای خرید واکسن بر تولید واکسن داخلی اصرار میورزد.
شنبه پنجم تیر وزیر بهداشت در مراسم رونمایی از خط تولید واکسن اسپوتنیک وی در کرج حاضر شد و یک روز قبل از آن تصاویری از تزریق واکسن ساخت شفافارمد به علی خامنهای در رسانهها منتشر شد.
در میان این هیاهوهای تبلیغاتی شمار زیادی از افرادی که یک دوز واکسن را دریافت کردهاند همچنان در صفهای طولانی منتظر دریافت دوز دوم هستند. بر اساس گزارش روزنامه همشهری، ایران تا به حال تنها شش میلیون و ۸۰۰ هزار دوز واکسن از روسیه، چین، سبد کوواکس و هند وارد کرده است.
شفافارمد، شرکت وابسته به بنیاد برکت تعهد کرده است پنج میلیون دوز واکسن به وزارت بهداشت تحویل دهد اما زمان مشخصی برای اجرای تعهدش اعلام نشده است. در چنین شرایطی آژانسهای مسافرتی اقدام به برگزاری تورهای واکسن کردهاند و افرادی که از امکان مالی برخوردارند به کشورهای همسایه از جمله امارات متحده عربی، ارمنستان و گرجستان سفر میکنند.
در روزهای گذشته برخی از کاربران شبکههای اجتماعی گفته بودند برای واکسیناسیون به ارمنستان سفر کردهاند.
خبرگزاری دانشجویان ایران هم یکشنبه ۶ تیر به نقل از افرادی که از ایران به ارمنستان رفته بودند نوشت بیشتر آنها واکسن آسترازنکا دریافت کردهاند.
درباره ترکیب ابراهیم رئیسی (عضو هیئت مرگ) بنگرید به این اطلاعیه تحریریه زمانه