سردار حسین رحیمی، رئیس پلیس پایتخت صبح جمعه ۲۸ خرداد از تعدادی از شعب اخذ رأی بازدید و اعلام کرد که بر اساس اعلام ستاد ملی مبارزه با کرونا منع تردد شبانه در پایتخت برداشته شده است. همزمان تدابیر امنیتی ویژهای در پایتخت به کار بستهاند.
انتخابات سیزدهمین دوره ریاستجمهوری، ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا، نخستین میاندورهای یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی (شش حوزه انتخابیه تهران، تفرش، کبودرآهنگ، گچساران، آستانه اشرفیه و میانه) و دومین میاندورهای پنجمین مجلس خبرگان رهبری (چهار حوزه تهران، قم، خراسان رضوی و مازندران) جمعه ۲۸ خرداد در حال برگزاری است.
طبق اعلام ستاد انتخابات کشور شمار افراد واجد شرایط در این انتخابات ۵۹ میلیون و ۳۱۰ هزار و ۳۰۷ نفر است که از این تعداد، یک میلیون و ۳۹۲ هزار و ۱۴۸ نفر رأی اولی هستند. فرایند انتخابات از ساعت ۷ صبح جمعه آغاز شد و قرار بود تا ساعت ۲۴ ادامه داشته باشد اما وزارت کشور برای بالا بردن نرخ مشارکت در یکی از تکقطبیترین انتخابات ریاست جمهوری در ایران ساعت اخذ رأی را تا ساعت ۲ بامداد شنبه تمدید کرد.
روابط عمومی وزارت بهداشت صبح جمعه ۲۸ خرداد اعلام کرد بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی طی شبانهروز گذشته، ۱۰ هزار و ۱۰۰ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در ایران شناسایی شد. در این مدت دستکم ۱۲۷ نفر از مبتلایان جان خود را از دست دادند. مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۳ میلیون و ۸۰ هزار و ۵۲۶ نفر رسید. از این جمعیت ۳۳۱۶ نفر از بیماران در بخشهای مراقبتهای ویژه بیمارستانها بستری شدهاند.
روند صعودی همهگیری ویروس کرونا در جنوب ایران
روز گذشته وزارت بهداشت اعلام کرده بود در نوار جنوبی ایران همهگیری ویروس کرونا گسترش یافته است. بر این اساس درحال حاضر شهرستانهای تنگستان، دشتستان، دشتی، عسلویه و کنگان (استان بوشهر)، اندیمشک (خوزستان)، ایرانشهر، چابهار، زاهدان و نیکشهر (سیستان و بلوچستان)، رودبار جنوب، کهنوج و منوجان (کرمان)، بستک، بندرلنگه، بندرعباس، پارسیان، جاسک، رودان، سیریک، قشم و میناب (هرمزگان) از شنبه ۲۹ خرداد، یعنی بعد از پایان رأیگیری در وضعیت قرمز قرار میگیرند، هرچند که در روز رأیگیری هم وضعیت این شهرها به لحاظ تعداد مبتلایان به نسبت جمعیت هر شهر قرنز محسوب میشود.
در حال حاضر ۲۲ شهر ایران در وضعیت قرمز، ۱۷۵ شهر در وضعیت نارنجی، ۲۵۱ شهر در وضعیت زرد قرار دارند.
تمهیدات «مناسب»: حذف ثبت اثر انگشت
به رغم نگرانیها از گسترش نسخههای ویروس کرونا به ویژه در نوار جنوبی کشور، ایرج حریرچی، معاون کل وزیر بهداشت ادعا کرد که «تمهیدات بسیار مناسبی» برای جلوگیری از انتقال هرگونه بیماری اندیشیده شده است.
علاوه بر پروتکلهای بهداشتی، تنها تمهید افزودن ۱۰ هزار شعبه رأیگیری در سراسر ایران برای کاهش تراکم جمعیت در شعب است.
به گفته حریرچی همه شعب رأیگیری نیز ناظر بهداشتی خواهند داشت. استفاده از وسایلی مانند استامپ و … نیز از فرایند انتخابات حذف شده است.
علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا شامگاه گذشته در یک برنامه تویزیونی زنده با اشاره به اینکه روند کلی بیماری کووید-۱۹ در کشور در برخی مناطق جنوبی کشور هنوز صعودی است، گفت:
«در شرایط کنونی مردم دغدغه حضور پای صندوقهای رای را نداشته باشند چرا که شعبهها افزایش پیداکرده و مسئولان شعب برای رعایت اصول بهداشتی کاملا آموزش دیدهاند و به نحوی برنامهریزی شده که در پای صندوقهای رایگیری مگر در فضاهای سر باز صف تشکیل نشود.»
رئیسی نیز از حذف فرایند ثبت اثر انگشت به عنوان یک تدبیر موثر برای جلوگیری از گسترش همهگیری در روز انتخابات یاد کرد.