وزیر اطلاعات دولت دوم محمود احمدی‌نژاد گفت که ردصلاحیت اکبر هاشمی رفسنجانی در انتخابات ریاست‌جمهوری هشت سال پیش بر اساس گزارش و تحلیلی بود که او به اعضای شورای نگهبان ارائه داد.

حیدر مصلحی در یک مصاحبه که بخش‌هایی از آن روز گذشته در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد گفت که او و همکارانش در وزارت اطلاعات براساس تحلیل از «کف خیابان» به این نتیجه رسیده بودند که رفسنجانی در انتخابات پیروز خواهد شد.

او در ادامه گفت که در یک گزارش دو صفحه‌ای تحلیل خود از فواید و تهدیدات دو سناریوی تایید و رد صلاحیت اکبر هاشمی رفسنجانی را بر اساس «مصالح نظام» نوشته و به اعضای حقوق‌دان و فقهای شورای نگهبان داده است. در این تحلیل وزیر وقت اطلاعات از شورای نگهبان خواسته که هاشمی را ردصلاحیت کنند.

مصلحی گفت که تحلیل و گزارش او آنقدر دقیق و چنان منطبق بر «مصالح نظام» بود که اعضای شورای نگهبان نتوانستند ایرادی به آن بگیرند. براساس این روایت، تنها یک عضو حقوقدان در مورد اهمیت جایگاه هاشمی و هزینه‌های ردصلاحیت او هشدار می‌دهد که وزیر وقت اطلاعات می‌گوید «گنده‌ها هم فدای نظام شده‌اند.»

«در این بررسی که به شورای نگهبان ارائه شد تمام ابعاد را دیده بودم و چیزی نبود که از قلم افتاده باشد. فقط یکی از آقایان حقوقدان شورای نگهبان از من پرسید شخصیت این فرد چه می‌شود؟ گفتم من با شخصیت کاری ندارم. من دارم هزینه فایده برای نظام می‌کنم. بله، ممکن است یک شخصیت گاهی لازم باشد که فدای نظام شود. ما این‌همه شهید دادیم و شخصیت‌هایی مثل شهید بهشتی را برای انقلاب و نظام دادیم، پس گاهی لازم است شخصیت‌هایی را برای نظام کنار بگذاریم.»

«نظام» در ادبیات سیاسی مقام‌های جمهوری اسلامی، اشاره‌ای است به «اراده رهبر جمهوری اسلامی» و بیان این جملات از سوی حیدر مصلحی تایید همان روایتی است که هاشمی رفسنجانی چند ماه پیش از مرگش از ماجرای ردصلاحیتش به دست داده بود.

رفسنجانی در آبان ۱۳۹۵ گفته بود که در انتخابات ۱۳۹۲، وزیر اطلاعات به جلسه داخلی شورای نگهبان برای بررسی صلاحیت کاندیداها رفته است و نسبت به اقبال فزاینده به او و قطعی‌بودن انتخابش به‌عنوان رئیس‌جمهور هشدار داده است. اعضای شورای نگهبان هم پس از این گزارش وزیر اطلاعات هاشمی را رد صلاحیت کردند.

بیان این روایت در مورد روند بررسی صلاحیت‌ها در شورای نگهبان مجددا موضوع تسلط نهادهای امنیتی بر نهادهای سیاسی را برجسته کرده است. در هفته‌های گذشته و پس از رد صلاحیت علی لاریجانی گفته شد که او بر اساس گزارش سازمان اطلاعات سپاه در مورد وضعیت اقامت و تابعیت دخترش در آمریکا از دایره انتخابات حذف شده است. بعدتر علی خامنه‌ای در یک سخنرانی تلویزیونی این گزارش را نادرست خواند و از نهادهای مسئول خواست تا «جبران» کنند.

چند ساعت پس از این سخنان علی خامنه‌ای، شورای نگهبان بیانیه‌ای منتشر کرد و گفت که نقشی در افشای گزارش خلاف در مورد علی لاریجانی نداشته و این گزارش اشتباه هم مبنای تصمیم‌گیری برای صلاحیت او نبوده است.

اما انتشار روایت جدید در مورد پرونده قدیمی رد صلاحیت هاشمی رفسنجانی واکنش‌های گسترده‌ای هم داشته است.

شاید مهم‌ترین واکنش را متهم ردیف اول این پرونده نشان داد. عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان که در روزهای گذشته تلاش می‌کرد بگوید شورای نگهبان زیر سلطه امنیتی‌ها نیست، این بار هم دست به کار شد و گفت که روایت مصلحی کذب است و «شورا(ی نگهبان) گزارش نهادهای قانونی را بررسی می‌کند و نهایتا بر اساس تشخیص و رای اعضا نتیجه اعلام می‌گردد.»

محمود صادقی، نماینده اصلاح‌طلب مجلس دهم در واکنش به این خبر، موضوع مرگ هاشمی رفسنجانی را هم در زمره موضوعاتی آورده که ممکن است روزی  پشت پرده آن گفته شود: «با این گزارش وزیر وقت اطلاعات درباره‌ی هزینه‌-فایده‌ی تأیید و رد صلاحیت هاشمی رفسنجانی، احتمالا چند وقت دیگر شاهد گزارش هزینه-فایده‌ی زندگی و مرگ او نیز خواهیم بود.»

مرگ اکبر هاشمی رفسنجانی در روز ۱۹ دی ۱۳۹۵ رخ داد و هنوز اعضای خانواده او و برخی چهره‌های اصلاح‌طلب، مرگ او را غیرطبیعی و در نتیجه ترور می‌دانند.

عباس عبدی، دیگر چهره اصلاح‌طلب هم در توییتر خود نوشت: «‏اگر دو دهه پیش کسی می‌گفت روزی برسد که فردی چون هاشمی را یک روحانی درجه چند ردصلاحیت کند و به قول خودش ۱۲ مجتهد و حقوقدان هاج و واج نظرش را بپذیرند؛ حتما چنین شخص پیشگویی را به تیمارستان می‌بردند. ولی این هم رخ داده است.»