قطع برق بدون اعلام قبلی در روزهای گذشته همه را کلافه کرده است. صاحبان کارگاه‌های تولیدی می‌گویند ساعت‌های طولانی خط تولید را تعطیل کرده‌اند. واحدهای خدماتی، به‌ویژه آن گروهی که فعالیت‌شان به اینترنت وابسته است، هم وضعیتی مشابه داشتند.

در درون خانه‌ها هم دانش‌آموزانی که باید در آزمون‌های آنلاین شرکت می‌کردند، کارکنانی که مشمول دور کاری شده بودند و بسیاری دیگر برای پیش‌بردن کارهای روزانه با یک مشکل غیرمترقبه روبرو شدند؛ قطعی برق.

قطعی برق اعلام نشده اعتراض برخی از مقام‌های سازمان نظام پزشکی را به دنبال داشت. حسین کرمانپور مدیر روابط عمومی سازمان نظام پزشکی ایران در پیوند با این موضوع گفت: بیشتر بیمارستان‌ها به برق اضطراری متصل‌اند، مشکل بیمارانی هستند که در خانه از دستگاه اکسیژن‌ساز استفاده می‌کنند. اگر برق قطع شود اکسیژن سازی از حرکت می‌ایستد، وقتی اکسیژن ساز متوقف شود به سرعت اکسیژن خون بیمار کاهش می‌یابد و بیماران دچار مشکل جدی در وضعیت حیات خود می‌شوند.

این مشکل حتی گریبان شطرنج‌بازان ایرانی را هم گرفت. آنها که در محل فدارسیون شطرنج به صورت آنلاین در مسابقات جهانی رقابت می‌کردند، ناگهان با قطعی برق روبرو شدند. به گزارش خبرگزاری‌های ایران مسئولان فدراسیون شطرنج پس از یک وقفه طولانی با استفاده از «موتور برق» شرایط را برای ادامه رقابت فراهم کردند.

مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق ایران یکشنبه دوم خرداد «ناترازی» شبکه برق را علت اصلی قطع برق اعلام نشده دانست و گفت: مصرف برق در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۸۵۰۰ مگاوات افزایش یافته است.

یک روز پیش از اینکه خاموشی چندباره و طولانی‌مدت در سراسر ایران مردم را کلافه کند، خبرگزاری رویترز مزارعه رمزارز را عامل اصلی افزایش مصرف برق در ایران دانسته بود.

رجبی مشهدی هم به صورت ضمنی این مسئله را تایید کرد و یکشنبه دوم خرداد به خبرگزاری دولت جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) گفت: در حال حاضر بیش از ۲۰۰۰ مگاوات برق در مراکز غیرمجاز استخراج رمز ارز در کشور مصرف می‌شود. او میزان مصرف مراکز مجاز استخراج رمزارز را هم فقط ۳۰۰ مگاوات بیان کرد.

بمب ساعتی کمبود برق در آستانه انفجار

خاموشی اعلام نشده در تهران و چند شهر دیگر واکنش نمایندگان مجلس را به دنبال داشت. هادی بیگی‌نژاد، عضو کمیسیون انرژی مجلس در یک تذکر شفاهی کمبود برق در کشور را «نگران‌کننده» و «همچون یک بمب ساعتی که در سال‌های آینده منفجر می‌شود» توصیف کرد و گفت: اگر تا سال ۱۴۱۵ به ۱۰۰ هزار مگاوات [تولید روزانه]نرسیم با مشکلات جدی روبرو می‌شویم.

او از مجموعه سران سه قوه و شورای امنیت ملی خواست «آسیب‌های اجتماعی و اقتصادی» کمبود برق را در نظر بگیرند و بودجه مورد نیاز وزارت نیرو برای تولید برق را تامین کنند.

به گفته او تولید برق ایران در سال ۱۳۹۹ نسبت به یک سال قبل‌تر کاهش یافته و از ۵۸ هزار مگاوات به ۵۷ هزار مگاوات در روز تنزل پیدا کرده است.

وزارت نیرو ایران اما اعلام کرده است در سال گذشته ۳۴۳ میلیون مگاوات برق تولید کرده که ۵,۸ درصد از میزان تولید در سال ۱۳۹۸ بیشتر است.