بمباران زیرساختهای غزه
وزارت بهداشت غزه بامداد پنجشنبه اعلام کرد که شمار جانباختگان در حملات ارتش اسرائیل به نوار غزه به ۶۷ نفر رسیده که در میان آنها ۱۷ کودک و ۶ زن وجود دارند. همچنین تعداد مجروحان به ۳۸۸ نفر افزایش یافته است.
مقامات بهداشتی اسرائیل اعلام کردند که در آن کشور هم هفت نفر در اثر حملات راکتی حماس جان خود را از دست دادهاند. بیش از صد نفر از شهروندان اسرائیلی نیز مجروح شدهاند. در بمبارانهای ارتش اسرائیل بخشی از خیابانها و زیرساختهای غزه نیز آسیبدیده و این امر حرکت آمبولانسها را مختل و امدادرسانی به مجروحان را دشوار کرده است
ارتش اسرائیل تخمین زده است که از آغاز درگیریها حدود ۱۵۰۰ فروند موشک و راکت از غزه به سمت اسرائیل شلیک شده. کیفیت موشکپرانیها ارتقا پیدا کرده و اکنون حماس مناطقی در عمق خاک اسرائیل را هدف قرار میدهد.
اسماعیل هنیه، رهبر حماس شامگاه چهارشنبه در گفتوگو با شبکه الجزیره گفت که مسجدالاقصی موضوع اصلی گفتوگوی میان مقامات حماس با طرفهای مختلف منطقه است و همه طرفها درباره ضرورت توقف اقدامات دولت اسرائیل در بیتالمقدس اتفاق نظر دارند.
اقامه نماز عید فطر در مسجدالاقصی
منطقه باب العامود در مرکز بیتالمقدس (اورشلیم) طی روزهای اخیر صحنه درگیری نیروهای امنیتی اسرائیل با ساکنان فلسطینی شرق بیتالمقدس بود. این منطقه در جوار مسجدالاقصی قرار دارد. فلسطینیها میگویند اجازه نمیدهند اسرائیل این منطقه را با مصادره خانههای مسلمانان با هدف یکدستسازی شهر مسدود کند. منع اقامه نماز در صحن مسجدالاقصی نیز یکی از دیگر از دلایل درگیریها در بیتالمقدس بود.
به گزارش شبکه الجزیره صبح عید فطر هزاران تن از مسلمانان در مسجد الاقصی اقامه نماز کردند. روز گذشته در شهر اللد که محل سکونت شهرکنشینان یهودی و مسلمانان است، مسلمانان و یهودیها با هم درگیر شده بودند و مسلمانان برای مدت کوتاهی کنترل شهر را به دست گرفتند. مقامات اسرائیلی در این شهر حکومت نظامی اعلام کردند.
الجزیره گزارش میدهد که بندر حیفا هم از شامگاه گذشته تاکنون صحنه درگیری بین شهروندان مسلمان و یهودی است. عدهای از شهروندان یهودی مغازهها و خانههای مسلمانان در این شهر را به آتش کشیدند. الجزیره به نقل از شبکه کان اسرائیل گزارش میدهد که دستکم ۵۹ نفر دراین حملات در اثر استنشاق دود مسموم شدند. ۱۰ درصد ساکنان حیفا – سومین شهر بزرگ اسرائیل – مسلماناند.
رایزنیها برای برقراری آتشبس
همزمان با افزایش تنشها، شرکت نفتی شورون که استخراج گاز از میدان تامارا را به عهده دارد، میدان گاز را بست. دولت اسرائیل اعلام کرد ذخایر کافی انرژی در اختیار دارد. فرودگاه بنگوریون که دوشنبه گذشته هدف حملات راکتی حماس قرار گرفت به مدت کوتاهی تعطیل شد. دستکم دو شرکت هواپیمایی آمریکایی پروازهای خود به اسرائیل را قطع کردهاند.
رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد اسرائیل حق دفاع از خود را دارد. بایدن اظهار امیدواری کرد که تنشها «دیر یا زود» خاتمه بیابد. دفتر نخست وزیر اسرائیل با انتشار بیانیهای اعلام کرد که به اطلاع دولت آمریکا رسانده است که همچنان به حملات برای از بیم بردن «زیرساختهای نظامی حماس و انهدام شبکههای تروریستی در غزه» ادامه میدهد.
بنی گانتز، وزیر جنگ اسرائیل اعلام کرد دیپلماتهای مصری در تلاشاند در گفتوگو با مقامات اسرائیلی به توافق آتشبس دست پیدا کنند. گانتز گفت:
«اسرائیل خود را برای اعلام آتشبس آماده میکند. اما در حال حاضر تاریخ توقف بمبارانهای غزه مشخص نیست. تا آرامش کامل برقرار نشود نمیتوانیم اعلام آتشبس کنیم.»
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در تماس تلفنی با محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین حملات راکتی حماس به اسرائیل را محکوم و بر ضرورت کاهش سطح تنش تاکید کرد.
دولت آمریکا مانع شد که شورای امنیت سازمان ملل قطعنامهای را به تصویب برساند که از اسرائیل میخواهد به درگیریها هرچه سریعتر پایان دهد. شورای امنیت از آغاز درگیریها تاکنون پشت درهای بسته دو نشست اضطراری تشکیل داده است.