خبرگزاری دولتی عراق بامداد یکشنبه ۲۵ آوریل/ ۵ اردیبهشت وقوع یک انفجار در بیمارستان «ابن الخطیب »که محل نگهداری بیماران مبتلا به کرونا در بغداد بود را گزارش کردند.
در نخستین ساعت پس از وقوع این انفجار شمار کشتهشدگان ۲۷ نفر اعلام شد. کاظم بوهان، سرپرست سازمان دفاعهای غیرنظامی عراق نیز اعلام کرد که ۹۰ نفر از ۱۲۰ بیمار بستری شده در این بیمارستان و بستگان آنها نجات یافتهاند.
شبکه تلویزیونی «العالم» که به ایران و شیعیان عراق نزدیک است هم صبح یکشنبه از کشته شدن دستکم ۵۵ نفر خبر داد.
وزارت بهداشت عراق چند ساعت پس از حادثه در یک اطلاعیه بدون اینکه شمار کشتهشدگان را اعلام کند، مدعی شد که ۲۰۰ بیمار نجات یافتهاند.
خبرگزاری الجزیره عصر یکشنبه گزارش کرد؛ شمار کشته شدگان به ۸۲ تن رسیده است. وزارت بهداشت عراق شمار مجروحان این حادثه که نجات یافتند را ۱۱۰ تن اعلام کرد. حال برخی از نجات یافتگان وخیم گزارش شده است.
به دنبال این حادثه مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق بعداز ظهر یکشنبه ۲۵ آوریل/۵ اردیبهشت حسن التمیمی وزیر بهداشت و استاندار بغداد را تا زمان مشخص شدن نتایج تحقیق در باره علت انفجار به صورت موقت خلع ید کرد.
الکاظمی صبح امروز حادثه رخ داده در بیمارستان «ابن الخطیب» را «دلخراش» توصیف کرد و رئیس مرکز بهداشت «الرصافه»، منطقهای که بیمارستان در آنجا واقع شده است، را از کار برکنار کرد.
علاوه بر او، رئیس بیمارستان و مدیر بخش مهندسی و نگهداری تجهیزات این بیمارستان نیز برکنار شدهاند.
برهم صالح رئیسجمهوری عراق از تصمیات نخستوزیر حمایت کرده و خواستار رسیدگی فوری به این حادثه شده است.
رئیس مجلس عراق نیز نمایندگان را به جلسه فوری در روز دوشنبه فراخوانده است.
سندیکای پزشکان عراق هم با صدور بیانیهای از همه نهادهای دولتی خواستند اطمینان دهند که شرایط ایمنی کامل با توجه به الزامات حفاظت شهری و تامین الزامات محافظت شخصی در بالاترین سطح را فراهم سازند، در غیر اینصورت نمیپذیرند «در شرایط مشابه و چنین تهدیدی کار کنند».
در بیانیه این سندیکا بیمارستان ابن الخطیب ساختمانی بدون برخوردار از تجهیزات حفاظتی توصیف شده که «فقط بیماران بیبضاعت در آنها بستری میشوند و فقط پزشکانی در آنجا کار میکنند که یا داوطلبانه و یا وظیفهشان را بر آنها تحمیل کردهاند.»
دو پزشک این بیمارستان که نامشان فاش نشد صبح امروز در گفتوگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس انفجار کپسولها یا مخازن اکسیژن را علت این حادثه اعلام کردند.
مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق این حادثه را «دلخراش» توصیف و عاملان آن را به «برخورد» تهدید کرد. او که سه روز عزای عمومی در عراق اعلام کرده است، گفت: غفلت در چنین مسائلی فقط یک اشتباه نیست، بلکه جرم است که همه طرفهای سهل انگار باید مسئولیت آن را بر عهده بگیرند.
کمیسیون حقوق بشر در عراق خواستار این حادثه را یک جنایت علیه بیماران خسته از کووید -۱۹ که جان خود را به وزارت بهداشت سپرده بودند، خواند و خواستار برکناری و محاکمه وزیر بهداشت شد.
الکاظمی دستور رسیدگی فوری، شفاف و عادلانه به این حادثه را صادر کرده است، اما تا به حال به موج درخواست کاربران شبکههای اجتماعی و کمیسیون حقوق بشر که خواستار برکناری و محاکمه وزیر بهداشت شدهاند واکنشی نشان نداده است.
به گزارش خبرگزاری الجزیره به دستور کاظمی مدیر بیمارستان و مسئولان حراست و نگهداری فنی بازداشت شده و تحت بازپرسی قرار گرفتهاند.
شمار بیماران کووید-۱۹ در عراق طی ماههای گذشته دوباره افزایش یافته است. وزارت بهداشت این کشور در روز شنبه ۲۴ آوریل اعلام کرد از زمان شروع همهگیری کرونا یک میلیون و ۲۵ هزار و ۲۸۸ مورد ابتلا و ۱۵ هزار و ۲۱۷ فوت بر اثر این بیماری را ثبت کرده است.
توضیح: متن این گزارش با توجه به اطلاعات تازه تغییر کرده یا به روز رسانی شده است.