بالاخره پس از کلنجار بسیار میان وزارت بهداشت و وزارت کشور، عبدالرضا رحمانی فضلی به عنوان فرمانده قرارگاه مقابله با کرونا دستور داد تا تردد مسافر و انتقال کالا میان ایران و هند متوقف شود. گفته می‌شود گونه جهش‌یافته ویروس کرونا در هند به مراتب مسری‌تر و کشنده‌تر از گونه جهش‌یافته‌ای است که نخستین بار در انگلستان مشاهده شد.

در نامه عبدالرضا رحمانی فضلی به محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی آمده که به دلیل خطرات ویروس کرونای جهش‌یافته هندی، هر گونه تردد مستقیم و غیر مستقیم مسافر و کالا  از طریق مرزهای زمینی، هوایی و دریایی با کشور هندوستان تا اطلاع ثانوی ممنوع است.

روز گذشته وزارت بهداشت در نامه‌ای از رحمانی‌فضلی خواسته بود تردد میان هند و ایران متوقف شود.

۲۵ استان در وضعیت بسیار بد هستند

روابط عمومی وزارت بهداشت که ساعتی پیش از مرگ ۳۷۴ ایرانی دیگر به دلیل کرونا خبر داده بود اعلام کرد که پنج هزار و ۱۵۶ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ نیز در بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها تحت مراقبت قرار دارند.

در رویدادی دیگر، علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی کرونا اعلام کرد که ۲۵ استان در وضعیت بسیار بد کرونا قرار دارند:

«روند بیماری در کشور همچنان مناسب نیست و روند صعودی است. اکنون ۱۸ استان کشور روند همچنان صعودی دارند و هفت استان هم روند به شدت صعودی را تجربه می‌کنند.هفت استانی که بیشترین روند  صعودی را دارند شامل استان‌های تهران، خراسان رضوی، خراسان شمالی، گلستان، لرستان و همدان است. البته ۱۸ استان دیگر هم روند صعودی دارد.»

به گفته سخنگوی ستاد کرونا، در تعدادی از استان‌ها موج چهارم کرونا در حال نزدیک شدن به قله است. استان‌هایی مثل مازندران، خوزستان، قزوین، فارس، تاحدودی اردبیل، یزد و کردستان روند نسبتا ملایم‌تری طی می‌کنند. در عین حال تعدادی از استان‌ها روند نزولی را آغاز کرده‌اند.

رئیسی گفت که «وضعیت رعایت پروتکل‌ها در سطح کشور آنچنان که انتظار داریم افزایش نیافته است. الان دو هفته است که محدودیت‌های قرمز و نارنجی ایجاد شده و تعطیلی مشاغل همه گروه‌ها به جز گروه یک در شهرهای قرمز و گروه یک و دو در شهرهای نارنجی را داشتیم اما میزان رعایت پروتکل‌ها به ۶۱ درصد در کشور رسیده که عدد مطلوبی نیست.»

سوپرمارکت، خواربار فروشی، نانوایی، رستوران، بانک و فروشگاه زنجیره‌ای بدترین رعایت پروتکل‌ها را دارند.

معاون وزارت بهداشت همچنین نسبت به ویروس جهش‌یافته هندی هم هشدار داد و گفت:

«ویروس جهش‌یافته هندی به شدت مسری است که میزان تلفات بالایی دارد و گفته می‌شود حتی از ویروس‌های جهش یافته دیگر شدیدتر است. استان‌هایی که در مرز شرقی کشور در همسایگی افغانستان و پاکستان قرار دارند باید مراعات کنند و توصیه شد استانداران تمهیدات لازم را بیندیشند.»

مراسم شب‌های قدر برگزار می‌شود

به‌رغم افزایش شمار مبتلایان و مرگ در اثر کرونا، وزارت بهداشت همچنان بر برگزاری مراسم مذهبی شب‌های قدر و نماز عید فطر اصرار دارد. علیرضا رئیسی در این مورد گفت: «در ارتباط با مراسم شب‌های قدر و نماز عید فطر مصوب شد تا این مراسمات در شهرهای زرد و آبی با رعایت پروتکل مراسم برگزار شود. در شهرهای نارنجی و قرمز در فضای باز باید مراسم برگزار شود. طول مدت مجاز برنامه حداکثر دو ساعت است. به منظور تسهیل رفت و آمد شب‌های قدر طرح ممنوعیت تردد از ۹ شب تا سه صبح صرفا در شب‌های قدر برداشته خواهد شد.»

روحانی: برای واردات واکسن مشکل انتقال پول داریم

کندی روند واکسیناسیون در ایران موضوع دیگری است که توجه عمومی را به خود جلب کرده است. حسن روحانی در جلسه امروز ۴ اردیبهشت ستاد ملی مقابله با کرونا گفت که اولویت تامین ارز برای واکسن کرونا بالاترین اولویت‌ها است:

«به رییس کل بانک مرکزی دستور دادم که اولویت اول برای تامین ارز واکسن است. هیچ اولویتی بالاتر از آن نیست و حتی در جلسه قبل دولت به او دستور دادم با هر مشکلی هست، ۱۰۰ میلیون دلار پول آن را کنار بگذارد. اما برای جا به جا کردن این پول‌ها با مشکلات بزرگی مواجه هستیم.»

او گفت که به دلیل تحریم‌های بانکی عملیات انتقال پول با دشواری انجام می‌شود:

«وزارت خارجه و بانک مرکزی،‌ وزیرانی که در کمیسیون مشترک برخی کشورها هستند همه شبانه‌روز تلاش می‌کنند که اگر ۲۴ ساعت یکی از این تلاش‌ها را روی کاغذ بیاوریم تا مردم ببینند که پول واکسن فلان کشور شرقی است یا غربی یا هر کجا که هست می‌خواهیم پرداخت کنیم و جا به جا کنیم واقعا تحریم یک جنایت بزرگ است که در تاریخ ایران رخ داده است. برای این که واکسن وارد کنیم حداقل یک و نیم میلیارد دلار پول می‌خواهیم. جا به جایی و تامین پول و خرید آنها از کشورهای مختلف آسان نیست.»

سوءاستفاده در تزریق واکسن ادامه دارد

پس از جنجال هفته گذشته بر سر تزریق سهمیه واکسن ماموران شهرداری به مقام‌های شهری در ایران، داستان سوءاستفاده از واکسن کرونا همچنان ادامه دارد.

صبح امروز شنبه ۴ اردیبهشت، اعلام شد که معاون دانشگاه علوم‌پزشکی استان گلستان به دلیل تزریق خارج از نوبت واکسن کرونا به همسرش از کار برکنار شده است.

در گزارشی دیگر، روزنامه همشهری از تزریق خارج از نوبت واکسن به منشی‌های مطب پزشکان خبر داد.

حسین کرمانپور، مدیرکل روابط سازمان نظام پزشکی در واکنش به این موضوع و اینکه آیا منشی‌های مطب‌ها هم در اولویت تزریق واکسن کرونا قرار دارند یا خیر، گفت:

«منشی‌ها هم باید این واکسن را بزنند، اما هنوز در فهرست دریافت نیستند.»

او گفت که اگر منشی‌های مطب پزشکان واکسن کرونا دریافت کرده‌ باشند مرتکب تخلف شده‌اند.

براساس آماری که سخنگوی سازمان غذا و دارو از میزان واکسیناسیون در ایران منتشر کرده است تا روز سوم اردیبهشت ۱۴۰۰ «در مجموع ۵۶۳ هزار و ۸۱۰ دوز در نوبت اول و ۱۵۴ هزار و ۷۰۰ دوز در نوبت دوم و در مجموع ۷۱۸ هزار و ۵۱۰ دوز از انواع واکسن در سراسر کشور تزریق شده است.»

کیانوش جهانپور جزئیات واکن‌های تزریقی را اینچنین اعلام کرد:

«در نوبت اول ۲۷۰ هزار و ۵۶۷ دوز و در نوبت دوم ۱۴۳ هزار و ۵۵۰ دوز واکسن اسپوتنیک تزریق شده است. واکسن سینوفارم چین تا کنون در نوبت اول به ۸۱ هزار و ۹۱۴ نفر و در نوبت دوم ۷ هزار و ۵۰۶ نفر و واکسن کوواکسین بهارات در نوبت اول به ۵۶ هزار و ۶۷ نفر و در نوبت دوم به ۳۶۴۴ نفر تزریق شده است. ۱۵۵ هزار و ۲۶۲ دوز واکسن آسترازنکا نیز در نوبت اول تزریق شده است.»

واکسیناسیون کرونا از روز ۲۱ بهمن ۱۳۹۹ در ایران آغاز شده است.