مذاکرات کمیسیون مشترک برجام از ۱۳ فروردین / ۲ آوریل در وین به‌منظور بازگرداندن ایران به تعهدات برجامی خود و لغو تحریم‌های آمریکا علیه ایران در حال انجام است. در حال حاضر دو گروه کارشناسی مذاکرات را ادامه می‌دهند.

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا  روز دوشنبه ۳۰ فروردین / ۱۹ آوریل در پایان نشست غیررسمی وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا از پیشرفت مذاکرات خبر داد و گفت: «من فکر می‌کنم حسن نیت واقعی در سطح هر دو طرف (ایران و آمریکا) برای دستیابی به توافق وجود دارد و این خبر خوبی است.»

بورل افزود: «دو طرف واقعاً مشتاق رسیدن به توافق هستند و از مشکلات عمومی به موضوعات خاص‌تر یعنی مشخصاً لغو تحریم‌ها از یک سو و آستانه‌های تعیین‌شده برای فعالیت‌های هسته‌ای از طرف دیگر متمرکز شده‌اند.»

اتحادیه اروپا روز دوشنبه با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که نشست بعدی کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونان و مدیران سیاسی وزارت‌های امور خارجه‌ ایران و کشورهای باقی‌مانده در برجام فردا، سه‌شنبه ۳۱ فروردین / ۲۰ آوریل از ساعت ۱۰ به وقت اروپای مرکزی به‌شکل حضوری در وین ادامه خواهد یافت.

ریاست این نشست بر عهده انریکه مورا، معاون دبیر کل سیاست خارجی اتحادیه اروپا خواهد بود.

شرکت‌کنندگان در نشست فردا قرار است وضعیت مذاکرات و رایزنی‌ها در سطح کارشناسی را مورد بررسی قرار دهند.

روز دوشنبه سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در نشست خبری خود گفت: « در مسیر درستی هستیم و پیشرفت‌هایی حاصل شده، ولی به این معنا نیست که گفت‌وگوها به مرحله نهایی رسیده است.»

مخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین نیز روز دوشنبه با انتشار پیامی در توییتر اعلام کرد که مذاکرات وین برای احیای برجام وارد مرحله «تهیه پیش‌نویس» شده است. اولیانوف نوشت:

«با راهکارهای عملی هنوز فاصله زیادی داریم اما از فقط صحبت کردن [درباره کلیات]، روی توافق کردن روی گام‌های مشخص برای حرکت به‌سمت اهداف رسیده‌ایم.»

به‌گزارش رویترز، دیپلمات‌ها معتقدند اقدامات گام به گام از سوی هر دو طرف می‌تواند به یافتن راه حل کمک کند. مقام‌های ایرانی به رویترز گفته‌اند که مذاکرات وین می‌تواند به یک توافق موقت منجر شود تا فرصتی برای دستیابی به توافقی پایدارتر وجود داشته باشد.

یک مقام ایرانی که نام او منتشر نشده گفته است: «آن‌چه در حال حاضر در وین مورد بحث است خطوط اصلی یک توافق موقت کوتاه‌مدت است تا به همه طرف‌ها فرصت بیشتری برای حل مشکلات فنی پیچیده را بدهد.»

کشورهای باقی مانده در برجام امیدوارند که تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری ایران به توافق دست یابند، در غیر این صورت مذاکرات احتمال دارد به وقتی دیرتر در سال جاری موکول شود.