انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف هم‌زمان با سالگرد بازداشت علی یونسی و امیرحسین مرادی، دو دانشجوی بازداشتی این دانشگاه، با ارسال نامه‌ای سرگشاده به ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضاییه از او خواست تا ترتیب آزادی این دو دانشجو را دست‌کم تا برگزاری دادگاه بدهد.

به‌ نوشته وب‌سایت «ویرگول»، این نامه با یادآوری «عدم استقلال قضات» در کشور و «سابقه بی‌توجهی به دفاعیات متهمان»، پرونده علی یونسی و امیرحسین مرادی و تحت فشار قرار گرفتن آنها برای اعترافات اجباری را با پرونده مازیار ابراهیمی، زندانی سیاسی پیشین در ایران مقایسه کرده است:

«با توجه به تجربه ده‌ها پرونده کیفری منجر به اقاریر کاذب از جمله در پرونده‌های امنیتی که یکی از معروف‌ترین آن‌ها در زمان اخیر، پرونده تکان‌دهنده مازیار ابراهیمی و چندین متهم دیگر همان پرونده است، برای ما دانشجویان، پرونده این دو تن نیز یادآور گذشته بعضاً تیره‌ای است که همراه با پایمال‌کردن حداقل حقوق انسانی افراد اقاریر کاذب و القایی از متهمان اخذ می‌شود.»

در ادامه این نامه آمده است:

«مهم‌ترین و اصلی‌ترین نگرانی امروز انجمن اسلامی دانشجویان، بازجویی تحت فشار و عدم دسترسی به شرایط عادلانه و نیز وکیل انتخابی در دوره تحقیقات است.»

انتشار این نامه از سوی انجمن اسلامی دانشگاه شریف در حالی‌ست که اعضای این تشکل دانشجویی با وجود اینکه در جلسه بازجویی عمومی از این دو دانشجوی نخبه حضور داشتند، نه تنها اعتراضی نکردند بلکه همراه با تیم بازجویان وزارت اطلاعات در سناریوی ارائه شده از سوی مأموران امنیتی ایفای نقش کردند.

حدود سه ماه پس از بازداشت علی یونسی و امیرحسین مرادی (اواخر تیر ماه سال ۹۹)، چند نفر که خود را به عنوان اعضای «انجمن اسلامی مستقل دانشجویان دانشگاه شریف» معرفی کردند، از برگزاری جلسه دیداری در «کاخ دادگستری» با علی یونسی و امیرحسین مرادی خبر دادند که در آن ادعا شده بود حاضران شاهد اسناد و مدارک تعداد زیادی از عملیات خرابکارانه این دو جوان بوده‌اند.

در گزارش یکی از این افراد که با عنوان «روایت یک جلسه» در وب‌سایت «ویرگول» منتشر شد، اعلام شده بود افراد دیگری از اعضای انجمن اسلامی، جامعه اسلامی، شورای صنفی، بسیج دانشجویی و اساتید دانشگاه با امیرحسین مرادی و علی یونسی در این جلسه بازجویی عمومی ملاقات کرده‌اند.

نویسندگان نامه انجمن اسلامی دانشگاه شریف به حضور خود در این جلسه نیز اشاره کرده‌ و نوشته‌اند:

«علی‌رغم وعده داده شده در جلسه دیدار نمایندگان دانشجویان و دانشگاه با دو دانشجوی بازداشتی مبنی بر آزادی آن‌ها با وثیقه تا برگزاری دادگاه عادلانه، چنین وعده‌ای که از نظر قانونی نیز الزامی بوده، عملی نشده است.»

آنها در پایان نامه خود نوشته‌اند:

«انجمن اسلامی تقاضا دارد تا زمان برگزاری دادگاه عادلانه، این دو دانشجو با قرار وثیقه آزاد شوند و همچنین پرونده در اختیار شعباتی که سابقه مطلوبی از نظر استقلال قضایی نداشته و گردش کار ضابطین را به دادنامه تبدیل می‌کنند و به مدافعات متهمان و وکلا توجهی ندارند، قرار نگیرد.»

بر پایه اعلام کانال تلگرام شورای صنفی دانشجویان ایران، مأموران لباس شخصی، امیرحسین مرادی، دانشجوی فیزیک و علی یونسی، دانشجوی مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف را روز ۲۲ فروردین ماه سال ۱۳۹۹ «بدون ارائه هیچ‌گونه حکمی و با ضرب و جرح» بازداشت کردند.

به گفته خانواده علی یونسی، او جمعه ۲۲ فروردین همراه با ۱۲ مأمور لباس شخصی در حالی که به شدت مضروب شده و از ناحیه سر زخمی بوده، به خانه آورده می‌شود و پس از بازرسی خانه و ضبط کامپیوترها، موبایل‌ها، اوراق هویتی اعضای خانواده و اتومبیل شخصی متعلق به پدر خانواده، بازداشت می‌شود.

رضا یونسی، برادر علی یونسی به زمانه گفته است که با وجود گذشت یک سال از یورش مأموران وزارت اطلاعات به منزل پدری آنها و علی‌رغم صدور دستور آزادی اموال از طرف دادگاه، خانواده او تنها موفق شده اوراق هویتی‌شان را پس بگیرد.

او همچنین درباره آخرین وضعیت برادرش و امیرحسین مرادی در بند ۲۰۹ زندان اوین گفته است:

«آنها هنوز بلاتکلیف در ۲۰۹ هستند. فقط هفته‌ای یک‌بار در حد ۱۰ دقیقه می‌توانند به خانواده تلفن بزنند. هر دو هفته یک‌بار ملاقات کابینی دارند. در بند ۲۰۹ هواخوری و ملاقات‌ها نسبت به بند عمومی کمتر است. امکانات سرمایشی و گرمایشی بسیار کم است و با وجود اتاق‌های کوچک، تعداد زندانیان زیاد است.»

به‌ گفته او، اصل تفکیک جرایم در طول یک سال گذشته برای علی یونسی و امیرحسین مرادی رعایت نشده و آنها در اتاق‌های کوچک در کنار سایر متهمان با جرایم متفاوت نگهداری می‌شوند.

علی یونسی در سال‌های ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ مدال نقره و مدال طلای المپیاد نجوم در ایران را به دست آورده است. او و امیرحسین مرادی به «ارتباط با سازمان مجاهدین خلق» و «افساد فی الارض» متهم شده‌اند. این اتهامات در طول یک سال گذشته همواره از سوی آنان رد شده است.