در شبکه‌های اجتماعی خبرهایی منتشر شده بود مبنی بر آنکه در بیمارستان‌های تهران اشخاصی به جای دوز دوم واکسن اسپوتنیک وی، واکسن چینی دریافت کرده‌اند. مسئولان بهداشتی ایران این خبرها را تکذیب کرده‌اند. با این حال اکنون مشخص شده است که وعده‌ها تحقق پیدا نکرده و ایران ناگزیر است دست‌کم سه چهارم واکسن مورد نیاز را در داخل کشور تهیه کند.

به گزارش روابط عمومی سازمان غذا و دارو، کیانوش جهانپور درباره دلایل کمبود واکسن کرونا گفت:

«عواملی همچون کندی تولید، کمبود جهانی برخی مواد اولیه و جانبی نظیر رزین، ژل و مدیا، موجب عرضه محدود واکسن حتی نسبت به برنامه‌های وعده داده شده تولیدکنندگان شده و عملا به تاخیر و خلف وعده در تحویل واکسن منجر شده است. چنانکه ۷۵ درصد واکسن عرضه شده فعلی تنها در ۱۰ کشور ثروتمند دنیا، مورد استفاده واقع شده و کماکان ده‌ها کشور حتی یک دوز واکسن دریافت نکرده‌اند و ده‌ها کشور نیز همچون کشور ما، واکسیناسیون محدود و با سرعتی کمتر از پیش‌بینی‌های قبلی داشته‌اند.»

کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو (عکس: همشهری)

قرار بود از سبد کوواکس۲۱ میلیون دوز واکسن در اختیار ایران قرار گیرد. اما عملا این وعده تحقق پیدا نکرد. روسیه و هند هم به تعهدات خود عمل نمی‌کنند. جهانپور گفت:

 «مشکلات فنی و کندی تولید و تقاضای بالای واکسن اسپوتنیک وی موجب شد که از حداقل یک میلیون دوز وعده داده شده تا پایان سال ۹۹، تحویل حدود ۴۲۰ هزار دوز عملیاتی شود، ۳۷۵ هزار دوز از ۵۰۰ هزار دوز واکسن کوواکسین هند که تا پایان اسفند ماه باید تحویل داده می‌شد به همراه سایر ثبت سفارش‌های دیگر کشورها و حتی محموله‌های واکسن های تحت لیسانس تولیدی در هند، با ممانعت دادستانی هند مواجه شده است.»

سخنگوی سازمان غذا و دارو در ادامه افزود ایران فعلا از واکسن آسترزنکا نیز محروم می‌ماند:  

«محموله اول شامل یک میلیون و ۳۰۰ هزار دوز واکسن آسترزنکا از مسیر کوواکس نیز با تاخیر در تولید و عرضه مواجه شده و عملا با تاخیر و در بازه زمانی طولانی‌تری به دست ما خواهد رسید، لذا برنامه‌ریزی واکسیناسیون حداقل یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر مشمول فاز یک تا پایان سال شمسی گذشته که با لحاظ بسیاری از محدودیت‌ها پیش بینی شده بود، عملا محقق نشد.»

اکنون ایران ناگزیر است به تولید داخلی واکسن تکیه کند. جهانپور اظهار امیدواری کرد که با صدور مجوز تولید واکسن‌های تولید داخل در موسسه پاستور ایران، گروه دارویی برکت و سپس سازمان پژوهش و نوآوری‌های دفاعی و موسسه رازی واکسیناسیون از اواخر بهار و طی تابستان و پاییز به صورت تصاعدی و انبوه، مطابق برنامه قبلی محقق شود.  

بیشتر بخوانید: