رافائل گروسی پس از ترک تهران در یک گفتوگوی کوتاه گفت: ایران قرار است پروتکل الحاقی را به حالت تعلیق درآورد. با این حال «هر دو طرف توافق کردهاند نظارت لازم را تا سه ماه انجام دهند.»
او افزود:
آنچه ما توافق کردیم چیزی است که قابل اجرا است، برای اینکه شکافی را که وجود دارد برطرف کند، مفید است. مفید است که این شکافی را که داریم برطرف کنیم و ازاین وضعیت بیرون بیاییم. اما مطمئناً برای یک وضعیت پایدار باید یک مذاکره سیاسی انجام شود که به نظر من بستگی ندارد.
توقف موقت اجرای پروتکل الحاقی یکی از مفاد قانون “اقدامات راهبردی برای لغو تحریمها” است که آذر امسال در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. بر اساس این قانون چنانچه طرف اروپایی برجام تا پنجم اسفند/۲۳ فوریه گام عملی برای لغو تحریمها برندارد، جمهوری اسلامی دسترسی بازرسان آژانس انرژی اتمی را محدود و اجرای پروتکل الحاقی که به بازرسان اجازه بازدید سرزده از تمامی مراکز را میداد، محدود میکند.
گروسی پیش از ترک تهران در بیانیهای مشترک با سازمان انرژی اتمی ایران اعلام کردند ایران به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اطلاع داد «اجرای اقدامات داوطلبانه، آنگونه که در برجام آمدهاند، را از ۵ اسفند ۱۳۹۹ متوقف خواهد کرد.»
در بخش دیگری از بیانیه آمده است «ایران به اجرای کامل و بدون محدودیت موافقتنامه جامع پادمان خود با آژانس، همانند قبل، ادامه خواهد داد.» و همچنین دو طرف توافق کردند آژانس به «فعالیتهای ضروری راستی آزمایی و نظارت برای مدت تا سه ماه ادامه خواهد داد.» جزئیات این نظارتها به دلیل آنچه که «محرمانه» خوانده شده، اعلام نشده است.
اظهار نظرهای مقامهای جمهوری اسلامی
روز گذشته همزمان با سفر گروسی به تهران که به گفته مسئولان جمهوری اسلامی «با درخواست و اظهار علاقه» مدیرکل آژانس انجام شد، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در گفتوگو با «پرستیوی»، شبکه برون مرزی صدا و سیما ایران، گفت که جمهوری اسلامی قصد ندارد از برجام و معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای خارج شود؛ آنچه انجام میدهد بر اساس مفاد توافق هستهای و برگشتپذیر است.
عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر خارجه هم شامگاه شنبه دوم اسفند در گفتوگو با شبکه یک تلویزیون گفت که خواسته ایران «لغو کامل تحریمهایی که در برجام ذکر شده و باید برداشته شود و ترامپ دوباره اعمال کرده است»، «تحریمهای جدیدی که ترامپ در چهار سال گذشته اعمال کرد و همینطور تحریمهایی که طی چهار سال برچسب آن را عوض کردند»، است.
در حالی که دولت حسن روحانی میکوشد راههای بازگشت ایران به توافق هستهای را باز بگذارد، اصولگرایان تندرو خواستار اخراج بازرسان انرژی اتمی و خروج ایران از معاهده منع گسترش سلاح هستهای هستند. یکشنبه سوم اسفند همزمان با حضور گروسی در تهران جمعی که خبرگزاری فارس آنها را «دانشجویان بسیجی دانشگاههای تهران» خواند، مقابل ساختمان سازمان انرژی اتمی تجمع کردند و خواستار اخراج کلیه بازرسان انرژی اتمی از ایران شدند. گروسی در تهران با علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی و جواد ظریف، وزیر خارجه ایران دیدار و گفتوگو کرد.