به‌گزارش خبرگزاری فرانسه، امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه در یک کنفرانس ویدئویی از پاریس با اندیشکده شورای آتلانتیک در واشنگتن از تمایل مجدد آمریکا به تعامل با ایران استقبال کرد و گفت:

«ما واقعاً باید مذاکرات جدید با ایران را نهایی کنیم. من هر کاری که بتوانم انجام می‌دهم تا از هرگونه ابتکار طرف آمریکایی برای برقراری مجدد گفت‌وگو حمایت کنم (…) من دو سال پیش و یک‌ونیم سال پیش هم در دسترس بودم و تلاش خواهم کرد میانجی صادق و متعهدی در این مذاکرات باشم.»

دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا در سال ۲۰۱۸ از توافق هسته‌ای با ایران خارج شد اما جو بایدن، رئیس جمهوری جدید ایالات متحده گفته است که اگر ایران به تعهدات خود در برجام عمل کند آمریکا نیز به آن بازخواهد گشت.

مکرون در سال ۲۰۱۹ تلاش کرد تا واشنگتن و تهران را به پای میز مذاکره برگرداند تا چارچوب‌های جدیدی را برای گفت‌وگوهای گسترده‌تر در آینده تعیین کنند.

امانوئل مکرون همچنین گفت نیاز به مقابله با برنامه موشک‌های بالستیک ایران و ارتقاء ثبات منطقه‌ خاورمیانه مذاکرات را ضروری می‌سازد و «زمان مذاکرات جدید فرارسیده است زیرا ایران به سلاح هسته‌ای نزدیک‌تر می‌شود».

مکرون با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری آینده در ایران، شرایط کنونی برای مذاکرات را مناسب خواند و گفت این انتخابات می‌تواند در صورت پیروزی کاندیدایی با مواضع سخت‌تر وضعیت فعلی را تغییر دهد. او همچنین خواستار «یافتن راهی برای شرکت عربستان سعودی و اسرائیل در مذاکرات جدید» شد و گفت این کشورها «شرکای اصلی در منطقه هستند و مذاکرات به‌طور مستقیم به آن‌ها نیز مربوط است».

مکرون پیش از این در ۱۰ بهمن / ۲۹ ژانویه گفته بود که نباید اشتباه سال ۲۰۱۵ در کنار گذاشتن کشورهای خاورمیانه در مذاکرات هسته‌ای را تکرار کرد. او گفته بود عربستان سعودی هم باید در مذاکرات آتی با ایران حضور داشته باشد.

مکرون همچنین ۲ بهمن / ۲۲ ژانویه در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل اعلام کرد که فرانسه مصمم است نگذارد ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد.

رهبران جمهوری اسلامی از جمله حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، هرگونه مذاکره درباره برنامه موشکی خود و حضور کشورهای دیگر در مذاکرات برجام را رد می‌کنند و می‌گویند تن به مذاکرات جدید در مورد برجام نخواهند داد و این آمریکا است که باید به برجام بازگردد و تحریم‌ها را لغو کند.

حسن روحانی چهارشنبه ۱۵ بهمن در جلسه هیئت دولت در واکنش به تغییر مضمون برجام و اضافه شدن کشورهای دیگر به آن گفت:

«هیچ بندی از برجام عوض نخواهد شد. هیچ فردی هم به برجام اضافه نخواهد شد. اگر ۱+۴ هستیم همان ۱+۴ هستیم. اگر ۱+۵ هستیم همان ۱+۵ هستیم. حرف‌های ناروا گفته نشود.»

با این حال محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران به‌تازگی از جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خواسته است تا نقش میانجی برای «بازگشت هماهنگ» ایران و آمریکا به برجام را ایفا کند.

جوزف بورل روز گذشته (پنج‌شنبه) در این‌باره گفت:

«در راستای تلاش برای ایجاد انگیزه مثبت و همچنین تضمین اجرای کامل برجام از سوی همه از جمله ایران، اکنون لازم است که در چارچوب کمیته مشترک برجام از فشار حداکثری به سمت دیپلماسی حداکثری حرکت کنیم.»

عباس عراقچی، معاون سیاسی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی از این سخنان بورل استقبال کرد و گفت:

«دیپلماسی حداکثری قطعاً امری است که مورد استقبال ما واقع خواهد شد. دیپلماسی حداکثری وقتی موفق خواهد بود که منجر به اعاده کامل برجامی شود که نه چیزی از آن کم شده باشد و نه چیزی به آن اضافه شود. (…) بایدن باید به جای ابراز آمادگی با کلمات، اقدامات قاطعی اتخاذ کند. ایران اقدامات بایدن و نه حرف‌های او را از نزدیک زیر نظر خواهد داشت. ما از بازگشت آمریکا استقبال می‌کنیم، اما برای بازگشت آن‌ها التماس نمی‌کنیم. ایران منتظر خواهد ماند تا ببیند چگونه می‌خواهند به توافق هسته‌ای برگردند و به تعهدات خود عمل کنند.»

خبرگزاری رویترز روز پنج‌شنبه به نقل از چهار منبع آگاه اعلام کرد که وزیران امور خارجه آمریکا، آلمان، بریتانیا و فرانسه به‌زودی در مورد احیای توافق هسته‌ای با ایران گفت‌وگو خواهند کرد.

به‌گفته این منابع زمان مشخصی برای این گفت‌وگو تعیین نشده است اما برخی منابع گفته‌اند که این گفت‌وگو در هفته آینده انجام خواهد شد.