راهاندازی ستادی با عنوان «ستاد پرداخت خسارت به بازماندگان پرواز اوکراین» از سوی وزارت راه و شهرسازی، انتقاد خانوادهها و بازماندگان قربانیان شلیک سپاه به هواپیمای مسافربری اوکراینی را به دنبال داشته است.
محمود زیبایی، شهروند ایرانی ساکن کانادا که همسرش شهرزاد هاشمی و فرزندش مایا زیبایی را در این پرواز از دست داده، به زمانه میگوید:
در حالی که پس از گذشت یکسال از شلیک سامانه موشکی سپاه به پرواز ۷۵۲ اوکراینی هنوز دادگاهی تشکیل نشده و همه ابعاد این رویداد روشن نیست، مطرح کردن پرداخت غرامت امری مضحک و بی معنی است.
بنا بر اعلام رسانهها در ایران، محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی روز یکشنبه ۱۲ بهمن ماه با صدور حکمی مهری صفری، مشاور امور بانوان وزارت راه را با حفظ سمت به عنوان نماینده ویژه خود و رئیس ستاد پرداخت خسارت به بازماندگان پرواز اوکراین منصوب کرد.
در حکم صادر شده از طرف وزیر راه و شهرسازی از صفری خواسته شده تا با به کارگیری همه امکانات مجموعه وزارت متبوع و همکاری با سایر دستگاههای ذیربط، نسبت به پیگیری اجرای مصوبه هیأت دولت در تاریخ ۱۰ دی ماه امسال، اقدام کرده و نتیجه را «به صورت هفتگی و ماهانه» ارائه کند.
بر اساس مصوبه هیأت دولت، وزارت راه و شهرسازی موظف شده تا با همکاری دستگاههای ذیربط ترتیب پرداخت مبلغ ۱۵۰ هزار دلار یا معادل یورویی آن به خانوادهها و بازماندگان هر یک از جانباختگان را در اسرع وقت فراهم و مبالغ را بر اساس مستندات به ذینفعان پرداخت کند.
محمود زیبایی به عنوان یکی از دادخواهان این پرونده اما تشکیل و راهاندازی چنین نهادی را در راستای تلاشهای یک ساله سران جمهوری اسلامی برای «سرپوش گذاشتن بر حقیقت» میداند و در همین رابطه به زمانه میگوید:
سوال اصلی بسیاری از خانوادهها این است که آیا مگر دادگاهی برای سرنگون شدن هواپیمای اوکراینی تشکیل شده تا خانوادهها بدانند عاملان و آمران این جنایت چه کسانی هستند؟
او با «جنایت» توصیف کردن اقدام فرماندهان و نیروهای سپاه پاسداران در شلیک به هواپیمای مسافربری اوکراینی، میگوید:
وقتی که دادسرای نظامی حتی توان احضار سرداران سپاه را به عنوان مطلع یا شاهد ندارد و مادامی که مسئولان سازمان هواپیمایی کشوری به عنوان یکی از مقصران این رویداد در دادگاه حاضر نشدهاند، مطرح کردن موضوع پرداخت غرامت بیمعنی است.
اواسط آذر ماه امسال هیأت دولت جمهوری اسلامی اختصاص مبلغ «۱۵۰ هزار دلار» غرامت به بازماندگان هر کدام از سرنشینان هواپیمای اوکراینی را تصویب کرد و در روزهای بعد روزنامه شرق با انتشار گزارشی اعلام کرد که غرامت هواپیمای اوکراینی قرار است از صندوق توسعه پرداخت شود.
از زمان انتشار این خبر تاکنون بسیاری از خانوادههای قربانیان و بازماندگان مخالفت خود را با این اقدام دولت ایران ابراز کردهاند.
جواد سلیمانی، همسر الناز نبیئی، از جانباختگان فاجعه سرنگونی هواپیمای اوکراینی در سالگرد این رویداد به زمانه گفته بود:
کشف کامل حقیقت و مجازات عاملان و آمران شلیک به هواپیما دو اولویت اصلی من و دیگر خانوادههاست و جمهوری اسلامی با پیش کشیدن موضوع پرداخت غرامت، بهدنبال به حاشیه کشاندن و متوقف کردن این پرونده است
شاهین مقدم، شهروند ایرانی که همسرش شکیبا و پسر ۱۰ سالهاش راستین از جانباختگان حمله موشکی سپاه پاسداران به «پرواز ۷۵۲» هستند هم در گفتوگو با زمانه تعیین غرامت ۱۵۰ هزار دلاری توسط حکومت ایران را «در حد یک جوک» توصیف کرده و در همین رابطه گفته بود:
جمهوری اسلامی در صدد است تا با پرداخت غرامت به خانوادهها، جلوی عواقب وخیمتر این پرونده را برای خود بگیرد.
هواپیمای مسافربری نوع بوئینگ ۷۳۷ متعلق به شرکت هواپیمایی اوکراین، بامداد چهارشنبه ۱۸ دی پس از برخاستن از فرودگاه بینالمللی خمینی تهران به مقصد کییف، پایتخت اوکراین از سوی پدافند هوایی سپاه پاسداران هدف قرار گرفت و ۱۷۶ سرنشین این هواپیما همراه با یک جنین، کشته شدند. دستکم ۱۳۹ نفر از مسافران این هواپیما ایرانی و ۵۷ نفر از آنها ایرانی-کانادایی بودند. مقامات جمهوری اسلامی پس از سه روز کتمان حقیقت ماجرا، در نهایت روز ۲۱ دی به شلیک موشک از سوی پدافند سپاه پاسداران اعتراف کردند اما آن را «خطای انسانی» خواندند.
- بیشتر بخوانید:
دوست عزیز، با درودهای فراوان، ریشه بدبختی ایرانیان، صرفا، ۴۴ ساله نیست، بلکه ۱۴۰۰ ساله میباشد. بر اساس صدها شاهد ریاضی، به حالت پیش بینی در کتاب خدا، کتاب مقدس، و اعتراف در کتاب الشیطن، القران، پیروز نهایی، خداوند جهان، عیسی مسیح، میباشد. و منطق ریاضی، قویترین منطق جهان است. ۲ی بعلاوه ۳، حتما، ۵ میشود، و ۴ و نه دهم، و یا ۵ و یک دهم، نخواهد بود. بر خلاف واژگان، که یک مفسر، میگوید من این معنی را قبول دارم، و دیگری میگوید آن معنی را. کتاب، مال مسلمانهاست، ولی پیروزش، مسیحیت میباشد. و چنین چیزی، هرگز مشاهده نشده است. و بدین ترتیب بود که من کمونیست بی خدا، ایمان دار مسیحی، پروتستان، گردیدم. و۰۰۰. با برآورد من که با صدها نفر، صحبت میکنم، شاید ۹۵ درصد مردم، به طور ذهنی و باروری فکری، از جمهری اسلامی، عبور کرده اند. ولی هنوز بیش از ۷۵ درصد، خود را مسلمان میدانند. این ضریب تعلق به اسلام، در خانمها، خیلی بیشتر است. به نظر این جانب، هنوز یک ۵۰ سالی کار داریم.
ارسلان عبداله زاده راد / 11 January 2024