در آستانه انقضای «استارت نو»، پیمان کاهش تسلیحات هسته‌ای آمریکا و روسیه در اوایل فوریه کاخ سفید از تمایل جو بایدن برای تمدید این پیمان خبر داد. دولت ترامپ از این پیمان خارج شده بود.

جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا – عکس از Shutterstock

به‌گزارش رویترز، کاخ سفید اعلام کرد جو بایدن، رئیس جمهوری جدید آمریکا درصدد تمدید پنج ساله پیمان کنترل تسلیحاتی «استارت نو» با روسیه است. این از نخستین تصمیم‌های سیاست خارجی دولت جدید آمریکا در آستانه انقضای این پیمان است.

جین پساکی، سخنگوی کاخ سفید در بیانیه‌ای این پیمان را به‌نفع امنیت ملی امریکا دانست و گفت تمدید آن در شرایطی که روابط با روسیه پرتنش شده، حتی از اهمیت بیشتری برخوردار است.

پساکی گفت:

«این تنها توافقی است که جلوی نیروهای هسته‌ای روسیه را می‌گیرد و گرانیگاه ثبات راهبردی بین دو کشور است.»

سخنگوی کاخ سفید همچنین افزود بایدن سازمان اطلاعاتی ایالات متحده را موظف کرده است که درباره نقض سایبری، دخالت روسیه در انتخابات ۲۰۲۰، استفاده روسیه از سلاح شیمیایی علیه الکسی ناوالنی رهبر مخالفان این کشور و ادعای پاداش برای کشتن سربازان آمریکایی در افغانستان تحقیق کند.

روزنامه واشنگتن پست نیز پنج‌شنبه ۲۱ ژانویه / ۲ بهمن به نقل از دو مقام آمریکایی اعلام کرد که در دو هفته‌ای که تا انقضای پیمان «استارت نو» فرصت باقی است، دولت جدید بایدن قصد دارد تا به تمدید این پیمان با روسیه اقدام کند.

پیمان «استارت نو» در آوریل ۲۰۱۰ توسط باراک اوباما، رئیس جمهوری وقت آمریکا و دیمیتری مدودوف، رئیس جمهوری وقت روسیه در قلعه پراگ در پایتخت جمهوری چک پیمان «استارت نو» را امضا کردند. این پیمان کلاهک‌های هسته‌ای دو کشور را به ۱۵۰۰ کلاهک و موشک‌ها و بمب‌های هسته‌ای دو کشور را به ۷۰۰ عدد محدود می‌کند.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا اکتبر ۲۰۱۹ / مهر ۱۳۹۸ اعلام کرد به دلیل آن‌که روسیه به‌طور مکرر پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد را نقض کرده، آمریکا از این پیمان خارج خواهد شد. ولادیمیر پوتین، رئیس ‌جمهوری روسیه در ژوئیه / تیر همان سال قانون تعلیق اجرای معاهده «منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد» موسوم به INF را امضا و آن را برای اجرا به دستگاه‌های دولتی ابلاغ کرد.بدین ترتیب تنها معاهده‌ای که در زمینه کاهش تسلیحات دوجانبه هسته‌ای بین دو کشور وجود دارد، پیمان «استارت نو» است که اگر تا ۵ فوریه / ۱۷ بهمن سال جاری تمدید نشود، هیچ مانع دیگری بر سر مسابقه تسلیحاتی دو کشور باقی نمی‌ماند. لغو این پیمان به تمام محدودیت‌ها در استفاده از کلاهک‌های هسته‌ای استراتژیک ایالات متحده و روسیه و سامانه آن‌ها پایان می‌دهد و به‌طور بالقوه به یک رقابت تسلیحاتی جدید دامن می‌زند.

پیش از این، یک منبع آگاه به رویترز گفته بود که قانونگذاران آمریکا در مورد تصمیم بایدن برای تمدید پیمان «اسارت نو» مطلع شده بودند.

کرملین روز چهارشنبه گفت که همچنان بر تمدید این قرارداد مصر است و از تلاش‌های وعده داده شده توسط دولت بایدن برای رسیدن به توافق استقبال خواهد کرد.

وزارت امور خارجه روسیه روز گذشته، پنج‌شنبه ۲۱ ژانویه / ۲ بهمن در بیانیه‌ای گفت:

«دولت قبلی آمریکا در عرصه کنترل تسلیحات، به‌شکل هدفمند و عامدانه به نابودی نظام‌های قراردادی پرداخت که امکانات واشنگتن برای افزایش توانمندی تسلیحاتی و برتری واشنگتن در این‌باره را محدود می‌کرد.»

وزارت امور خارجه روسیه تأکید کرد که پیمان «استارت نو» در همان شکلی که امضا شده است می‌تواند تمدید شود و تمدید پنج ساله آن را ترجیح می‌دهد.

بیشتر بخوانید: