سقوط چند باره شاخص کل بورس و رسیدن آن به نیمه اول کانال ۱,۱ میلیون واحدی ده‌ها نفر از سهامداران بورس را به اعتراض برانگیخت. سهامداران معترض علیه دولت روحانی و مسئولان شعار سر دادند. در حالی که “بازار سرمایه” وضعیت مشوشی دارد، قیمت دلار و طلا در حال کاهش است.

تجمع مال‌باختگان بورس در مقابل ساختما بورس تهران ـ دوشنبه ۲۹ دی ۱۳۹۹ ـ عکس از شبکه‌های اجتماعی

برای چندین بار سهامداران معترض بورس دوشنبه ۲۹ دی در مقابل ساختمان بورس تجمع کردند و شعارهایی علیه مسئولان سر دادند. آن‌ها که از سرمایه‌گذاری در بورس ضرر دیده‌اند فریاد می‌زدند «مرگ بر این دولت مردم فریب»، «روحانی دروغگو کجایی؟ کجایی؟» و «مرگ بر مفسد اقتصادی».

در روزهای اخیر شاخص کل بورس مدام در حال ریزش بوده است. در پایان معاملات روز دوشنبه نیز این شاخص ۳۶ هزار و ۹۹۰ واحد دیگر سقوط کرد و به رقم یک میلیون و ۱۴۹ هزار و ۷۲۱ واحد کاهش یافت و به نیمه اول کانال ۱,۱ میلیون واحدی رسید. براین اساس بیش از ۹۰ درصد نماد‌های بورسی نیز منفی شدند.

سهام شرکت‌هایی همچون صنایع پتروشیمی خلیج فارس، فولاد مبارکه اصفهان، ملی صنایع مس ایران، سرمایه‌گذاری تأمین اجتماعی، معدنی و صنعتی گل گهر، نفت و گاز و پتروشیمی، تایپکو، چادرملو و کچاد نسبت به سایر نمادها بیشترین تأثیر منفی را بر بورس گذاشتند. 

این وضعیت معاملات روز دوشنبه بازار بورس را به‌شدت بی‌رونق کرده بود.

روز شنبه ۲۷ دی شاخص کل بورس کانال ۱,۲ میلیون واحدی را از دست داد تا سقوط شاخص کل در هفت ماه گذشته به ۹۰۰ هزار واحد نزدیک شود.

این در حالی است که در دو ماه گذشته اعلام شده بود کانال ۱,۲ میلیون واحدی، کف حمایتی بورس است و بازیگران حقوقی و بازارگردان‌ها با مداخله مؤثر نخواهند گذاشت بازار به پایین‌تر از این شاخص سقوط کند.

حسینعلی حاجی ‌دلیگانی عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی دوشنبه ۲۹ دی در این‌باره گفت:

«در روزهای اخیر بیش از ۵۰۰ پیامک از مردم رسیده که همگی از ریزش روزهای اخیر در ارزش سهام بورس گله‌مند و خواستار رسیدگی به این وضعیت بودند.»

حاجی ‌دلیگانی با بیان این‌که «خط نفوذی در بورس شکل گرفته و به دنبال ایجاد نارضایتی میان مردم است»، فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصادی و دارایی را تهدید کرد و افزود:

«چنان‌چه وزیر اقتصاد ظرف یک هفته آینده نسبت به شفاف‌سازی و تعیین تکلیف بورس اقدام نکند، از ابزارهای نظارتی همچون شکایت در قالب ماده ۲۳۴ و تحقیق و تفحص موضوع را مورد پیگیری قرار می‌دهیم.»

وزیر اقتصاد نیز به ریزش شاخص کل بورس واکنش نشان داد و روز دوشنبه گفت:

«مسئولان اقتصادی و سازمان بورس تمام تلاش را برای بهبود وضعیت بورس به کار می‌گیرند. برای صعودی‌شدن روند این بازار باید برنامه‌ها اجرایی شود تا بتوان نتیجه آن را دید.»

به‌گزارش اقتصادنیوز، برخی کارشناسان پیش‌بینی کرده بودند که با توجه به کاهش نرخ دلار و کاهش انتظارات تورمی و حواشی مرتبط با صحبت‌های حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی در مورد نرخ دلار ۱۵ هزار تومانی برای سال ۱۴۰۰ و پایین بودن حجم معاملات و صف فروش ۷ هزار میلیاردی در روز چهارشنبه بازار امروز (دوشنبه) نیز منفی خواهد بود. 

برخی دیگر می‌گویند ضعف تقاضا موجب فزونی عرضه‌ها و شکسته شدن این سطح شد، واکنش بازار تشکیل مجدد صف‌های فروش بعد از ریزش‌های سنگین بود.

ادامه ریزش‌های بازار بورس نامعلوم است اما به‌نوشته اقتصادنیوز چیزی که واضح است این‌ است که پس از تورم اخیر دوباره سهام برخی شرکت‌های بزرگ و بنیادی، به ارزان‌ترین دارایی تبدیل شده است.

کاهش نرخ ارز و طلا

افت شاخص‌ها در بورس همزمان با کاهش نرخ ارز و تقویت ریال اتفاق افتاده است. بررسی تحولات بورس در دوره‌های زمانی گسترده‌تر نشان می‌دهد که همواره بازار سرمایه به کاهش نرخ ارز واکنش منفی داشته و بورس قرمز شده است.

کاهش مستمر نرخ رسمی عرضه ارز از هفته گذشته توسط بانک مرکزی ایران آغاز شد و امروز دوشنبه ۲۹ دی نیز ادامه یافت و ارزش دلار به پایین‌ترین حد در پنج ماه و نیم گذشته رسید و بر کاهش قیمت سکه طلا و شاخص کل بورس تهران تأثیر گذاشت.

روز دوشنبه نرخ دلار آمریکا در صرافی‌های تحت مدیریت بانک مرکزی تا ۲۱ هزار ۷۹۰ تومان کاهش داشت و یک‌هزار و ۱۶۰ تومان از قیمت دلار در روز شنبه پایین‌تر بود.

قیمت آزاد فروش دلار نیز در بعد از ظهر دوشنبه به ۲۱ هزار و ۴۰۰ تومان رسید.

روز دوشنبه همچنین قیمت فروش هر یورو در بازار آزاد تهران به ۲۵ هزار و ۸۵۰ تومان رسید که پایین‌ترین نرخ آن از اواخر مردادماه بود.

بهای هر قطعه تمام سکه طلا نیز روز دوشنبه در بازار تا ۹ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان کاهش یافت که از تیرماه گذشته بی‌سابقه است.

در روزهای گذشته حسن روحانی و عبدالناصر همتی، رئیس‌ کل بانک مرکزی اعلام کرده‌ بودند که نرخ ارز در روزهای آینده نزولی خواهد بود. تا حضور جو بایدن، رئیس جمهوری منتخب آمریکا در کاخ سفید نیز تنها دو روز باقی مانده و احتمال بازگشت آمریکا به برجام و کنار گذاشته شدن سیاست فشار حداکثری، چشم‌انداز تقویت پول ملی را جدی‌تر کرده است.

اگر روند کاهش نرخ ارز ادامه یابد پیش‌بینی می‌شود که شاخص کل بورس تا یک میلیون واحد سقوط کند و پس از آن روند صعودی آن به صورت تدریجی و غیرهیجانی آغاز شود.

بیشتر بخوانید: