مسئول کمکهای بشردوستانه سازمان ملل میگوید تصمیم آمریکا مبنی بر قرار دادن حوثیهای یمن در فهرست سازمانهای تروریستی کمکرسانی به مردم گرسنه یمن را با مشکل مواجه میکند.
مارک لوکوک، مسئول کمکهای بشردوستانه سازمان ملل پنجشنبه ۱۴ ژانویه / ۲۵ دی در در اظهارات آماده شده برای نشست شورای امنیت که بهدست خبرگزاری رویترز رسیده است، از واشنگتن درخواست میکند تا تصمیم خود را برای افزودن نام جنبش حوثیهای یمن در لیست سازمانهای تروریستی لغو کند.
لوکوک هشدار میدهد که این اقدام آمریکا یمن را به «قحطیای سوق خواهد داد که در ۴۰ سال گذشته نظیر آن دیده نشده است».
لوکوک در این متن به ۱۵ کشور عضو شورای امنیت سازمان ملل خواهد گفت که تصمیم آمریکا در صدور معافیت برای آژانسهای کمکرسانی نمیتواند مانع از بروز گرسنگی و قحطی در یمن شود.
در متن سخنرانی مسئول کمکهای بشردوستانه سازمان ملل آمده است:
«چه چیزی مانع [از این وضعیت] میشود؟ بازگرداندن تصمیم ایالات متحده. آژانسهای امدادی نمیتوانند جایگزین نظام واردات تجاری شوند. دادهها نشان میدهند که امسال ۱۶ میلیون نفر گرسنه خواهند شد. در حال حاضر، تقریباً ۵۰ هزار نفر در ابعاد به مراتب کوچکتر گرسنگی میکشند. ۵ میلیون نفر نیز تنها یک گام تا این وضعیت فاصله دارند.»
در حالی که سازمان ملل و گروههای امدادرسان به حدود یک سوم از ۲۸ میلیون نفر جمعیت یمن کمک میکنند، لوکوک تأکید خواهد کرد که واردات تجاری برای اطمینان از دسترسی میلیونها نفر به غذا مهم است.
او میگوید:
«یمن ۹۰ درصد از غذای خود را وارد میکند. تقریباً همه این مواد غذایی از طریق کانالهای تجاری وارد یمن میشوند. آژانسهای کمکرسان برای خرید مواد غذایی وارداتی در بازار، به مردم کوپن یا پول نقد میدهند.»
سازمان ملل یمن را بهعنوان کشوری با بزرگترین بحران انسانی در جهان میداند، زیرا ۸۰ درصد مردم این کشور به کمک نیاز دارند.
سه منبع آگاه دوشنبه ۱۱ ژانویه / ۲۲ دی به رویترز گفتند که دولت آمریکا قصد دارد حوثیهای یمن را به فهرست سازمانهای تروریستی خود اضافه کند. یکی از این منابع اما اعلام کرد که آمریکا مجوزهایی را صادر میکند تا ارسال کمکهای بشردوستانه به یمن متوقف نشود و تحریمهای آمریکا مانع از فعالیت آژانسهای کمکرسان نخواهد شد.
مایک پمپئو، وزیر خارجه امور خارجه آمریکا یکشنبه گذشته از اقدام علیه حوثیهای همسو با ایران خبر داد. او گفت این اقدام از ۱۹ ژانویه / ۳۰ دی، آخرین روز کاری دولت دونالد ترامپ، به اجرا در میآید.
مسئول کمکهای بشردوستانه سازمان ملل در متن سخنرانی خود آورده است:
«در حال حاضر، یمنیها به بازارها و مغازهها هجوم میآورند تا هرچه میتوانند ذخیره کنند. خانوادهها وحشت دارند که دیگر هیچ غذا یا مواد دیگری به کشور وارد نشود. شرکتهای یمنی که بیشتر مواد غذایی را وارد میکنند وقتی از آسنده سخن میگویند از کلماتی مانند “فاجعه”، “ویرانی” و”غیرقابل تصور” استفاده میکنند.»
جو بایدن، رئیس جمهوری منتخب آمریکا از ۲۰ ژانویه روی کار خواهد آمد. این اقدام آمریکا ممکن است توسط وزیر امور خارجه بایدن لغو شود.
قرار دادن نام حوثیها در فهرست سازمانهای تروریستی به معنای آن خواهد بود که هر نوع دارایی آنها در آمریکا مسدود میشود، آمریکاییها از تجارت با آنها منع میشوند و هرگونه حمایت یا در اختیار قرار دادن منابع به حوثیها جرم تلقی میشود.
لوکوک میگوید:
«برخی از تأمینکنندگان، بانکها، شرکتهای حمل و نقل و بیمهها در حال تماس با شرکای یمنی خود هستند و میگویند در حال حاضر قصد دارند کاملاً از یمن دور بمانند. آنها میگویند خطرات بیش از حد زیاد است و میترسند گرفتار اقدامات نظارتی ایالات متحده شوند.»
پمپئو گفته بود وزارت خزانهداری آمریکا مجوزهایی را برای برخی فعالیتهای بشردوستانه و تراکنشهای مربوط به کالاهای اساسی مانند غذا و دارو صادر خواهد کرد.
با این حال مسئول کمکهای بشردوستانه سازمان ملل میگوید:
«آژانسهای کمکرسان جزئیات تأیید شدهای در مورد نحوه کار خود یا فعالیتهای واجد شرایط ندارند. این جزئیات ظاهراً تا روز اجرا آماده نخواهد بود و این اقدامات مشکلی را حل نخواهد کرد.»
مارک لوکوک افزود:
«این آژانسهای کمکرسان نیستند که بیشتر مواد غذایی را به یمن وارد میکنند.»
بیشتر بخوانید: