لیزا مونتگومری، شهروند ۵۲ ساله آمریکایی که در روزهای گذشته خبر توقف روند اجرای حکم اعدام او منتشر شده بود، روز چهارشنبه ۱۳ ژانویه/ ۲۴ دی ماه با تزریق سم، اعدام شد. دیوان عالی ایالات متحده روز سهشنبه این استدلال وکیلان مدافع مونتگومری را که او به دلیل بیماری روانی شدید واجد شرایط مجازات اعدام نیست، رد کرد و به این ترتیب او اعدام شد.
مونتگومری اولین زنی بود که از سال ۱۹۵۳ توسط دولت فدرال اعدام شد. او همچنین یازدهمین زندانی محکوم به اعدام فدرال بود که پس از ۱۷ سال وقفه در اعدامهای فدرال در دولت ترامپ اعدام شد.
- در همین زمینه: میل ترامپ به اعدام: مجازات مرگ به آمریکا برمیگردد؟
لیزا مونتگومری در سال ۲۰۰۴ و زمانی که ۳۶ ساله بود، یک زن باردار به نام «بابی جو استینت» ۲۳ ساله را به طرز فجیعی به قتل رساند و سپس جنین را از شکم او خارج کرد.
وکیلان مدافع این زندانی بارها به اختلالات روانی و آسیبهایی که موکلشان در دوران زندگیاش تجربه کرده بود، اشاره کرده بودند. بر همین اساس پاتریک هانلون، قاضی فدرال در ایالت ایندیانای آمریکا، روز دوشنبه ۱۱ ژانویه/ ۲۲ دی ماه، دستور توقف اجرای حکم اعدام لیزا مونتگومری را صادر کرده بود.
این قاضی ضمن توقف اجرای حکم اعدام، اعلام کرده بود که تأیید وضعیت سلامت روانی این زن زندانی ضروری است.
لیزا مونتگومری در جریان برگزاری جلسات دادگاهش بارها اعلام کرده بود که در دوران کودکی مورد سوءاستفاده جنسی قرار گرفته و به همین دلیل دچار اختلالات روانی شده است.
با وجود مخالفتها با صدور و احتمال اجرای حکم اعدام این زن زندانی، او بامداد چهارشنبه در ایالت ایندیانا اعدام شد. اعدام این شهروند در آمریکا در حالیست که وکیلان مدافع او در ماههای گذشته از دونالد ترامپ خواسته بودند با استفاده از اختیارات خود، دستکم حکم اعدام او را به حبس ابد یا عفو مشروط کاهش دهد. ترامپ اما پاسخی به این درخواست نداد.
بر اساس دستور مراجع قضایی آمریکا، این زندانی قرار بود در دسامبر سال گذشته اعدام شود اما به دنبال مبتلا شدن وکیلانش به ویروس کرونا، اجرای این حکم به دوازدهم ژانویه موکول شد.
لیزا مونتگومری اولین و تنها زن در آمریکاست که پس از حدود ۶۸ سال بابت اتهام «قتل عمد» در دادگاه فدرال به اعدام محکوم شد و حکمش به اجرا درآمد.
در طول بیش از شش دهه گذشته، تنها زنی که با حکم دادگاه فدرال اعدام شد «بونی هیدی» بود که حکم او در سال ۱۹۵۳ با قرار داده شدن در یک اتاق گاز در ایالت میزوری به اجرا درآمد.
انتظار میرود با روی کار آمدن دولت جدید در آمریکا در طی روزهای آینده، مخالفتها با صدور و اجرای احکام اعدام در این کشور شکل جدیتری به خود بگیرد. جو بایدن، رئیس جمهوری آینده ایالات متحده از ماهها قبل و در جریان کارزارهای انتخاباتیاش اعلام کرده بود مخالف اعدام است.
کاملا هریس هم که معاون رئیس جمهوری خواهد بود، از چهرههای مطرح در مخالفت با اعدام در آمریکاست.
- در همین زمینه: