دو روز پس از سخنان جنجالی علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی درباره ممنوعیت ورود واکسن کرونای آمریکایی و انگلیسی به ایران، موافقان و مخالفان این موضوع در مقابل هم صف‌آرایی کرده‌اند.

اغلب مقام‌های وزارت بهداشت به عنوان نهاد متولی امور درمان و سلامت در کشور تلاش کرده‌اند تا واکنش مستقیمی به سخنان علی خامنه‌ای نداشته باشند. در مقابل کاربران ایرانی در شبکه‌های اجتماعی عموما واکنشی منفی به این تصمیم علی خامنه‌ای نشان داده‌اند.    

نمکی: خامنه‌ای پدر ما است

سعید نمکی، وزیر بهداشت نخستین مقام وزارت بهداشت بود که پس از دو روز سکوت سعی کرد به دستور علی خامنه ای جنبه‌ای علمی بدهد و آن را توجیه کند.

نمکی در وهله نخست، دستور علی خامنه‌ای را مبتنی بر عقل سلیم و براساس مشکلات مربوط به تحریم دانست: «چطور ممکن است کشوری که مظلوم واقع شده است، رهبرش باور کند آمریکایی که برای بیمار ما اجازه واردات و گردش پول برای دارو نمی‌‌داد، برای افراد سالم ما واکسن کرونا هدیه کند؟ کدام عقل سلیمی باور می‌‌کند کسی که برای بیمار ما از پول خود ما اجازه حمل‌ونقل دارو نداده است حالا برای افراد سالم ما واکسن هدیه کند؟ این امر با عقل جور در نمی‌‌آید.»  

اما سعید نمکی تنها به موضوعات تحریمی بسنده نکرد و «فرمایشات» خامنه‌ای را مبتنی بر تحقیقات علمی و رابطه پدر و فرزندی او با ملت ایران دانست: «مقام معظم رهبری گزارش‌‌های متعددی در عرصه سیاست، اقتصاد و مسائل مختلف کشور دریافت می‌‌کنند. یکی از این گزارش‌‌ها، گزارشی علمی در حوزه واکسن کروناست؛ واکسنی که به‌روش “mRNA” دارد ساخته می‌‌شود، مقالات زیادی درباره‌‌اش وجود دارد که تردید‌‌هایی درباره‌‌اش اعلام می‌‌کنند… در خود آمریکا، مقالاتی چاپ شد که گفته شد mRNA می‌‌تواند عوارضی از جمله ایجاد بیماری‌‌های خودایمنی داشته باشد. ممکن است ام‌‌آران‌‌ای با دستکاری سیستم ایمنی آن را به‌هم بریزد و بسیاری از افراد در خود آمریکا و اروپا این واکسن را به‌دلیل تشکیکی که ایجاد شده است نمی‌‌زنند؛ حالا که به رهبری که مانند پدر یک خانواده هستند گفته‌‌اند این شیوه معالجه برای فرزندانت ممکن است عارضه ایجاد کند، حق دارند که مسئولین کشور را از چیزی که در رابطه با آن تشکیک ایجاد شده است منع کنند.»

وزیر بهداشت از سوی دیگر کوشش کرد جانب احتیاط را هم نگاه دارد و راهی برای توجیه عقب‌نشینی احتمالی علی خامنه‌ای در آینده و خرید واکسن کرونای آمریکایی و انگلیسی باز بگذارد: «اگر قضاوت‌‌های کارشناسی ما چیزی جز این امر را ثابت کند گزارش خود را تقدیم ایشان خواهیم کرد.»

مجلس: فرمایشات خامنه‌ای فصل‌الخطاب است

در تلاش برای توجیه سخنان علی خامنه‌ای، ۲۰۰ نماینده مجلس نیز صبح امروز نامه‌ای سرگشاده منتشر کردند و گفتند که امر ولی فقیه را فصل‌الخطاب می‌دانند.

آن‌ها نیز در نامه خود ادعا کرده‌اند که استفاده از واکسن‌های تولید کشورهای آمریکا و انگلیس، از جمله واکسن فایزر که به تایید سازمان بهداشت جهانی هم رسیده است، عوارض جانبی و مرگ را در پی‌دارد‌: « با توجه به عدم ارائه مستندات علمی و مدارک زیرساخت تولید واکسن توسط شرکت‌های تولید واکسن خارجی و عدم امکان بررسی ایمنی، سلامت و کارآمدی واکسن‌های شرکت‌های آمریکایی و انگلیسی و نیز با توجه به شواهد موجود مبنی بر ایجاد شوک، عوارض جانبی و موارد فوت ناشی از تزریق واکسن‌های کرونای تولید شرکت آمریکایی فایزر، مجلس شورای اسلامی از دولت محترم می‌خواهد به جهت عدم تهدید سلامت هموطنان هرگونه واردات واکسن‌های تولیدی شرکت‌های آمریکایی، انگلیسی و فرانسوی را ممنوع نموده و مجلس شورای اسلامی قاطعانه فرمایشات مقام معظم رهبری در ارتباط با این ممنوعیت را فصل‌الخطاب می‌داند.»

سازمان‌نظام‌پزشکی: واکسن کرونا را سیاسی نکنید

اما خلاف وزیر بهداشت، روسای سه رکن سازمان نظام پزشکی به همراه رئیس مجمع انجمن‌های علمی گروه پزشکی در نامه‌ای به حسن روحانی از او خواستند که سلامت مردم و خرید واکسن را «دستمایه مسائل سیاسی قرار ندهد و هر چه زودتر واکسن مورد نیاز مردم به کشور وارد شود».

در این نامه که به امضای محمدرضا ظفرقندی، مصطفی معین، عباس آقازاده مسرور و ایرج فاضل رسیده آمده است : «امروز اولویت تهیه و خرید واکسن، نیازی حیاتی و ضروریست که باید صرفاً بر اساس نگرشی علمی و بر اساس مصالح ملی و فارغ از مسائل سیاسی به آن پرداخته شود و در کوتاه‌ترین زمان ممکن در اختیار مردم و اقشار آسیب‌پذیر و گروه‌های پر خطر و کادر خدوم و فداکار درمان قرار گیرد.»

این چهره‌های سرشناس جامعه پزشکی اعلام کرده‌اند که زمان زیادی تا اثبات اثربخشی و ایمنی واکسن تولید داخل نیاز است و ایران حتی باید واردات واکسن را فراتر از سازوکار تامین جهانی واکسن کرونا (کوواکس) دنبال کند: «طی مراحل علمی و تولید انبوه واکسن داخلی به زودی مسیر نخواهد شد. حتی انحصار تهیه واکسن از مسیر سازمان جهانی بهداشت (کانال کواکس) نیز با توجه به درخواست‌های کشورهای متقاضی متعدد و سهمیه‌بندی انجام شده به هیچ وجه برای واکسیناسیون قابل قبول در زمان مناسب، کفایت نمی‌کند.»

درهمین زمینه: